Сушені гриби звечора перебираю і двічі промиваю. Заливаю 1-ю літрою підсоленої води і залишаю на ніч. Зранку акуратно зливаю воду у кастрюльку. Виймаю і промиваю гриби у друшляку. Осад виливаю. Відварюю білі гриби у злитій "воді" протягом 45-ти хвилин, додавши половинку цибулини.
Звечора також замочую квасолю.
Технологія приготування бурякового квасу:За п’ять днів до Святої Вечері, тобто 1 січня увечері, мию буряки (4 шт., десь приблизно 1 кг), чищу їх та нарізаю брусочками. Складаю у 3-ьох літровий слоїк і заливаю холодною кипяченою водою майже під горлишко. Додаю трішечки солі, 3 зубчики часнику та скоринку чорного хліба. Накриваю кришкою і ставлю на поличку на кухні. Через 5 днів квас надобріє. Саме на його основі і готую пісний борщ на Святу Вечерю.
Технологія приготування вушок:Тісто має бути пісне. Для цього 1 склянку муки просіюю через сито на стільницю і збираю у гірку та роблю всередині лунку. Розчиняю у 60 г води четвертинку чайної ложки солі. Вливаю цей розчин всередину лунки і помаленьку, додаючи з країв муку, замішую тісто. Замішування тіста здійснюю 5 хвилин, після чого розкатую його качалкою, так само, як на вареники. Закриваю його рушником. Залишаю надобрівати на 35 хвилин.
Відварені білі гриби, перемелюю на м’ясорубці - двічі. Дрібнесенько нарізаю цибулю. Підсмажую її з грибами на соняшниковій олії до золотистого кольору. Натираю 4 столові ложки сухої булки на дрібній терці.
Додаю до отриманий грибного фаршу натерту булку. Солю і перчу до смаку. Добре все вимішую.
Дістаю тісто і нарізаю його на квадратики, розмірами 5 на 5 см. У кожен квадратик кладу повну чайну ложку грибного фаршу і ретельно защіпаю крайні кінці та краї. Виходить трикутник . Тоді ще раз защіплюю наступні крайні кінці, так як це показано на верхніх фотографіях.
Порада: інколи вушка "виготовляю" за карпатською технологією. Другу пару кінців утвореного "трикутника" повертаю на 180 градусів і не зліплюю між собою.Відварюю вушка протягом 9 - 12 хвилин у киплячій підсоленій воді, доки не вспливуть.
Технологія приготування борщу:Зливаю воду і відварюю квасолю 2 години у 0,7 л підсоленої води. Цей відвар теж додаю до борщу.
Нарізаю картоплю спочатку соломкою, а потім брусочками; селеру, моркву, петрушку - півкільцями.
Підсмажую на олії половину столової ложки муки до золотистого кольору і заливаю її грибним бульйоном. Ретельно перемішую.
Чищу буряки і нарізаю їх соломкою. Кладу їх на розігріту сковорідку з олією і смажу 5 хвилин; в кінці смаження додаю ложку оцту, ретельно перемішую.
Ставлю кастрюлю на великий газ. Висипаю вміст сковорідки у кастрюлю з грибним бульйоном, який розбавляю буряковим квасом в пропорції 1:2. Кладу нарізану картоплю, селеру, моркву, петрушку. Всипаю квасолю. Ріжу дрібнесенько цибулю і додаю до борщу. Кладу лавровий лист, духмяний перець, гвоздику, перчу і підсолюю при потребі. Коли борщ закипить, збавляю газ на мінімум і варю ще 25 хвилин.
В кінці приготування додаю у борщ вушка, дрібно нарізаний часник і посипаю борщ сушеним кропом. Пробую і при потребі доперчую і досолюю.
При подачі слідкую, щоб у кожній тарілці було 10-12 вушок.
Порада: якщо борщ вийшов недостатньо кислим, то витискаю трішечки соку з лимона, якщо ж занадто кислий, то кладу 0.1 - 0.5 чайної ложки цукру.
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
13.01.13, 19:46
Цей борщ потрібно починати готувати за тиждень до наміченої дати !!!
Східняк
23.01.13, 19:58Відповідь на 1 від Лесь Кавун
Це ще не рекорд!Мій дід починав готувати інградієнти до своєї традиційної великодньої козацької "польової каші" за рік, бо святковий рецепт включав в себе великого СТАРОГО півня!!
Але ж то був справжній витвір мистецтва!!!
gatyla
33.01.13, 20:01
Капуста там не до місця?
анонім
43.01.13, 20:16
Складна страва, потребує майстерості!
Тільки в мене прохання -- не пишіть і не кажіть ніколи "на протязі"(5-ти хвилин), українською правильно "протягом"(5-ти хвилин). Та й інших при нагоді поправляйте.
Горянка
53.01.13, 20:27
Ой нє це смачно, знаю, пробувала, але це занадто складно. Тут треба тиждень на підготовку і не декілька разову репетиціюНа Закарпатті борщу не їдять на свят вечір .Але беру в обране. поради цінні
Sunny Side
63.01.13, 20:40
багато чула, але ніколи не пробувала навіть
Sunny Side
73.01.13, 20:41Відповідь на 4 від анонім
вибачай друже, але попроавляти когось невиховано
анонім
83.01.13, 20:47Відповідь на 7 від Sunny Side
Мене теж бува поправляють, за що я тільки дякую. Я ж без докору. Гадаю, то механічна помилка.
Лесь Кавун
93.01.13, 21:10Відповідь на 3 від gatyla
Ні, капуста в цей борщ не дається !!! Кислотність борщу надає буряковий квас !!!
Лесь Кавун
103.01.13, 21:11Відповідь на 2 від Східняк
Ви маєте певно на увазі куліш ???