Рецепти   Лесь Кавун

Гречаники з грибною підливкою

Гречаники з грибною підливкою

Гречаники - традиційна українська страва. Я їх люблю готувати, бо це: смачно, швидко, "багато". Тому й пропоную Вам Друзі цей рецепт.

Інгредієнти:

1. гречана крупа – 1,5 склянки
2. фарш (свинина+яловичина+курятина; 1:1:0,5) – 750 г
3. гриби (білі, сушені) – 30 г
4. молоко – 1 + 1 склянки
5. масло (вершкове) – 2 ст. ложки
6. цибуля – 2 + 0.5 шт.
7. яйця – 2 шт.
8. морква (маленька) –0.5 шт.
9. олія (соняшникова) –2 ст. ложки
10. перець (болгарський, солодкий) – 0.5 шт.
11. томатна паста – 1.5 ч. ложки
12. борошно – 1 + 1 ст. ложки
13. паніровочні сухарі – 1-2 ст. ложки
14. часник – 2 зубчики
15. майонез – 1 ч. ложка
16. спеції (для м’ясного фаршу) – 2 щіпки
17. перець – до смаку
18. сіль – до смаку

Спосіб приготування

Підготовка 

Звечора замочую  сушені  білі гриби  у  підсоленому молоці.

М'ясо кладу  в каструлі  і вимочую 1-2 години.  Гречку перебираю, заливаю водою і ставлю на  1 годинку  відмокнути. 

Технологія приготування молочно-грибного соусу 

Нарізаю дуже дрібнесенько білі гриби, цибулю, моркву і болгарський перець – все окремо. Ставлю на газ дві пательні і кладу в кожну по купачистій столовій ложці вершкового масла. В першу пательню кладу гриби. В другу пательню спочатку кладу моркву, через  4  хвилини – болгарський перець , через 3 хвилини – цибулю. Смажу ще  3 хвилини. Постійно перемішую, щоб рівномірно просмажилися і овочі,  і гриби. 


Висипаю гриби з першої пательні у другу з овочами, знову  ставлю  її  на  газ, підбавляю його на  максимум   і насипаю 1 столову  ложку  муки  та смажу її,  ретельно  постійно розтираючи  муку по стінках пательні,   доки вона не почне набувати  жовтувато-коричневого кольору.  Тоді акуратну  вливаю усе молоко і  ретельно перемішую до отримання  однорідного соусу. 

Додаю  у  нього  вміст з  першої  пательні (гриби і овочі),  томатну пасту,  сіль, перець, приправи і даю прокипіти ще  1-2 хвилини.  Ретельно перемішую. Пробую. 

Порада:  для пікантності смаку,  в кінці  приготування  соусу,   бажано додати 1 столову  ложку  червоного вина. 

 Технологія приготування гречаників

Перебираю і промиваю гречку декілька разів, використовуючи друшляк. Перебрану і промиту  гречку засипаю у каструлю. Заливаю 3-ма склянками води, додаю сіль і відварюю  25 хвилин.


Очищаю цибулю і нарізаю одну цибулину  четвертинками.  Викладаю м'ясо на стільницю і нарізаю кусками. Перемелюю м'ясо і  нарізану цибулю,  за допомогою електром’ясорубки з дрібною сіткою,  на  фарш.  Додаю сіль і перець. Добряче вимішую. Чищу часник, зубчики роздавлюю широкою частиною леза ножа  і дрібнесенько нарізаю.

Другу цибулину  чищу  і  теж нарізаю дрібненько. Підсмажую цибулю на соняшниковій олії до золотистого кольору.

Яйця збиваю віничком.  Фарш змішую з охолодженої  гречкою,  додаю  смажену цибулю,  майонез,  часник,  яйця та спеції. Ретельно вимішую.  Пробую. Досолюю і  доперчую при потребі.

З отриманого гречано-мясного фаршу руками ліплю кульки  розміром із середнє яблуко, панірую спочатку в муці,  тоді в  сухарях,  приплющую  і  обсмажую  їх  на добре розігрітій пательні на рослинній олії до утворення  рум'яної скоринки з двох сторін.  Складаю гречаники  в каструлю.

Подача на стіл

1-ший спосіб. Подаю в тарілці по чотири штуки смажених гречаників на  порцію з маринованими (квашеними) помідорами. Окремо у соусниці ставлю молочно-грибний соус.  Наливаю у склянки  яблучний сік.


Заливаю  молочно-грибним  соусом, закриваю кришкою і  тушкую  15-20  хвилин в духовці при температурі 190 градусів Цельсія. 

2-гий спосіб. Подаю в тарілці  по чотири штуки тушених гречаників, поливши зверху соусом. Прикрашаю зеленню.  Подаю також овочевий болгарський  салат. В склянки наливаю порічковий компот

Смачного !!!

Додаток №1


показати усі фото

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 44, з них друзів: 0.

  • MargaPum@
  • sa_pe
  • sestryncja
  • tori70
  • Zagadka*
  • волиняночка
  • жкп
  • Зmеya
  • Каштанка
31

17.02.13, 21:46

якщо фарш не дуже вязкий, то додайте в нього ложку густої (але не кислої) сметани або ще одне яйце Смачного, Друзі !!!

27.02.13, 21:52

Смакота!

37.02.13, 21:58Відповідь на 2 від Паче


гречаники можна подавати й з гарніром, наприклад: картопляним пюре ...

47.02.13, 22:02

це, певно, смачно!

57.02.13, 22:04Відповідь на 4 від sonce-33

сьогодні готував вже нема - вмить проковтнули фотки мої !!!

67.02.13, 22:17Відповідь на 3 від Лесь Кавун

Дякую за пораду!

77.02.13, 22:21Відповідь на 6 від Паче



І ще - бажано їх зїсти зразу ж гаряченькими. Не треба лишати на потім !!!

анонім

98.02.13, 08:26

Треба спробувати...
До речі, про гриби. На ніч я замочую наші, поліські гриби. В нас прийнято сушити цілими, або ж великими шматками. Якщо ж гриби з Карпат, а там прийнято різати на тонкі смужки та сушити, то не замочую. Достатньо вранці добре промити і можна готувати. Так зберігаються залишки аромату та смаку...

108.02.13, 09:59Відповідь на 9 від анонім

Чому ми ріжемо гриби ??? Щоб бути на 100% впевненим, що там немає ні єдиного хробачка !!! І сушу я на електричній інфрачервоній сушці, тому гриби біленькі !!!

В підсоленому молоці замочувати - ОБОВЯЗКОВО !!! Бодай на 2 годинки.

П.С.: Між іншим це, як Ви кажете ароматичне молоко теж йде у страву !!!.

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
5
попередня
наступна