Рецепти   Лесь Кавун

Борщ  з  вушками (на Святвечір)

Борщ з вушками (на Святвечір)

Однією з 12 страв на Святвечір є пісний борщ. Особливістю мого пісного борщу на Святвечір є буряковий квас, на якому я його готую. До борщу також я додаю і картоплю, і квасолю. В мому рецепті вушка я додаю у борщ в кінці приготування борщу. Я їх начиняю тертою булкою, білими грибами, смаженими на олії, з смаженою цибулею.

Інгредієнти:

1. буряки – 0.5 кг + 1 кг
2. картопля – 2 шт.
3. квасоля (біла, дрібна) – 0.5 склянки
4. морква - 1 шт.
5. селера (мала) – 1 шт.
6. петрушка – 1 шт.
7. квас (буряковий) – 3-4 склянки
8. борошно – 1 склянка
9. цибуля – 1 шт. + 0.5 шт.
10. гриби (білі, сушені) – 50 г
11. олія – 3 ст.ложки
12. часник – 4 зубчики
13. лимон – 0.25 шт.
14. цукор – 1 ч.ложка
15. гвоздика – 1 шт.
16. лавровий лист – 0.5 шт.
17. перець (чорний) – 3 щіпки
18. перець (духмяний) – 3 шт.
19. петрушка (зелень) – пучок
20. кріп (сушений) - 2 щіпки
21. сіль – до смаку

Спосіб приготування



Сушені гриби звечора перебираю і двічі промиваю. Заливаю 1-ю літрою підсоленої води і залишаю на ніч. Зранку акуратно зливаю воду у кастрюльку. Виймаю і промиваю гриби у друшляку. Осад виливаю. Відварюю білі гриби у злитій "воді"  протягом  45-ти хвилин,  додавши половинку цибулини.



Звечора також замочую квасолю.

Технологія приготування бурякового квасу:

За п’ять днів до Святої Вечері, тобто 1 січня увечері,  мию буряки (4 шт., десь приблизно 1 кг), чищу  їх та нарізаю брусочками. Складаю  у  3-ьох літровий слоїк  і  заливаю  холодною  кипяченою  водою майже під горлишко. Додаю трішечки солі, 3 зубчики часнику та скоринку чорного хліба. Накриваю кришкою і ставлю на поличку на кухні. Через 5 днів квас надобріє. Саме на його основі і готую пісний борщ на Святу Вечерю.

Технологія приготування вушок:

Тісто має бути пісне.  Для цього 1 склянку муки просіюю через  сито на стільницю  і збираю у гірку та роблю всередині лунку. Розчиняю у 60 г води четвертинку чайної  ложки солі. Вливаю цей розчин всередину лунки і помаленьку,  додаючи з країв  муку,  замішую тісто. Замішування тіста здійснюю 5 хвилин,  після чого розкатую його качалкою,   так само, як на вареники. Закриваю його рушником. Залишаю надобрівати на 35 хвилин.



Відварені білі  гриби, перемелюю на  м’ясорубці  - двічі.  Дрібнесенько нарізаю цибулю.  Підсмажую її  з грибами   на  соняшниковій олії до золотистого кольору.  Натираю 4 столові  ложки сухої булки на дрібній терці.  

Додаю до отриманий  грибного  фаршу  натерту булку.  Солю і перчу  до смаку.  Добре  все  вимішую.



Дістаю тісто  і  нарізаю  його  на  квадратики, розмірами 5 на 5 см.  У  кожен квадратик кладу повну  чайну  ложку  грибного фаршу  і  ретельно защіпаю крайні  кінці  та  краї. Виходить трикутник .  Тоді  ще  раз  защіплюю  наступні  крайні  кінці,  так як це показано  на  верхніх  фотографіях.

Порада: інколи вушка "виготовляю"  за карпатською технологією. Другу пару кінців утвореного  "трикутника"  повертаю на 180 градусів і  не  зліплюю між собою.



Відварюю  вушка  протягом  9 - 12 хвилин у киплячій  підсоленій  воді, доки не вспливуть.

Технологія приготування борщу:

Зливаю воду  і  відварюю квасолю  2 години  у 0,7 л підсоленої  води. Цей відвар теж додаю до борщу.

Нарізаю картоплю спочатку соломкою, а потім брусочками; селеру, моркву, петрушку - півкільцями.  

Підсмажую на олії половину столової ложки муки до золотистого кольору  і заливаю  її  грибним бульйоном. Ретельно перемішую.

Чищу буряки і нарізаю їх соломкою.  Кладу їх на розігріту  сковорідку  з олією і смажу 5 хвилин;  в кінці смаження  додаю  ложку  оцту,  ретельно перемішую.



Ставлю кастрюлю на великий газ.  Висипаю вміст сковорідки  у кастрюлю з грибним бульйоном, який розбавляю буряковим квасом в пропорції 1:2.   Кладу  нарізану картоплю,  селеру, моркву, петрушку.  Всипаю квасолю.  Ріжу  дрібнесенько цибулю  і  додаю до борщу.  Кладу лавровий лист,  духмяний перець,  гвоздику, перчу  і  підсолюю при потребі. Коли борщ закипить,  збавляю газ на  мінімум і варю ще 25 хвилин.  

В кінці  приготування  додаю  у  борщ  вушка,  дрібно  нарізаний  часник   і  посипаю борщ сушеним  кропом. Пробую і при потребі  доперчую і досолюю.

При подачі слідкую,  щоб у кожній тарілці було 10-12 вушок.

Порада:  якщо  борщ  вийшов  недостатньо  кислим,   то  витискаю  трішечки  соку  з  лимона,  якщо  ж  занадто  кислий, то  кладу  0.1 - 0.5 чайної  ложки  цукру.

показати усі фото

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 34, з них друзів: 0.

  • Francisk02
  • Hudson Hawk
  • kondratena
  • l1505
  • Mykolaj_58
  • nemongol
  • sestryncja
  • Вишиваночка
  • ТІЯР
67

13.01.13, 19:46

Цей борщ потрібно починати готувати за тиждень до наміченої дати !!!

23.01.13, 19:58Відповідь на 1 від Лесь Кавун

Цей борщ потрібно починати готувати за тиждень до наміченої дати !!!Це ще не рекорд!
Мій дід починав готувати інградієнти до своєї традиційної великодньої козацької "польової каші" за рік, бо святковий рецепт включав в себе великого СТАРОГО півня!!
Але ж то був справжній витвір мистецтва!!!

33.01.13, 20:01


Капуста там не до місця?

анонім

43.01.13, 20:16

Складна страва, потребує майстерості!
Тільки в мене прохання -- не пишіть і не кажіть ніколи "на протязі"(5-ти хвилин), українською правильно "протягом"(5-ти хвилин). Та й інших при нагоді поправляйте.

53.01.13, 20:27

Ой нє це смачно, знаю, пробувала, але це занадто складно. Тут треба тиждень на підготовку і не декілька разову репетиціюНа Закарпатті борщу не їдять на свят вечір .Але беру в обране. поради цінні

63.01.13, 20:40

багато чула, але ніколи не пробувала навіть

73.01.13, 20:41Відповідь на 4 від анонім

вибачай друже, але попроавляти когось невиховано

анонім

83.01.13, 20:47Відповідь на 7 від Sunny Side

вибачай друже, але попроавляти когось невихованоМене теж бува поправляють, за що я тільки дякую. Я ж без докору. Гадаю, то механічна помилка.

93.01.13, 21:10Відповідь на 3 від gatyla

Ні, капуста в цей борщ не дається !!! Кислотність борщу надає буряковий квас !!!

103.01.13, 21:11Відповідь на 2 від Східняк

Ви маєте певно на увазі куліш ???

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
4
5
6
8
попередня
наступна