Рецепты   Лесь Кавун

Кизиловий соус

Кизиловий соус

Я вже подавав рецепт сливкового соусу ( http://cook.i.ua/user/4046381/8231/?p=4#p4 ), на цей раз Друзі даю рецепт кизилового соусу домашнього приготування, який ідеально підходить до курки, стейків, шашликів, риби, … . Сказати, що це смачно, значить нічого не сказати. Ду-у-у-же смачно, а з рибкою особливо. Та ще й до того прикрашає блюдо, бо має гарний червоний колір.

Ингредиенты:

1. кизил – 1 кг («чиста» вага)
2. цукор – 3-4 ст. ложки
3. часник – 4 зубчики
4. паприка – 1/5 ч. ложки
5. кіндза – 2 гілочки (0.5 ч. ложки)
6. кріп – 2 гілочки (0.5 ч. ложки)
7. сунелі – 0.5 ч. ложки
8. сіль – 1 ст. ложка

Способ приготовления

П е р е д м о в а

Кизил – це плоди  чагарнику сімейства кизилових. Кизил відноситься до кісточкових. Довжина плоду  близько 2 см, діаметр 1,5 см, вага 1,2 - 2,4 г; кісточка велика.



У Карпатах на схилах гір є величезні зарості дикорослого кизилу. Кизил садять також і садоводи любителі,  адже  він  чудово прижився на Україні. Плоди садового кизилу більш великі, м'ясисті, солодкі  і  не менш  ароматні,  ніж плоди дикорослого кизилу.  Садоводи формують кизил у вигляді дерева. Дорослий кизил досягає у висоту до 3 м і дає до 4 відер плодів з дерева в урожайний рік.

До складу кизилу входить близько 7% цукрів - глюкоза, фруктоза,  до 2,9% кислот (переважає яблучна),  а також близько 0,4% дубильних речовин.  Плоди кизилу  темно-червоного кольору,  смак їх кисло-солодкий, терпкий, аромат приємний. У свіжому вигляді кизил може зберігатися  лише 15-25 днів. Тому кизил я сушу, закладаю у морозильну камеру та готую соуси.

Кизил додаю в свіжомороженому  і сушеному вигляді в українські національні страви, такі, як курчата з кизилом, смажений гусак,  котлети,  плов з білими грибами, фарширована курка. Кизил додаю безпосередньо в блюдо в процесі  його виготовлення або в соус, який подаю до цього блюда.  Сушений кизил попередньо замочую, а потім піддаю тепловій обробці.  Кизил надає страві кислий, в'язкий смак і своєрідний аромат, властивий тільки кизилу, і вітамінізує її, адже в 100 г кизилу міститься 50 мг вітаміну С.   Норма  свіжих плодів  кизилу не більше як 25 г на одне блюдо.  Враховую відходи,  адже кісточки становлять 33% від ваги плодів.

Технологія приготування кизилового соусу

Ставлю велику каструлю з водою на вогонь. За цей час кизил гарненько мию і перебираю.



Коли вода закипає,  засипаю кизил в іншу каструлю  і додаю киплячої води стільки, щоб вона покрила ягоди. Мушу сказати, що для соусу  кизил повинен бути стиглим, великим, з соковитою м'якоттю.

Проварюю  ягоди 12  хвилин.  Зливаю відвар. До нього сиплю 300 г  цукру – виходить чудовий компот.

Поки кизил відварюється,  подрібнюю дуже  дрібнесенько часник, кіндзу, кріп та сунелі.

Ставлю друшляк на велику миску. Ягоди порціями  викладаю  в друшляк і перетираю макогоном. Після цього ложкою вибираю кісточки, а м'якоть яка ще залишилася вже без кісточок – відкладаю  в окрему миску. Так переробляю  весь кизил.

Включаю кухонний комбайн і подрібнюю суміш та  змішую  її з перетертою.



Ставлю каструлю  з усією  м'якоттю на малий вогонь і, безперервно помішуючи дерев'яною ложкою,  кип'ячу.  Адже потрібно випарувати 1/3 зайвої  вологи.  Соус має бути густим. У процесі кип'ятіння засипаю в соус цукор  і сіль,  паприку, подрібнений часник та  подрібнені спеції. Ретельно перемішую. Пробую. Додаю, цукру  якщо потрібно, тобто ловлю смак,  який мені до душі.

Через 30 хвилин  соус  набуває потрібної консистенції  - готово.  Відставляю в сторону і даю охолонути. 

Перекладаю  у  простерилізовані півлітрові банки і коли він остаточно охолоне ставлю у  холодильник.



Подача

Подаю соус у соусниці,  наприклад,  до курки !!!

Смачного, Друзі !!!

Фотографии блюда

  • Добавлено автором
  • Добавлено автором
  • Добавлено автором

Рецепт от bigmir)net Блины на кефире

показать всех

В избранном: 32, из них друзей: 0.

  • ElemCold
  • Erio
  • Hudson Hawk
  • MargaPum@
  • Nola4ka
  • Srg-in-ua
  • Yanava
  • леди Z
  • Наталья-ната
  • Юрик 123
31

16.02.13, 19:46

Дякую за рецепт....Але це більш актуальніше б було восени...Тепер треба їсти те що є в заготовках у коморі...Можете на солодощі перейти,щось мені солоденького хочеться....

26.02.13, 20:41Ответ на 1 от Са_Кура

а цей соус і є і солодким, і кислим, і гострим а кизил, ... а кизил лежить у морозильній камері - в будь яку мить можу приготувати ... ось тільки б ще курку

46.02.13, 21:07Ответ на 3 от Паче

*c vetok*

якщо захочете закатати на зиму, то вкінці приготування додайте 2 столові ложки винного оцту ... і стерилізуйте 20 хвилин (слоїки 0.5 л)

56.02.13, 21:14Ответ на 4 от Лесь Кавун

дякую за пораду! колись в батьків на дачі був кизил, зараз вже нема ні дачі, ні кизилу, шкода...
ваші рецепти цікаві, дивлюся завжди, але не завжди коментую

66.02.13, 21:16Ответ на 5 от Паче

а ще з кизилу виходить дуже смачне варення ... - це я Вам дуже дякую - що не забуваєте, навідуєтеся ... є з ким слівцем перекинутися

76.02.13, 21:19Ответ на 6 от Лесь Кавун

Ви професійний кухар?

86.02.13, 21:20

це дійсно смачно дякую , беру в обране

96.02.13, 21:21Ответ на 7 от Паче

що Ви ? я просто дуже люблю готувати і мені ще й дуже повезло бо моя жінка на мою втіху готувати не любить

106.02.13, 21:22Ответ на 8 от StribogS

Добавить комментарий
Страницы:
1
2
3
5
предыдущая
следующая