Рецепти   Лесь Кавун

Майонез (домашній)

Майонез (домашній)

Майонез, мало того що є висококалорійним продуктом, він одночасно з цим є й не замінимою приправою до салатів, вінегретів, грибних страв та холодних закусок. Приготувати гарний майонез - це справа кожного кухаря. Склад, наприклад, найбільш поширеного, тобто основного, майонезу наступний: соняшникової олії – 67,5%, жовтків – 10,5%, гірчиці – 6,7%, цукру – 2,3%, оцту (5%-ного) – 11%, спецій та приправ – 2%. Тому я й пропоную Вам, Друзі, оптимальний рецепт і технології приготування трьох варіантів цього смачнющого соусу.

Інгредієнти:

1. олія соняшникова (рафінована) - 0.5 склянки
2. олія оливкова (першого віджиму) – 2 ст. ложки
3. яєчні жовтки (домашні, маленькі) – 2 шт.
4. цукор – пів чайної ложки
5. оцет (9%) або лимонний Сік – 1-3 ч. ложечки
6. вода (тепла, кип’ячена) – 1 ст. ложка
7. сіль – пів чайної ложечки
8. перець – щіпка (до смаку)
9. духмяний перець – щіпка (як приправа)
10. петрушка (сушена) – на кінчику ножа
11. кріп (сушений) – на кінчику ножа

додатки:

12. гірчиця (російська) – пів чайної ложечки

13. томатна паста – 1,5 ст. ложки
14. тертий хрін – чайна ложечка
15. сметана – 50 г

Спосіб приготування



Інструментарій:


Блендер (або міксер),  склянка (350 мл),   ніж,  дві  порцелянові   тарілки,  столова ложка,  чайна ложечка,  дві стандартні склянки по 250 г, мала макітра з макогоном

Технологія приготування

Технологія  приготування  основи

У склянку  відділяю  і виливаю яєчні жовтки.  Яйця  мають бути свіжими і кімнатної температури. Солю їх та перетираю ложкою.  Додаю готову  гірчицю (можна використати і сухий гірчичний порошок).

Порода: найкраще – це скористатися блендером,  але можна використати і міксер або кухонний комбайн   для  приготування  основи.



 Вливаю оливковуї олію  і ретельно перетираю.  Тоді  досипаю цукор  і  оцет  та  вливаю ложечку соняшникової  олії  і  знову ретельно перетираю. Запускаю блендер  і  тонесенькою цівкою  починаю доливати соняшникову олію  … . Отримую густу  однорідну  суміш.  Додаю  перець,  сушені кріп і петрушку    і  ретельно перемішую.  Якщо суміш  густа,  а  воно так і є,  то  додаю  ще й  1-2 ложки теплої кипяченої води і ретельно перемішую.  Основа готова. Пробую  /це  вже  майонез  і його можна застосовувати/.

Але я, … розділяю цю основу на три рівні частини.  Перша частина піде на приготування томатного майонезу, друга – майонезу з хроном, третя – сметанного майонезу.



Технологія приготування томатного майонезу

Додаю до основи  1-2 столових ложки  домашньої  томатної пасти.  Ретельно перемішую.  Майонез має оранжево-червонуватий відтінок і характерний присмак томатів.  Томатний майонез  використовую при приготуванні  блюд  з  риби  та  грибів.

Порада:  при приготуванні  цього майонезу обов’язково слід  додавати готову  гірчицю у основу.

Технологія приготування майонезу  з  хроном

Хрін  величиною з  мізинець  чищу,  дрібнесенько нарізаю і перетираю макогоном у макітрі зі сіллю до пастоподібного стану.  Додаю  до  основи  та  ретельно  перемішую.   Майонез з хріном має виражений смак хрону, кремовий відтінок і в ньому можна  зауважити малесенькі волокна хріну.  Використовую при приготуванні  м’ясних  блюд  з язика,   шпондера,  сала, смаженого пацятка,  … .

Порада:  при приготуванні  цього майонезу кількість гірчиці  у  основі  можна  зменшити вдвічі.



Технологія приготування сметанного майонезу

Змішую основу з четвертинкою склянки домашньої сметани та скроплюю  ще й лимонним соком. Додаю чайну ложку соєвого соусу.  Ретельно перемішую.  Використовую для заправки  різноманітних овочевих салатів.

Порада:  при приготуванні  цього майонезу готової  гірчиці  у основу можна  не  додавати. І бажано оцет замінити лимонним соком.

Зберігання

Зберігаю майонез  в 100-грамових  баночках у холодильнику не більше 1 тижня /сметанний – використовую одразу/.

Фотографії блюда

  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 36, з них друзів: 0.

  • Fliana
  • Ledi_Panther
  • Merovingian
  • nomeolvides
  • oksanchuk
  • волиняночка
  • жкп
  • Каштанка
  • Натуля48
32

123.06.13, 19:40

Для приготування деяких страв потрібний саме майонез. Тому Друзі подаю три основні базові рецепти.

П.С.: використовуючи блендер, приготувати смачний майонез не так то вже й важко !!!

анонім

223.06.13, 19:49

В обране.
Майонез продукт необхідний, для салатів і для гарячих страв... І раз-другий на місяць ніякої шкоди не принесе... Але та муйня, що зараз продається під виглядом "майонезу" отрута конкретна...

323.06.13, 19:55Відповідь на 2 від анонім

погоджуюся з Вами, бо сам особисто переконався, що він стоїть відкритий тижнями і зовсім не псується ??? Що дуже й дуже дивно ???!!! Натуральний майонез навіть якщо він виготовлений з самих найсвіжіших компонентів не може зберігатися більше тижня, та й то при умові що ми його зберігаємо в холодильнику !!!

523.06.13, 21:46

Смакота!!! - особливо коли САМ ЗНАЄШ, Що ти туда вкинув!
Я теж тренувався з блендером - ось http://cook.i.ua/user/295100/7064/
*** Але що цікаве - хотів використати ДОМАШНЮ олію замість рафінованої магазинної - але майонез з нею НЕ ЗАГУСТІВАЄ чомусь, хоча всі компоненти остаються такими ж самими...
Шо може бути, не знаєш?

623.06.13, 22:18Відповідь на 4 від Кислица

краснесенько дякую рекомендую: обовязково усі інградієнти мають бути свіжими, тобто попробуйте на смак і олію одну і другу - чи вони було не гірчать, і взагалі раджу багато оливкової олії не давати, навіть краще, коли її кількість зменшити до 1 столової ложки !!! Усього є 20 рецептів майонезу, але базовий один - я його дав, а вже дальше ... Ви самі можете експериментувати !!! Мені найбільше до вподоби томатний !!!

723.06.13, 22:29Відповідь на 5 від Богдан Ляшко

пане Богдане, я проаналізував Ваш рецепт - все супер, але все-таки поставте блендер на високу швидкість і почніть: яєчні жовтки посоліть, поцукруйте і тоді запустіть блендер і помалесеньку тонесенькою цівочкою додавайте олію. Можливо що цей процес і не буде таким швидким, але гарантую Вам що майонез Ви отримаєте вищого гатунку і вже потім додасте всі інші інгредієнти. І ще зменшіть трішечки к-сть олії. Її забагато. Краще вже додати ложку другу кипяченої води - так смачніше.

П.С.: а те, що ви додаєте приправи це +++++++, адже має бути 2% приправ

823.06.13, 23:47Відповідь на 7 від Лесь Кавун

пане Богдане, я проаналізував Ваш рецепт - все супер, але все-таки поставте блендер на високу швидкість і почніть: яєчні жовтки посоліть, поцукруйте і тоді запустіть блендер і помалесеньку тонесенькою цівочкою додавайте олію. Можливо що цей процес і не буде таким швидким, але гарантую Вам що майонез Ви отримаєте вищого гатунку і вже потім додасте всі інші інгредієнти. І ще зменшіть трішечки к-сть олії. Її забагато. Краще вже додати ложку другу кипяченої води - так смачніше.
П.С.: а те, що ви додаєте приправи це +++++++, адже має бути 2% приправ
Добре, спробую ще добавляти олію по-трошечки, може получиться...
А то ж олія така запашна - а не загустіває...

924.06.13, 10:32

а я й не знав, що є томатний майонез

Гість: kriga

1024.06.13, 13:56

Спасибо за рецепт!!

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
попередня
наступна