Рецепти   Лесь Кавун

Сливковий  соус  до  шашлика.

Сливковий соус до шашлика.

Цей рецепт я розробив, використавши поради карпатського мольфара. Основними інгредієнтами сливкового соусу є сливки венгерка, часник і приправи (кіндза, кріп, ... цукор, паприка). Додаючи, ті чи інші приправи, в тій чи іншій кількості, ми маємо можливість покращувати смак соусу. Адже зараз усі приправи можна придбати на базарі. Рекомендую цей соус усім, хто готує шашлики.

Інгредієнти:

1. сливки (венгерка) – 2 кг
2. часник – 1 мала головка
3. цукор – 2 ст. ложки
4. кіндза (зелень) – пів пучка
5. кріп (зелень) – пів пучка
6. оцет (винний або біле вино) – 2 ч. ложки
7. яблуко – 1 шт.
8. м’ята – 1 мала гілочка
9. хмелі-сунелі – пів чайної ложки
10. вода – 1 склянка
11. гвоздика – 2-3 шт.
12. паприка – 1/8-1/6 ч. ложки
13. коріандр (зернята) – четвертинка ч. ложки
14. сіль – 1 ч. ложка
15. мускатний горіх – до смаку
16. тмин – до смаку
17. перець (чорний, молотий) – щіпка

Спосіб приготування


Т е х н о л о г і я    п р и г о т у в а н н я

Зрілі сливки  добре промиваю у воді.  Розрізаю наполовину та виймаю кісточки. Кладу в каструлю  та заливаю 1 склянкою води.

Доводжу до  слабого кипіння, закриваю кришкою і відварюю на протязі 10 хвилин. Тоді кришку  знімаю, перемішую і  з знятою кришкою ще  уварюю  20 хвилин.  


Чищу середнє яблуко і натираю його на дрібній терці.

Відвар  зливаю в іншу каструльку,  ставлю на неї  сито і перетираю сливки.  Додаю яблучне  пюре. Перемішую. Отримую консистенцію  з  густотою  рідкої «сметани».   Тому уварюю  ще 20 хвилин на малому газі, не закриваючи  кастрюльку кришкою,  до густоти «кетчупу»,  час від часу помішуючи  соус.  

У цей час коли сливковий соус  варяться, ріжу  часник дрібнесенько і товчу макогоном у макітрі. Дуже дрібнесенько  шинкую зелень кіндзи, кропу і м’яти. 


Додаю у соус  нашинковану зелень та перетертий часник. Приправляю перцем, коріандром, паприкою, гвоздикою,  мускатним горіхом  і  сіллю. Додаю цукор, оцет, тмин   і  хмелі-сунелі. Перемішую. Пробую. Додаю ще  спецій,  якщо в тому є необхідність. 

Порада: якщо соус виходить дуже кислим, додайте ще цукру.


Підготовляю кухонний комбайн. Переливаю вмістиме у  велику ліву посудину кухонного комбайну, встановивши  ніж, і на  протязі  однієї хвилини,  на  5-тій швидкості, доводжу  соус до однорідної консистенції.  Переливаю знову в емальовану каструльку.

Ставлю  ще раз на газ  і  даю ще  5 хвилини  прокипіти,  декілька разів  перемішуючи. 

Соус  готовий !!!


Гарячим розливаю  в простерилізовані малі слоїки. Накриваю простерилізованими кришками і  стерилізую 15 хвилин. Закручую.



Подача

 Соус  я  подаю до  шашликів.  Але також  можна його подавати і до баранячих реберець, смаженої курки,  смаженої печінки,  серця, …  іншого  м’ясного.  



Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 53, з них друзів: 0.

  • bekirini
  • Chloe McKayla
  • Kim9
  • NGY
  • oxota_78
  • spajk
  • жкп
  • ИВКА
  • Ирина__
  • Натуля48
40

121.01.13, 15:58

Враховуючи, що це соус, усі інгредієнти мають бути подрібнені до якомога менших розмірів !!! Інакше, перед закручуванням, перепустіть соус через сито. Смачного !!!

Гість: Мартышка Чита

221.01.13, 16:01Відповідь на 1 від Лесь Кавун

Враховуючи, що це соус, усі інгредієнти мають бути подрібнені до якомога менших розмірів !!! Інакше, перед закручуванням, перепустіть соус через сито. Смачного !!!Це ж майже те саме, що грузинський соус ткемалі, тільки з чорносливу, мабуть, смакота, дякую

421.01.13, 16:12Відповідь на 2 від Гість: Мартышка Чита

зараз зима і тому цей соус можна приготувати з сушеного чорносливу венгерка (продають у Закарпатті). Для цього треба чорнослив добре промити. Намочити. Двічі перемолоти електромясорубкою, а далі так як сказано вищу.

П.С.: соус матиме пікантний смак і темніший колір.

521.01.13, 16:14Відповідь на 3 від abuela

можна використовувати і інші приправи, наприклад, аніс, імбир, ...

Гість: Мартышка Чита

621.01.13, 16:15Відповідь на 4 від Лесь Кавун

зараз зима і тому цей соус можна приготувати з сушеного чорносливу венгерка (продають у Закарпатті). Для цього треба чорнослив добре промити. Намочити. Двічі перемолоти електромясорубкою, а далі так як сказано вищу.

П.С.: соус матиме пікантний смак і темніший колір.
Дякую, а ще сливки-венгерки гарно восени замаринувати в слоїках (сливки, цукор, сіль, оцет, гвоздика, кориця, вода), дуже пасують до м"яса

721.01.13, 16:18Відповідь на 6 від Гість: Мартышка Чита

я використовую цей соус, але дуже дякую за пораду, вже її скинув у свою кулінарну книгу.

П.С.: Дуже смачним є компот з сливок венгерка !!!

Гість: Мартышка Чита

821.01.13, 16:19Відповідь на 7 від Лесь Кавун

я використовую цей соус, але дуже дякую за пораду, вже її скинув у свою кулінарну книгу.

П.С.: Дуже смачним є компот з сливок венгерка !!!
Так, а ми с мамою варили варення з яблук, сливкок-венгерок й волоського горіха

921.01.13, 16:22Відповідь на 8 від Гість: Мартышка Чита

Ось тут більш детальніше ! У Вас часом не описаний цей рецепт !!! Бо поєднання вдале - має бути суперове повидло !!!

Гість: Мартышка Чита

1021.01.13, 16:28Відповідь на 9 від Лесь Кавун

Ось тут більш детальніше ! У Вас часом не описаний цей рецепт !!! Бо поєднання вдале - має бути суперове повидло !!!не повидло, бо яблучка дольками, а сливки половинками, а горішки теж не дуже подрібнені, й усе це вариться, як варення з цукром, але не подрібнюється на м"ясорубці, має гарний темний колір і смачнюче, завдяки горішкам має особливий смак, а горішки проварені м"якшають.

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
4
5
7
попередня
наступна