Підготовка
Звечора перебираю та замочую квасолю. Замочую у підсоленому молоці білі гриби. Зранку замочую свинські реберця на 1-2 години.
Технологія приготування пампушок
Просіюю борошно. Вершкове масло розтоплюю і відставляю в сторону. Молоко ставлю на газ і грію 1 хвилину - до температури 25-30 градусів. Додаю до дріжджів цукор і "розчиняю" їх; досипаю борошно, сіль і додаю молоко та масло. Замішую тісто. Тісто прикриваю кришкою і ставлю на годину для бродіння в тепле місце (30°С). Коли тісто збільшиться в об'ємі в 1,5-2 рази, вимішую його кілька хвилин, після чого знову ставлю на бродіння. Обминаю тісто ще раз.
Порада: якщо Ви любите дуже пухкі пампушки, то замісіть тісто на квасному молоці або мінеральній воді.
Пательню змащую олією, збризкую водою та накриваю пергаментним папером. Формую пампушки, відщипуючи шматки тіста, змоченими у воді руками . Викатую кульки та кладу на пательню для розстоювання.
Збиваю яйце. Змащую пампушки яйцем, використовуючи гусяче перо. Ставлю у духовку, розігріту до температури 170 градусів, на 20 хвилин. В той час, коли пампушки печуться готую сиру саламаху, для цього чищу часник, нарізаю його дрібнесенько та товчу з сіллю. Змішую часник з ложкою олії та ложкою остудженої кипяченої води.
Виймаю пампушки та змащую їх саламахою.
Технологія приготування борщу
Готую м'ясо-кістковий бульйон. Ставлю 5-ти літрову каструлю на газ. Кладу реберця і заливаю 3 літрами холодної води. Коли закипить, - знімаю піну. Шинкую відмочені у молоці білі гриби. Додаю їх у каструлю. Солю. Кладу фасолю, лавровий лист, цілу цибулину і цілу морквину (їх потім виймаю) та декілька зерен духмяного перцю. Варю 45 хвилин.
Поки вариться бульйон, виймаю з морозильної камери шматок свиного сала, посипаний сіллю, натертий часником і присипаний паприкою. Відрізаю шматочок масою приблизно в 120 г. Зрізую шкірку та зчищаю сіль , часник і паприку. Нарізаю дрібнесенькими кубиками і кладу на пательню. Смажу до того часу поки шкварки не набудуть коричневого кольору і не з’явиться характерний запах смальцю.
Чищу моркву, картоплю, буряк, петрушку та цибулю. Нарізаю моркву, петрушку і буряк соломкою; картоплю – великими кубиками, а цибулю - дрібними. Ставлю пательню на газ, кладу ложку вершкового масла та готую зажарку з моркви, петрушки і цибулі.
Капусту шинкую. Картоплю розрізаю четвертинками. Часник роздушую широкою стороною леза ножа і нарізаю дрібнесенько. Шинкую зелень.
Ставлю другу пательню. Кладу ложку смальцю і буряк. Підсолюю його. Тушкую 5 хвилин. Тоді додаю томатну пасту і цукор. Тушкую ще 10 хвилин. Декілька разів перемішую. В кінці тушкування додаю столову ложку оцту. Перемішую. Закриваю кришкою на 1-2 хвилини.
Порада: при потребі, при тушкуванні червоного буряка додати 2-3 ложки бульйону
Додаю до бульйону картоплю і капусту. Закриваю кришку, як закипить збавляю газ. Готую 15 хвилин, тоді додаю зажарку, буряк, спеції, приправи, сіль, перець, часник. Готую ще 10 хвилин. Пробую. При потребі додаю трішечки цукру та доперчую і досолюю, додаю приправи і спеції для борщу.
Перетираю та товчу з часником сало, зелень петрушки та смалець з шкварками, які в мене залишилися.
Виймаю реберця. Знімаю м'ясо, нарізаю тільки його і засипаю у борщ. На сіточний друшляк викладаю 1-2 столові ложку квасолі і 1-2 столові ложки звареної картоплі. Перетираю їх назад до борщу. Якщо квасоля і картопля добре перетираються – борщ готовий. Ставлю у борщ ложку, якщо вона стоїть, то борщ приготований правильно. Відставляю його в сторону і накриваю рушником на 30 хвилин.
Порада: коли готую борщ влітку, то замість томат-пюре використовую 100 г свіжих помідорів. Ошпарюю їх кип’ятком, знімаю шкірку. Перетираю в сіточному друшляку.
Порада: для урізноманітнення смаку борщу у нього можна додати шинку або ковбасу, нарізані кубиками та обсмажені у вершковому маслі.
Подача:
Розливаю в тарілки; додаю ложку свіжої сметани і посипаю зеленню. До борщу подаю пампушки з часником. Окремо ставлю сало перетерте з часником. Ставлю на стіл сільничку і перечницю.
Смачного, Друзі !!!
Порада: … між іншим, моя родина вважає, що найсмачніший борщ – це борщ, який був приготовлений мною учора.
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
113.02.13, 10:38
Смачного, Друзі !!!
Rusinka
213.02.13, 10:42Відповідь на 1 від Лесь Кавун
*mmm m*
Гість: Мартышка Чита
313.02.13, 10:49
Дякую дуже, гарний рецепт
Лесь Кавун
413.02.13, 10:52Відповідь на 3 від Гість: Мартышка Чита
Привіт !!! Цей рецепт я подав, бо завжди мене критикують за велику кількість інградієнтів. Подивіться Друзі скільки інградієнтів використовувала моя бабуся при приготуванні звичайного борщу !!!
П.С.: вважається, що борщ буде смачним лише тоді, коли кількість інградієнтів не менша, ніж 20 !!!
волиняночка
513.02.13, 10:55
Смакота.
Лесь Кавун
613.02.13, 10:57Відповідь на 2 від Rusinka
не раджу сипати все підряд. Бо є експерементатори, які кидають і цвітну капусту, і горошок, і болгарський перець !!! Це вже не український борщ - це щось інше !!! Між іншим, з власного досвіду зауважив, що болгарський солодкий перець і зелений горошок псують смак борщу !!!
П.С.: є звичайно розширені рецепти, наприклад: борщ з чорносливом, але це вже інший борщ !!! І зовсім інша рецептура !!! Або, наприклад: борщ з вушками ...
Лесь Кавун
713.02.13, 10:59Відповідь на 5 від волиняночка
Зараз зима і тому борщі треба готувати почастіше, адже вони мають усе необхідне, що потребує людина !
Гість: Мартышка Чита
813.02.13, 11:01Відповідь на 4 від Лесь Кавун
Повністю погоджуюся з тим, що складників має бути багато, а я особисто ще люблю додати порізаний болгарський перець для аромату
Лесь Кавун
913.02.13, 11:06Відповідь на 8 від Гість: Мартышка Чита
... 6 ...
Якщо вже так любите солодкий болгарський перець то краще наріжте його окремо на тарілочку, так сказати в прикуску !!!
П.С. скільки себе памятаю, ані бабуся, ані мати ніколи до борщу солодкий болгарський перець не давали !!!
Rusinka
1013.02.13, 11:09Відповідь на 6 від Лесь Кавун
Згодна! Борщ з болгарським перцем і зеленим горошком- це не борщ, це просто овочевий суп, не більше...