Рецепти   Rиsя

Борщ київський овочевий червоний

Борщ київський овочевий червоний

Легкий вітамінний червоний борщ з насиченим пікантним смаком. Красивий, яскраво-червоний. Дуже насичений овочами. Без капусти (яка важка для людей з проблемами ЖКТ) Борщик крутий :)

Інгредієнти:

1. буряк - 250 г (1 шт середнього розміру; краще брати циліндричний, він яскравіший і соковитіший)
2. картопля - 400 г
3. морква - 150 г
4. цибуля - 200 г
5. корінь селери - 250 г
6. баклажан - 200 г
7. перець червоний болгарський солодкий - 300 г
8. яблуко - 150 г (зеленого кольору, кисле; а взагалом підійде будь-яке зеленого кольору)
9. імбир свіжий - 20 г (об'єм розміром десь з грецький горіх, чи трішки менше навіть; будьте уважні з імбирем, бо перемудривши - він перебиватиме всі смаки і отримаєте суцільне імбирне варево замість борщу)
10. часник - пів голівки
11. зелень петрушки - 30 г (пучок)
12. зелень кропу - 10 г
13. томатна паста - 1 шт малого трикутного "чумак" (десь три столові ложки)
14. спеції: дрібка чорного меленого перцю, червоного меленого перцю, кмину, сушеного базиліку, чотири горошини духмяного перцю, три середні листки лаврові, чайна ложка без гірки куркуми або шафрану, сіль груба кам'яна - 1 ст. л. (трішки з гіркою).
15 олія - 4-5 ст.л.
16. каструля 4 л та глибока сковорідка.
17. сметана, свіжий житній хліб та сало для подачі.

Спосіб приготування

1. Овочі миємо та чистимо, миємо зелень, з яблук ретельно виймаємо серцевини.
2. Буряк та корінь селери нарізаємо соломкою.
3. Смажимо в олії буряк разом з коренем селери на помірно сильному вогні. Має підтушкуватися до пів-готовності у власному соці та трішки прихватитися до ледь-золотавості.
4. Тим часом картоплю ріжемо на чотири (якщо велика - на великі кубики), моркву - кружальцями, цибулю - увага! - ВЕЛИКИМИ кубиками (десь 2х2 см), баклажани - пів-кружальцями товщиною з 1см (якщо у вас великі баклажани - кружальце на чотири), болгарський перець - соломкою, яблуко - великими кубиками (на скибки і кожну на три), імбир шинкуємо дуже дрібно, часник чавимо через часникодавку.
5. у петрушки відрізаємо стебла від листя. Стебла перев'язуємо ниткою - ми це вкладатимемо до борщу під час варіння для смаку, а потім виймемо. Решту зелені ріжемо звичайним чином.
5. нарізану зелень, часник і імбир відкладаємо (можна в одну посудину)
6. Яблука в другу посудину відкладаємо.
7. Всі інші нарізані овочі (крім буряка й селери, що тушкуються) та перев'язані стебла петрушки складаємо до каструлі, заливаємо водою так, щоб лишилося місце десь 8 см до країв каструлі, аби вмістилося все решта.
8. Доводимо до кипіння на сильному вогні, і варимо, зменшивши вогонь, при помірному кипінні 15-20 хв.
9. Кладемо у борщ тушковані буряк з коренем селери (всю олію зі сковорідки також додаємо - ми смажили помірно, тому олія добра; а якщо в вас підгоріло - то цю олію вже не можна додавати до борщу - викиньте, і тоді варто долити свіжої прямо у борщ, аби до борщу потрапило десь з чотири ст. ложки олії). А також - томатну пасту. Добре перемішайте.
10. Тепер варимо час від часу перевіряючи, чи роздавлюється ложкою картопля.
11. Як тільки картопля легко ділиться ложкою чи роздавлюється - вкладаємо яблука з зеленню, імбирем та часником. Додаємо всі перераховані спеції та сіль. Добре мішаємо (краще дерев'яною лопаткою, чи дерев'яною ложкою). І ще варимо при помірному кипінні 10 хв.
12. Вимикаємо плиту, виймаємо перев'язані стебла петрушки (викиньте їх), і даємо настоятися борщу в теплому 30 хв.

Подаємо гарячим, в окремій посудині нарізані сало та житній хліб, у посудині для соусу - сметана.

Фотографії блюда

  • Додано автором
0