- Просійте борошно і додайте дріжджі.
- Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
- Додайте 240-260 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
- Вилийте молоко з маслом в борошно.
- На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до
гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду
(біля 20 хвилин). - Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
- Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
- Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
- Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин),
введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру. - Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
- Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
- Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову
поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре
вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього
пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла,
воно має приємний спиртовий запах.
- Нагрійте духовку до 180°С.
- Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше
виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або
промасленим папером. - Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка
обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму
для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставте в тепле
місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
- Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в
об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним
жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини
форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після
протикання паски буде суха, то паска готова. - Просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком.
- Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш.
- Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне
близько доби, але можна її підсушити і в духовці при температурі
80-100°С.
3-4 паски загальною вагою близько 2,2 кг
Час приготування: 6 год.
Коментарі
Додати коментар