Рецепты   Богдан Ляшко

Хрін + Буряк = СВЯТКОВИЙ СМАК МОГО ДИТИНСТВА! :-)

Гостра Енергетична Закуска до святкових м'ясних страв, що замінює собою "Мезім"!!! Покращує травлення і роботу шлунково-кишкового тракту, очищає його, полегшує роботу печінки, підшлункової та щитовидної залоз, підвищує енегретику організму та його іммунітет! А до того ж - ЦЕ ПРОСТО СМАЧНО!!! :-)

Ингредиенты:

- корінь хрону свіжий (сушений втрачає енергетику) ~ 300 гр.
- буряк (свекла червона) свіжий, не варений! ~ 1,5 кг.
- лимон - приблизно половинка великого лимона.
- цукор, сіль - за смаком.
*** це приблизно на 4 банки по 0,5 літра.
---
*** це типа "базове блюдо", а ще "на любітеля" сюда же можна додати:
- зубочків 10 часнику
- грамів 50 чорносливу
- грецьких горіхів або волоських горіхів.
*** все залежить лише від вашої кулінарної фантазії!!! :-)

Способ приготовления

ХРІН + БУРЯК = СВЯТКОВИЙ СМАК МОГО ДИТИНСТВА!

Давно шукав забутий усіма рецепт приготування страви, яку
моя бабуся завжди заготовляла про запас перед святами...– 
і ось, нарешті, "методом наукового тика" я зробив цю страву! 
Тому ділюся з вами!

Я забув, як бабуся називала його – щось польське було...
А взагалі-то це лише ДРІБНО НАТЕРТИЙ ХРІН + БУРЯК –
УНІКАЛЬНА СТРАВА, яка подається до м'ясного застілля!
Це природний замінник "Мезиму", гарна ЕНЕРГЕТИЧНА
страва, яка, до того ж, ще й дуже корисна для організму!

Про те, ЯКІ "корисності" в ньому містяться – читайте НИЖЧЕ!

Готуємо тільки зі СВІЖИХ продуктів, куплених на ринку!
*** Нічого НЕ ВАРИТИ і НЕ ЗАЛИВАТИ ОКРОПОМ – бо при цьому
губляться 80-90% всього КОРИСНОГО вмісту цієї страви!

До складу страви входять такі інгредієнти:
- Корінь ХРОНУ свіжий (сушений втрачає енергетику) ~ 300 гр.
- БУРЯК (свекла червона) свіжий, НЕ варений! ~ 1,5 кг.
- ЛИМОН - приблизно половинка великого лимона.
- Цукор, сіль - за смаком.
*** Це приблизно на 4 банки по 0,5 літра.

БУРЯК бажано брати такий, щоб у розрізі він був однакового
темно-червоного кольору (хоча є смачні і з кільцеподібними
світлими смугами) – все треба ОБОВ'ЯЗКОВО пробувати на смак!
Якщо ви пережуєте його – і вам захочеться КОВТНУТИ ЦЕ – купуйте!
Якщо захочеться виплюнути – виплюньте! – і йдіть до іншого продавця...
Головне – щоб буряк був трохи солоденьким, і щоб не смердів хімією!

Корінь ХРОНУ найбільш "злий" – той, що виріс "дикуном" – зазвичай
він кострубатий і скручений, його дуже довго чистити. Але згодиться
і "окультурений" гладенький корінь, з ним менше метушні...
*** Терти хрін бажано НА ВУЛИЦІ – тому що жодна жива істота 
НЕ перенесе цього їдкого задушливого запаху із сльозогінним
ефектом – це краще ментовської "Черемухи"!!!
*** Але зате будь-яку нежить "прочищає" миттєво!!!

Половинку ЛИМОНУ – ложкою виймаємо М'ЯКОТЬ зі шкірки,
виколупуємо зерна – і теж в соковижималку – у загальну масу!
***НЕ замінюйте ОЦТОМ або ЛИМОННОЮ КИСЛОТОЮ! – ну 
навіщо вам усвідомлено ТРУЇТИ свій улюблений організм?!!

---

Я здрібнив всі компоненти в СОКОВИЖИМАЛЦІ – у неї є
хороша ТЕРКА з ЗУБЧИКАМИ, і вона розбиває все в ПУХ!
Залишається тільки потім з'єднати вичавлений сік з "вичавками".
Але можна попрацювати і з насадкою-контейнером до блендеру, 
або теркою, або навіть прогнати все через м'ясорубку (найгірший 
варіант, бо при цьому не виходить досить багато соку!).

Після перетирання компонентів – все ретельно перемішати,
додати за смаком сіль (приблизно 0,5 ст.ложки) і цукор (1 ст. ложку), 
розкласти по 0,5-літрових банках, і поставити у холодильник.
У такому вигляді цей КОНЦЕНТРАТ може зберігатися ТИЖДЕНЬ!
*** Може й більше, тому що ХРІН не дає розвиватися мікрофлорі,
але справа у тому, що втрачається КОРИСНІСТЬ страви...

За 10-12 годин перед подачею на стіл – викладіть суміш на тарілку,
додайте МАЙОНЕЗ (тут http://cook.i.ua/user/295100/7064/ = ТХТ + відео,
як приготувати ДОМАШНІЙ майонез!), або СОНЯХОВОЇ ОЛІЇ, все гарно
перемішайте – і знову в холодильник, до початку застілля!
У вас має бути густа маса, що по консістенції нагадує томат-пасту,
її можна покласти на хліб, чи на скибку ковбаси або м`яса/

*** Та не забудьте ж ВИСТАВИТИ страву на стіл – на радість усім!!!

*** Майте на увазі, що готова страва значно ВТРАЧАЄ ГОСТРОТУ!
Тому не лякайтеся, якщо спочатку вона здалася вам занадто гострою
і навіть неїстівно-гострою!
А на всякий випадок – зробіть 0,5 л. БУРЯКОВОЇ "КАШКИ" ОКРЕМО – 
щоб потім можна було ЗМЕНШИТИ гостроту страви перед їдою!
А якщо треба ДОДАТИ гостроти – додайте Гострого Перцю.

      ПРИЄМНОГО АПЕТИТУ І ДОБРОГО ВАМ ЗДОРОВ'Я!!!


========== Про КОРИСНІСТЬ ХРОНУ та БУРЯКА ============

ХРЕН издавна применяли для профилактики и лечения многих заболеваний, 
добавляли в маринады, соленья и острые соусы. Весной богатый витаминами 
и минералами хрен помогал избежать АВИТАМИНОЗА
Хрен исстари применяли и как наружное средство – вместо горчичников, 
в качестве отбеливающего кожу, заживляющего раны и обеззараживающего 
средства. В средневековых травниках ему приписываются чудодейственные 
свойства исцелять болезни глаз и даже укреплять семейные отношения.

Древние славяне употребляли его в пищу, применяли для лечения болезней 
и даже наделяли магическими свойствами. В травнике XIII века о хрене 
говорится с большим уважением: "…есть трава - Царские очи. Собой бывает 
и мала, и велика; желтоватый корешок, что злато. У кого очи болят - держи 
при себе, оттодь болеть не станут; или муж жены не любит, или жена мужа – 
то ту траву держи при себе, то любить станут!".

Хрен содержит витамины группы В, аскорбиновую кислоту, каротин, углеводы,
минеральные соли, сапонины, фитонциды, флавоноиды, эфирное горчичное 
масло, гликозид синигрин (придающий ему острый вкус), а также белковое 
вещество лизоцим, обладающее бактерицидным действием.
Хрен в умеренных количествах – возбуждает аппетит, улучшает работу ЖКТ,
(с хреном часто подают жирные и трудно перевариваемые блюда), усиливает 
моторику, стимулирует деятельность пищеварительной системы, активирует 
секреторную функцию. Поэтому хрен применяют для лечения различных 
заболеваний ЖКТ.
Хрен обладает общеукрепляющим, противовоспалительным, бактерицидным, 
кроветворным, желчегонным, мочегонным, противокашлевым действием.
Хрен – отличный источник аскорбиновой кислоты, поскольку он содержит в 
5 раз больше витамина С, чем лимоны. 
Хрен содержит Витамин Е, витамин РР, витамины группы В (фолиевая кислота, 
тиамин, пиродоксин, рибофлавин), каротин, минеральные соли, углеводы, 
сапонины, фитонциды, флавоноиды, эфирное горчичное масло, гликозид 
СИНИГРИН (придает ему острый вкус), а также бактерицидное белковое 
вещество ЛИЗОЦИМ.

ХРЕН содержит калий, марганец, серу, хлор, кальций, магний, медь, железо, 
натрий, алюминий, фосфор, моно- и дисахариды, органические и жирные 
(ненасыщенные) кислоты, жиры, белки, углеводы, азотистые вещества 
(аспаргин и аргинин).
Хрен богат ФИТОНЦИДАМИ – природными АНТИБИОТИКАМИ против 
простудных заболеваниях и патологий дыхательных путей.
Хрен нормализует содержание САХАРА в крови – и рекомендуется при 
сахарном диабете.
Благодаря своим противовоспалительным свойствам, полезен хрен при 
лечении невралгии, ревматизма, артрита, подагры, поражений кожи.
Хрен – отличный КАРДИОТОНИК, а потому незаменим в рационе людей 
с повышенным артериальным давлением, или страдающих заболеваниями
сердца.
Хрен обладает мощным мочегонным свойством, поэтому используется 
для лечения почечнокаменной болезни, воспалений мочевыводящих 
каналов, цистита. 

*** Полезные свойства готового ПРОТЕРТОГО хрена сохраняются
не больше недели...– 
поэтому покупать магазинный хрен = пустая
трата денег...

=====================================================

БУРЯК (красную свеклу) знали и разводили в Киевской Руси еще в XI веке!
С давних времен его используют при цинге и для профилактики авитаминозов. 
Полезно использовать в пищу и ботву буряка, в которой много АСКОРБИНОВОЙ 
КИСЛОТЫ и КАРОТИНА. Диетическое средство – содержит БЕТАИН, который 
способствует расщеплению и усвоению животных и растительных белков, 
участвует в образовании ХОЛИНА – он улучшает работу печени и 
предохраняет ее от жирового перерождения, очищает организм от ХОЛЕСТЕРИНА, 
регулирует жировой обмен, улучшает работу печени. сдерживает развитие 
злокачественных ОПУХОЛЕЙ.

Из-за ударного среди корнеплодов содержания ЙОДА, буряк особенно полезен 
при ЙОДОДЕФИЦИТНЫХ заболеваниях Щитовидной Железы и для пожилых 
людей, страдающих АТЕРОСКЛЕРОЗОМ.

Благотворно действует буряк, как УСПОКАИВАЮЩЕЕ средство при 
ГИПЕРТОНИИ – высокое содержание МАГНИЯ снижает давление. 
Клетчатка и органические кислоты усиливают перистальтику кишечника, 
поэтому при запорах рекомендуется съедать натощак по 100 г. буряка.
Буряк – овощ УНИКАЛЬНЫЙ и НЕЗАМЕНИМЫЙ в рационе человека,
содержит набор элементов, который больше нигде не встречается,
Буряк регулирует обменные процессы, усиливает перистальтику кишечника, 
это – "ЧИСТИЛЬЩИК ОРГАНИЗМА № 1" = санирует кишечник, уничтожая 
гнилостные бактерии.

Буряк дает мочегонный и слабительный эффекты, обезболивает, оказывает 
противоспалительное действие, помогает организму при депрессиях.
Буряк содержит соли КАЛЬЦИЯ и КОБАЛЬТА необходимы кишечным 
бактериям для синтеза крайне важного для организма Витамина B12, 
который регулирует обмен веществ и распределение энергии.
ЖЕЛЕЗО необходимо организму для нормального кроветворения.
ПЕКТИНА в буряке намного больше, чем в моркови и яблоках.
Клетчатка, органические кислоты (винная, лимонная, молочная, яблочная) 
и азотистые вещества – нормализуют пищеварение. 
Антоцианы, придающие буряку красный цвет, способствуют 
усвоению витамина С, нормализуют содержание в крови 
холестерина и улучшают обмен веществ.

*** ЦЕЛЕБНОЙ силой обладает только СВЕЖИЙ СОК БУРЯКА! 
Ни вареный буряк, ни пастеризованный его сок такими свойствами 
не обладают...

показать всех

В избранном: 6, из них друзей: 0.

  • Kentor
  • ser_1
  • vilga
  • Міс Марпл
  • с любовью
  • Сергей Н
13

123.12.14, 19:10

дякуюобов'язково зроблю. рецепт нехитрий, все по поличкаї розкладено тим більш обожнюю гостре вирощував цей рік за балконом перець. не гіркийтермоядерний "урожай" із 70-80 перчин. ну хай, думаю, десь 20-30 пішло на консервацію. решти гадав до кінця весни вистачить. ага, щас. вже сточив. 5 штук тідьки залишилось
в обране

223.12.14, 19:27Ответ на 1 от vilga

дякуюобов'язково зроблю. рецепт нехитрий, все по поличкаї розкладено тим більш обожнюю гостре моя жынка ще трохи вдосконалила його - добавила у свою порцію дрібно нарізаного ЧОРНОСЛИВУ...- теж непоганий орігінальний смак!

323.12.14, 19:39Ответ на 2 от Богдан Ляшко

ну чорносливу йок. але на замітку візьму

523.12.14, 21:24

у нас кажуть цвіклі

Гость: Dalia

723.12.14, 22:39

Да. Бурячок з хріном - пахне дитинством!
На жаль, зараз таких бурячків, як я їла в дитинстві, не знайдеш.
Але їмо які вже є.І це мій найулюбленіший салат!

823.12.14, 23:36Ответ на 7 от Гость: Dalia

Да. Бурячок з хріном - пахне дитинством!
На жаль, зараз таких бурячків, як я їла в дитинстві, не знайдеш.
Але їмо які вже є.І це мій найулюбленіший салат!
Ми посадили на присадибному участку пару грядок бурячка "Ціліндра" - дуже смачний, і без білих полосок, виростає розміром більше 200-грамового стакана!
Але на жаль, у саму спеку у нас на 3 місяці відключили воду...- тому бурячки виросли розміром з куряче яйце... Але все одно - солодкі і смачні!

923.12.14, 23:37Ответ на 5 от Zemlyachka

у нас кажуть цвікліЩось нагадує росіянську назву буряка - "свёкла"

1018.12.15, 14:31

я всё правильно понял готовить из СЫРОГО буряка, а не из варенного???

Добавить комментарий
Страницы:
1
2
предыдущая
следующая