Підготовка
Звечора замочую сушені білі гриби у підсоленому молоці.
М'ясо кладу в каструлі і вимочую 1-2 години. Гречку перебираю, заливаю водою і ставлю на 1 годинку відмокнути.
Технологія приготування молочно-грибного соусу
Нарізаю дуже дрібнесенько білі гриби, цибулю, моркву і болгарський перець – все окремо. Ставлю на газ дві пательні і кладу в кожну по купачистій столовій ложці вершкового масла. В першу пательню кладу гриби. В другу пательню спочатку кладу моркву, через 4 хвилини – болгарський перець , через 3 хвилини – цибулю. Смажу ще 3 хвилини. Постійно перемішую, щоб рівномірно просмажилися і овочі, і гриби.
Висипаю гриби з першої пательні у другу з овочами, знову ставлю її на газ, підбавляю його на максимум і насипаю 1 столову ложку муки та смажу її, ретельно постійно розтираючи муку по стінках пательні, доки вона не почне набувати жовтувато-коричневого кольору. Тоді акуратну вливаю усе молоко і ретельно перемішую до отримання однорідного соусу.
Додаю у нього вміст з першої пательні (гриби і овочі), томатну пасту, сіль, перець, приправи і даю прокипіти ще 1-2 хвилини. Ретельно перемішую. Пробую.
Порада: для пікантності смаку, в кінці приготування соусу, бажано додати 1 столову ложку червоного вина.
Технологія приготування гречаників
Перебираю і промиваю гречку декілька разів, використовуючи друшляк. Перебрану і промиту гречку засипаю у каструлю. Заливаю 3-ма склянками води, додаю сіль і відварюю 25 хвилин.
Очищаю цибулю і нарізаю одну цибулину четвертинками. Викладаю м'ясо на стільницю і нарізаю кусками. Перемелюю м'ясо і нарізану цибулю, за допомогою електром’ясорубки з дрібною сіткою, на фарш. Додаю сіль і перець. Добряче вимішую. Чищу часник, зубчики роздавлюю широкою частиною леза ножа і дрібнесенько нарізаю.
Другу цибулину чищу і теж нарізаю дрібненько. Підсмажую цибулю на соняшниковій олії до золотистого кольору.
Яйця збиваю віничком. Фарш змішую з охолодженої гречкою, додаю смажену цибулю, майонез, часник, яйця та спеції. Ретельно вимішую. Пробую. Досолюю і доперчую при потребі.
З отриманого гречано-мясного фаршу руками ліплю кульки розміром із середнє яблуко, панірую спочатку в муці, тоді в сухарях, приплющую і обсмажую їх на добре розігрітій пательні на рослинній олії до утворення рум'яної скоринки з двох сторін. Складаю гречаники в каструлю.
Подача на стіл
1-ший спосіб. Подаю в тарілці по чотири штуки смажених гречаників на порцію з маринованими (квашеними) помідорами. Окремо у соусниці ставлю молочно-грибний соус. Наливаю у склянки яблучний сік.
Заливаю молочно-грибним соусом, закриваю кришкою і тушкую 15-20 хвилин в духовці при температурі 190 градусів Цельсія.
2-гий спосіб. Подаю в тарілці по чотири штуки тушених гречаників, поливши зверху соусом. Прикрашаю зеленню. Подаю також овочевий болгарський салат. В склянки наливаю порічковий компот
Додаток №1
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
17.02.13, 21:46
якщо фарш не дуже вязкий, то додайте в нього ложку густої (але не кислої) сметани або ще одне яйце Смачного, Друзі !!!
Паче
27.02.13, 21:52
Смакота!
Лесь Кавун
37.02.13, 21:58Відповідь на 2 від Паче
гречаники можна подавати й з гарніром, наприклад: картопляним пюре ...
sonce-33
47.02.13, 22:02
це, певно, смачно!
Лесь Кавун
57.02.13, 22:04Відповідь на 4 від sonce-33
сьогодні готував вже нема - вмить проковтнули фотки мої !!!
Паче
67.02.13, 22:17Відповідь на 3 від Лесь Кавун
Дякую за пораду!
Лесь Кавун
77.02.13, 22:21Відповідь на 6 від Паче
І ще - бажано їх зїсти зразу ж гаряченькими. Не треба лишати на потім !!!
Лик ангела
88.02.13, 00:35
анонім
98.02.13, 08:26
Треба спробувати...
До речі, про гриби. На ніч я замочую наші, поліські гриби. В нас прийнято сушити цілими, або ж великими шматками. Якщо ж гриби з Карпат, а там прийнято різати на тонкі смужки та сушити, то не замочую. Достатньо вранці добре промити і можна готувати. Так зберігаються залишки аромату та смаку...
Лесь Кавун
108.02.13, 09:59Відповідь на 9 від анонім
Чому ми ріжемо гриби ??? Щоб бути на 100% впевненим, що там немає ні єдиного хробачка !!! І сушу я на електричній інфрачервоній сушці, тому гриби біленькі !!!
В підсоленому молоці замочувати - ОБОВЯЗКОВО !!! Бодай на 2 годинки.
П.С.: Між іншим це, як Ви кажете ароматичне молоко теж йде у страву !!!.