Т е х н о л о г і я п р и г о т у в а н н я
Зрілі сливки добре промиваю у воді. Розрізаю наполовину та виймаю кісточки. Кладу в каструлю та заливаю 1 склянкою води.
Доводжу до слабого кипіння, закриваю кришкою і відварюю на протязі 10 хвилин. Тоді кришку знімаю, перемішую і з знятою кришкою ще уварюю 20 хвилин.
Чищу середнє яблуко і натираю його на дрібній терці.
Відвар зливаю в іншу каструльку, ставлю на неї сито і перетираю сливки. Додаю яблучне пюре. Перемішую. Отримую консистенцію з густотою рідкої «сметани». Тому уварюю ще 20 хвилин на малому газі, не закриваючи кастрюльку кришкою, до густоти «кетчупу», час від часу помішуючи соус.
У цей час коли сливковий соус варяться, ріжу часник дрібнесенько і товчу макогоном у макітрі. Дуже дрібнесенько шинкую зелень кіндзи, кропу і м’яти.
Додаю у соус нашинковану зелень та перетертий часник. Приправляю перцем, коріандром, паприкою, гвоздикою, мускатним горіхом і сіллю. Додаю цукор, оцет, тмин і хмелі-сунелі. Перемішую. Пробую. Додаю ще спецій, якщо в тому є необхідність.
Порада: якщо соус виходить дуже кислим, додайте ще цукру.
Підготовляю кухонний комбайн. Переливаю вмістиме у велику ліву посудину кухонного комбайну, встановивши ніж, і на протязі однієї хвилини, на 5-тій швидкості, доводжу соус до однорідної консистенції. Переливаю знову в емальовану каструльку.
Ставлю ще раз на газ і даю ще 5 хвилини прокипіти, декілька разів перемішуючи.
Соус готовий !!!
Гарячим розливаю в простерилізовані малі слоїки. Накриваю простерилізованими кришками і стерилізую 15 хвилин. Закручую.
Подача
Соус я подаю до шашликів. Але також можна його подавати і до баранячих реберець, смаженої курки, смаженої печінки, серця, … іншого м’ясного.
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
121.01.13, 15:58
Враховуючи, що це соус, усі інгредієнти мають бути подрібнені до якомога менших розмірів !!! Інакше, перед закручуванням, перепустіть соус через сито. Смачного !!!
Гість: Мартышка Чита
221.01.13, 16:01Відповідь на 1 від Лесь Кавун
Це ж майже те саме, що грузинський соус ткемалі, тільки з чорносливу, мабуть, смакота, дякую
abuela
321.01.13, 16:06
Лесь Кавун
421.01.13, 16:12Відповідь на 2 від Гість: Мартышка Чита
зараз зима і тому цей соус можна приготувати з сушеного чорносливу венгерка (продають у Закарпатті). Для цього треба чорнослив добре промити. Намочити. Двічі перемолоти електромясорубкою, а далі так як сказано вищу.
П.С.: соус матиме пікантний смак і темніший колір.
Лесь Кавун
521.01.13, 16:14Відповідь на 3 від abuela
можна використовувати і інші приправи, наприклад, аніс, імбир, ...
Гість: Мартышка Чита
621.01.13, 16:15Відповідь на 4 від Лесь Кавун
Дякую, а ще сливки-венгерки гарно восени замаринувати в слоїках (сливки, цукор, сіль, оцет, гвоздика, кориця, вода), дуже пасують до м"яса
Лесь Кавун
721.01.13, 16:18Відповідь на 6 від Гість: Мартышка Чита
я використовую цей соус, але дуже дякую за пораду, вже її скинув у свою кулінарну книгу.
П.С.: Дуже смачним є компот з сливок венгерка !!!
Гість: Мартышка Чита
821.01.13, 16:19Відповідь на 7 від Лесь Кавун
Так, а ми с мамою варили варення з яблук, сливкок-венгерок й волоського горіха
Лесь Кавун
921.01.13, 16:22Відповідь на 8 від Гість: Мартышка Чита
Ось тут більш детальніше ! У Вас часом не описаний цей рецепт !!! Бо поєднання вдале - має бути суперове повидло !!!
Гість: Мартышка Чита
1021.01.13, 16:28Відповідь на 9 від Лесь Кавун
не повидло, бо яблучка дольками, а сливки половинками, а горішки теж не дуже подрібнені, й усе це вариться, як варення з цукром, але не подрібнюється на м"ясорубці, має гарний темний колір і смачнюче, завдяки горішкам має особливий смак, а горішки проварені м"якшають.