
Інструментарій:
Блендер (або міксер), склянка (350 мл), ніж, дві порцелянові тарілки, столова ложка, чайна ложечка, дві стандартні склянки по 250 г, мала макітра з макогоном
Технологія приготування
Технологія приготування основи
У склянку відділяю і виливаю яєчні жовтки. Яйця мають бути свіжими і кімнатної температури. Солю їх та перетираю ложкою. Додаю готову гірчицю (можна використати і сухий гірчичний порошок).
Порода: найкраще – це скористатися блендером, але можна використати і міксер або кухонний комбайн для приготування основи.

Вливаю оливковуї олію і ретельно перетираю. Тоді досипаю цукор і оцет та вливаю ложечку соняшникової олії і знову ретельно перетираю. Запускаю блендер і тонесенькою цівкою починаю доливати соняшникову олію … . Отримую густу однорідну суміш. Додаю перець, сушені кріп і петрушку і ретельно перемішую. Якщо суміш густа, а воно так і є, то додаю ще й 1-2 ложки теплої кипяченої води і ретельно перемішую. Основа готова. Пробую /це вже майонез і його можна застосовувати/.
Але я, … розділяю цю основу на три рівні частини. Перша частина піде на приготування томатного майонезу, друга – майонезу з хроном, третя – сметанного майонезу.

Технологія приготування томатного майонезу
Додаю до основи 1-2 столових ложки домашньої томатної пасти. Ретельно перемішую. Майонез має оранжево-червонуватий відтінок і характерний присмак томатів. Томатний майонез використовую при приготуванні блюд з риби та грибів.
Порада: при приготуванні цього майонезу обов’язково слід додавати готову гірчицю у основу.
Технологія приготування майонезу з хроном
Хрін величиною з мізинець чищу, дрібнесенько нарізаю і перетираю макогоном у макітрі зі сіллю до пастоподібного стану. Додаю до основи та ретельно перемішую. Майонез з хріном має виражений смак хрону, кремовий відтінок і в ньому можна зауважити малесенькі волокна хріну. Використовую при приготуванні м’ясних блюд з язика, шпондера, сала, смаженого пацятка, … .
Порада: при приготуванні цього майонезу кількість гірчиці у основі можна зменшити вдвічі.

Технологія приготування сметанного майонезу
Змішую основу з четвертинкою склянки домашньої сметани та скроплюю ще й лимонним соком. Додаю чайну ложку соєвого соусу. Ретельно перемішую. Використовую для заправки різноманітних овочевих салатів.
Порада: при приготуванні цього майонезу готової гірчиці у основу можна не додавати. І бажано оцет замінити лимонним соком.
Зберігання
Зберігаю майонез в 100-грамових баночках у холодильнику не більше 1 тижня /сметанний – використовую одразу/.
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
123.06.13, 19:40
П.С.: використовуючи блендер, приготувати смачний майонез не так то вже й важко !!!
анонім
223.06.13, 19:49
В обране.
Майонез продукт необхідний, для салатів і для гарячих страв... І раз-другий на місяць ніякої шкоди не принесе... Але та муйня, що зараз продається під виглядом "майонезу" отрута конкретна...
Лесь Кавун
323.06.13, 19:55Відповідь на 2 від анонім
Кислица
423.06.13, 21:10
Богдан Ляшко
523.06.13, 21:46
Смакота!!! - особливо коли САМ ЗНАЄШ, Що ти туда вкинув!


Я теж тренувався з блендером - ось http://cook.i.ua/user/295100/7064/
*** Але що цікаве - хотів використати ДОМАШНЮ олію замість рафінованої магазинної - але майонез з нею НЕ ЗАГУСТІВАЄ чомусь, хоча всі компоненти остаються такими ж самими...
Шо може бути, не знаєш?
Лесь Кавун
623.06.13, 22:18Відповідь на 4 від Кислица
Лесь Кавун
723.06.13, 22:29Відповідь на 5 від Богдан Ляшко
П.С.: а те, що ви додаєте приправи це +++++++, адже має бути 2% приправ
Богдан Ляшко
823.06.13, 23:47Відповідь на 7 від Лесь Кавун


Добре, спробую ще добавляти олію по-трошечки, може получиться...А то ж олія така запашна - а не загустіває...
Smit*
924.06.13, 10:32
Гість: kriga
1024.06.13, 13:56
Спасибо за рецепт!!
