Звечора замочую червону квасолю у воді. Зранку замочую м'ясо на годинку в холодній воді. Квасолю, заливши свіжою водою, ставлю на газ і відварюю 1,5 години. Чищу картоплю. Нарізаю цибулю та моркву дрібними кубиками, картоплю великими кубиками. Дрібнесенько нарізаю часник. Очищаю баклажани від шкірки та насіння і дрібнесенько нарізаю та просолюю. Через пів-години промиваю в холодній воді.
Технологія приготування:
Коли квасоля відвариться, то половину її перемелюю електром’ясорубкою на «пасту».
Картоплю, посоливши, обсмажую у великій кількості олії до отримання нею золотистої шкірочки.

М'ясо ще раз добряче промиваю у холодній воді і нарізаю великими кубиками. Кладу у пательню 2 столові ложки смальцю та обсмажую м'ясо 10 хвилин на великому газі.

Тоді газ збавляю до середнього, солю і добряче перчу та додаю мясні спеції. Перемішую і смажу ще 15 хвилин, щоб м'ясо отримало коричневу скоринку.

Тоді додаю моркву і досмажую ще 5 хвилин, декілька разів перемішуючи, після чого додаю цибулю і смажу ще 4 хвилини, знову ж таки декілька разів ретельно перемішуючи мясо.

В 5-ти літрову поливану каструлю вливаю 3 л води, ставлю на великий газ, кладу посмажену картоплю, баклажани і цілу та перемелену квасолю, добряче солю, додаю паприку, приправи, спеції.

Коли вода закипить, збавляю газ до маленького і додаю обжарене з морквою і цибулею м'ясо та томатну пасту і грибний порошок. Добре перемішую і пробую на смак. При потребі додаю ще трохи перцю /або паприки/, адже чанахи повинні бути гострими на смак.
Порада: томатну пасту бажано замінити склянкою томатного соку власного приготування.
Ставлю пательню на газ, даю дві ложки смальцю і купачисту ложку борошна. Перемішуючи, підсмажую борошно на великому газі до золотистого кольору - 7 хвилин. Тоді доливаю 2 черпаки чанашного бульону і добре розмішую до отримання однорідного «соусу» . Виливаю його назад у чанахи.

Готую чанахи 30 хвилин. Після цього додаю дрібнесенько порізаний свіжозаморожений кріп та часник. Готую ще 3 хвилини. Виключаю газ, відставляю і, накривши рушником, даю надобріти чанахам 15-20 хвилин. Після цього подаю до столу.
Подача на стіл
Порада: якщо Ви готуєте чанахи як святкове блюдо, то бажано їх порційно розлити у глиняні чанашні глечики, довести до кипіння, накрити коржем змащеним саламахою і в такому вигляді /разом з пляшечкою гарного грузинського вина/ подати на стіл.

Подаю чанахи дуже гарячими, з чорним /можна й білим/ хлібом ледь-ледь змащеним вершковим маслом. Чанахи бажано посипати зеленню петрушки, але я доставляю на стіл зелену цибулю, редиску, часник, зелену петрушку і кріп. Ставлю також по склянці компоту з червоних порічок (домашня консервація).

Смачного, Друзі !!!
Коментарі
Додати коментарrenatashka
128.04.13, 15:37
Дякую! Дуже смачно!


Лесь Кавун
228.04.13, 15:39Відповідь на 1 від renatashka
весна - хочеться чогось такого
Rino_2
328.04.13, 19:14
Olg@Crimea
428.04.13, 22:00
Вкусно и красиво!!!!!!!!!
Mаряна*
528.04.13, 22:40
Кислица
629.04.13, 00:42
ТНЕ*
729.04.13, 09:21
Алінка_1****
829.04.13, 11:40
КумПаніЯ
929.04.13, 19:30
ОлексаДовбуш*
1030.04.13, 11:49