П е р е д м о в аКизил – це плоди чагарнику сімейства кизилових. Кизил відноситься до кісточкових. Довжина плоду близько 2 см, діаметр 1,5 см, вага 1,2 - 2,4 г; кісточка велика.
У Карпатах на схилах гір є величезні зарості дикорослого кизилу. Кизил садять також і садоводи любителі, адже він чудово прижився на Україні. Плоди садового кизилу більш великі, м'ясисті, солодкі і не менш ароматні, ніж плоди дикорослого кизилу. Садоводи формують кизил у вигляді дерева. Дорослий кизил досягає у висоту до 3 м і дає до 4 відер плодів з дерева в урожайний рік.
До складу кизилу входить близько 7% цукрів - глюкоза, фруктоза, до 2,9% кислот (переважає яблучна), а також близько 0,4% дубильних речовин. Плоди кизилу темно-червоного кольору, смак їх кисло-солодкий, терпкий, аромат приємний. У свіжому вигляді кизил може зберігатися лише 15-25 днів. Тому кизил я сушу, закладаю у морозильну камеру та готую соуси.
Кизил додаю в свіжомороженому і сушеному вигляді в українські національні страви, такі, як курчата з кизилом, смажений гусак, котлети, плов з білими грибами, фарширована курка. Кизил додаю безпосередньо в блюдо в процесі його виготовлення або в соус, який подаю до цього блюда. Сушений кизил попередньо замочую, а потім піддаю тепловій обробці. Кизил надає страві кислий, в'язкий смак і своєрідний аромат, властивий тільки кизилу, і вітамінізує її, адже в 100 г кизилу міститься 50 мг вітаміну С. Норма свіжих плодів кизилу не більше як 25 г на одне блюдо. Враховую відходи, адже кісточки становлять 33% від ваги плодів.
Технологія приготування кизилового соусуСтавлю велику каструлю з водою на вогонь. За цей час кизил гарненько мию і перебираю.
Коли вода закипає, засипаю кизил в іншу каструлю і додаю киплячої води стільки, щоб вона покрила ягоди. Мушу сказати, що для соусу кизил повинен бути стиглим, великим, з соковитою м'якоттю.
Проварюю ягоди 12 хвилин. Зливаю відвар. До нього сиплю 300 г цукру – виходить чудовий компот.
Поки кизил відварюється, подрібнюю дуже дрібнесенько часник, кіндзу, кріп та сунелі.
Ставлю друшляк на велику миску. Ягоди порціями викладаю в друшляк і перетираю макогоном. Після цього ложкою вибираю кісточки, а м'якоть яка ще залишилася вже без кісточок – відкладаю в окрему миску. Так переробляю весь кизил.
Включаю кухонний комбайн і подрібнюю суміш та змішую її з перетертою.
Ставлю каструлю з усією м'якоттю на малий вогонь і, безперервно помішуючи дерев'яною ложкою, кип'ячу. Адже потрібно випарувати 1/3 зайвої вологи. Соус має бути густим. У процесі кип'ятіння засипаю в соус цукор і сіль, паприку, подрібнений часник та подрібнені спеції. Ретельно перемішую. Пробую. Додаю, цукру якщо потрібно, тобто ловлю смак, який мені до душі.
Через 30 хвилин соус набуває потрібної консистенції - готово. Відставляю в сторону і даю охолонути.
Перекладаю у простерилізовані півлітрові банки і коли він остаточно охолоне ставлю у холодильник.
ПодачаПодаю соус у соусниці, наприклад, до курки !!!
Смачного, Друзі !!!
Коментарі
Додати коментарБілаКоролева
16.02.13, 19:46
Дякую за рецепт....Але це більш актуальніше б було восени...Тепер треба їсти те що є в заготовках у коморі...Можете на солодощі перейти,щось мені солоденького хочеться....
Лесь Кавун
26.02.13, 20:41Відповідь на 1 від БілаКоролева
а цей соус і є і солодким, і кислим, і гострим а кизил, ... а кизил лежить у морозильній камері - в будь яку мить можу приготувати ... ось тільки б ще курку
Паче
36.02.13, 21:01
Лесь Кавун
46.02.13, 21:07Відповідь на 3 від Паче
*c vetok*
якщо захочете закатати на зиму, то вкінці приготування додайте 2 столові ложки винного оцту ... і стерилізуйте 20 хвилин (слоїки 0.5 л)
Паче
56.02.13, 21:14Відповідь на 4 від Лесь Кавун
дякую за пораду! колись в батьків на дачі був кизил, зараз вже нема ні дачі, ні кизилу, шкода...
ваші рецепти цікаві, дивлюся завжди, але не завжди коментую
Лесь Кавун
66.02.13, 21:16Відповідь на 5 від Паче
а ще з кизилу виходить дуже смачне варення ... - це я Вам дуже дякую - що не забуваєте, навідуєтеся ... є з ким слівцем перекинутися
Паче
76.02.13, 21:19Відповідь на 6 від Лесь Кавун
Ви професійний кухар?
StribogS
86.02.13, 21:20
це дійсно смачно дякую , беру в обране
Лесь Кавун
96.02.13, 21:21Відповідь на 7 від Паче
що Ви ? я просто дуже люблю готувати і мені ще й дуже повезло бо моя жінка на мою втіху готувати не любить
Лесь Кавун
106.02.13, 21:22Відповідь на 8 від StribogS