Рецепты   Rиsя

Тортик "Южная Осетія"

Тортик "Южная Осетія"

Що ще приготувати з полуниці? Ось що! Тортик здивує своєю лаконічністю, та абсолютною безпечністю для фігури. Пухкенький бісквіт, запашна солодка карамель, товстезний пружний шар насиченої соковитої полуничної начинки відтіненої свіжістю м'яти - це дивовижний тортик.

Ингредиенты:

1. полуниця (клубника) 2 кг
2. м'ята (листя) 50 г
3. цукор 600 г
4. цукор ванільний 10 г
5. ромова есенція 1 ампула (десь 5 мл)
6. борошно пшеничне 0,5 склянки (100 - 150 г)
7. олія - приблизно 50 г
8. ром, коньяк, або інший запашний алкогольний напій - 100 мл.
9. желатин швидкорозчинний 50 г
10. яйця 6 шт.

Способ приготовления

Нам знадобиться:
1. пательня діаметром 26 см з високими бортами (від 5 см)
2. прямокутна каструля діаметром 22, 5 см з високими бортами (від 20 см)
3. вінчик-пружина ручний або міксер з насадкою "вінчик" (для збивання білків)
каструля і пательня можуть бути й інших діаметрів, але потрібно слідкувати, щоб пательня була ширша за каструлю, а також, чим менше діаметр - тим вище мають бути бортики.

Начинка:
1. Промити полуницю, просушити виклавши на деякий час на рушнику, очистити від черенків.
2. листя м'яти дрібно нашинкувати, додати 180 - 200 г цукру, одягти одноразову силіконову або целофанову рукавичку, перем'яти рукою м'яту з цукром до виділення соку (цукор має стати вологим).
3. додати до суміші цукру з м'ятою полуницю, і добре перетовкти м'ялкою для картоплі-пюре. Не потрібно перетирати в крем, полуниця має лишатися подекуди шматочками.
4. Через сито відціджуємо з цієї маси приблизно 250 мл соку в окрему невелику посудину.
5. У соку розчиняємо желатин. Ставимо посудину з соком і желатином на парову баню і домагаємся повного розчинення желатинових крупинок у соку помішуючи.
6. виливаємо сік з желатином у полуничну масу, добре перемішуємо
7. додаємо 50 мл нашого алкогольного напою, перемішуємо
8. ставимо у холодильник.

9. Сковорідку відчищаємо від гарі, насипаємо на дно шар солі, ставимо на найбільший вогонь, та добре прогріваємо. 
10. висипаємо сіль та протираємо сухою серветкою сковорідку.
11. вирізаємо з пекарського паперу коло діаметром дна сковорідки.
12. промащуємо кулінарним пензлем, або шматком хліба дно сковорідки та коло с паперу олією.
13. паперове коло кладемо на дно сковорідки.

Коржі:
14. Відділяємо білки від жовтків. Дуже важливо користуватися чистим сухим посудом, і слідкувати за тим, щоб у білки не потрапило ані краплі жовтків.
15. Білки збиваємо у густу піну
16. додаємо потроху 200 г цукру продовжуючи збивати
17. додаємо потроху борошно продовжуючи збивати
18. Відставити збиті білки у морозилку
19. Жовтки перетерти до посвітління
20. додати ромову есенцію та чверть чайної ложки солі без гірки у жовтки і ще раз перетерти ретельно.
21. Ввести цівкою жовткову масу до білкової маси продовжуючи збивати.
22. Продовжуючи збивати ввести цівкою 1 ст. л олії.
23. вилити цю масу на розігріту попередньо підготовлену як описано вище сковорідку.
24. випікати під кришкою на сильному вогні 3-5 хв, потім на середньому 10-15 хв
25. коли верх коржа стане пружним - корж перевернути і підсмажити 3-5 хв на сильному вогні.
26. Викласти бісквіт на дошку і охолодити.
27. зняти з коржа папер.
28. розрізати бісквіт на два коржі.
29  обрізати бортики підігнавши коржі за диаметром під нашу каструлю.




Карамель:
30. Залишки норми цукру висипаємо до сковорідки (десь 200 г), посипаємо ванільним цукром, і смажимо, поки цукор не набуде коричневатого кольору і не почне плавитися. Мені подобається, коли цукор трішечки пригорить - це додає особливого смаку і кольору карамелі.



31. вливаємо водички так, щоб покрила дно десь на 5 мм і перемішуємо.
32. додаємо решту спиртного.
33. варимо карамель. Перевіряємо на готовність кидаючи краплі ложкою у склянку з холодною водою. Коли краплі гуснуть - карамель готова.




Власне, торт:
34. У каструлю, що ми підібрали за діаметром, виливаємо на дно карамель.
35. на карамель кладемо корж (зрізом до карамелі) і добре його утрамбовуємо, щоб увібрав якнайбільше карамелі.
36. На корж викладаємо полуничну масу. Маса ще не має утворити пружне желе, але й рідкою бути не може, бо розчинить повністю коржі. Маса має бути майже загуслою.
37. На полуничну масу кладемо другий корж зрізом догори.
38. добре утрамбовуємо.
39. Має охолоджуватись не менше 4 год. у холодильнику.
40. Щоб вийняти торт з каструлі - ставимо її на блюдо для торта догори дном, вкладаємо зверху на дно каструлі мокрий рушник і прасуємо цей рушник праскою на максимальній потужності праски. Торт випаде сам після цього. (Я тиснула на додаткову подачу пари на прасці).

Смачного!








показать все фото

Фотографии блюда

  • Добавлено автором
  • Добавлено автором
  • Добавлено автором
  • Добавлено автором
  • Добавлено автором
  • Добавлено автором

В избранном: 2, из них друзей: 0.

  • Fate
  • Лена Avon
2