Рецепти   Лесь Кавун

Грибна  юшка  по-галицьки

Грибна юшка по-галицьки

Я дуже люблю грибні блюда. Коли на моєму столі є грибочки, це означає, що у всієї родини буде гарний настрій після такого обіду. Гриби стоять між овочами і м’ясом і вживаються у піст, але треба вміти їх смачно приготувати, адже цей продукт відноситься до ідеальної низькокалорійної їжі. Гриби, майже не містять жирів, а ось вуглеводні, які в них містяться є самими корисними для нашого організму. У піст я готую найрізноманітніші смаколики з цього замінника м’яса. На Галичині дуже полюбляють найрізноманітніші блюда з грибів. Тому сьогодні пропоную Вашій увазі галицький рецепт приготування грибної юшки по-галицьки.

Інгредієнти:

для локшини:

1. борошно (вищого ґатунку) – 1,7 склянки
2. яйце – 3 шт.
3. сіль – 1 ч.ложка (неповна)

для бульйону:

1. крупа (перлова) – 3 ст. ложки
2. індик (або курка) – 1 шт.
3. яйця (варені на круто) – 3 шт.
4. морква – 1 шт.
5. цибуля – 1 шт.
6. лавровий лист – 1 шт.
7. зелень - пучок

для грибної юшки:

1. борошно (вищого ґатунку) – 1 ст. ложки
2. сир (голландський) – 30 г
3. бульйон (з індика) – 1,4 л
4. картопля – 2 середні картоплини
5. квасоля (ясю) – 50 г
6. вершкове масло (або олія) – 80 г
7. сметана (вершки) – 1 склянка
8. морква – 1 шт.
9. цибуля – 1 шт.
10. гриби (свіжоморожені) – 500 г
11. петрушка (корінець) – 1 шт.
12. пастернак – 1 шт.
13. сельдерей – шматочок корінчика
14. цибуля (зелена) – 1 пучок
15. кріп (сушений) – щіпка
16. часник – 1 малесенький зубчик
17. перець (духмяний; горошинами) – за смаком
18. перець (чорний мелений) – за смаком
19. сіль – за смаком

Спосіб приготування

Інвентар для приготування грибної юшки

Друшляк,  кухонний стіл, кухонна дошка, чотири тарілки,  ніж,  дві каструлі,  три пательні,  терка,  велика ложка, качалка, ... .

Технологія приготування локшини

За  стандартним рецептом  готую  домашню  локшину.   Вона  в  нас  піде  і  до  індичачого (курячого)  бульйону  і  до  грибної  юшки.



В миску просіюю  борошно вищого гатунку,  додаю  яйця та сіль. Замішую  туге  тісто. Даю настоятися  15 хвилин. Тоді розділяю на три частини і розкатую  тонесенькими пластами товщиною у 0,8 мм.

Даю 5 хвилин,  щоб тісто підсохло, тоді   розрізаю кожен пласт  на  смужки  товщиною 5 см.  Пересипаю мукою і кладу  одну смужку на  іншу…   та  нарізаю  дрібнесенько  локшину.

Технологія приготування індичачого бульйону

За  стандартним  галицьким рецептом  готую бульйон  з  індика.  Саме  на  його  основі  я  й  буду  готувати  грибну  юшку.  З  половини індика в мене  вийшло 4 л бульйону.




Технологія приготування грибної юшки

Відварюю картоплю  та квасолю. Перетираю  їх  через  друшляк.

Нарізаю  дрібнесенько  моркву, цибулю, сельдерей, петрушку, пастернак (все окремо). Дрібнесенько натираю сир.  Нарізаю  дуже  дрібнесенько  зубчик  часнику.

Заливаю свіжоморожені гриби холодною водою і добре їх промиваю.  Ріжу  їх  дрібнесенько і обсмажую на  вершковому  маслі (коли піст, то на  олії)  до  золотистого  кольору,  добряче  посоливши.



На  іншій пательні  обсмажую на олії (2 ст. ложки) спочатку моркву (2 хв.), тоді додаю сельдерей, петрушку і пастернак,  і смажу  ще  2  хвилини, тоді  додаю  цибулю  і  смажу  ще  3  хвилини.

На  третій  пательні  підсмажую  до  золотистого  кольору  1  ложку  муки  і,   доливши  500 мл  індичачого бульйону,  швидко помішуючи,   готую  рідкий  соус.  

В каструлю виливаю цей  соус  та  додаю  1 л  індичачого бульону,  дрібнесенько натертий сир.  Доводжу до кипіння. І  мішаю до того  часу,  поки  сир  майже  не  розтане. 



Порада:  будьте уважні  при купівлі  сиру  для  грибної  юшки – він має «розтанути».

Тоді  додаю посмажені  гриби та зажарку.  Кип’ячу   ще  5 хвилин,  тоді  додаю  сметану,  перетерті  картоплю  і  квасолю,  часник,  щіпку  сушеного кропу,  щіпку  чорного  меленого  перцю  і  добрячу щіпку  солі.  Ретельно  перемішую  і  пробую.  Додаю  спеції,  якщо  в цьому є  потреба.  Кип’ячу  ще  2  хвилини. Юшка готова !!!

Подача  до столу

Види подачі  грибної юшки:

1)    з  локшиною;
2)    з подрібненим яйцем;
3)    з зеленою цибулею.

Я подаю грибну  юшку  до  столу  за  третім  варіантом  з  рисовими  котлетами.



Грибну  юшку  розливаю  в  тарілки  та  посипаю  зеленою  цибулею.  До  юшки  подаю  білий  та  чорний  хліб  (в  даному  випадку  я  також  подав  рисові  котлети (основні інгредієнти:  куряче м'ясо, рис, гриби корбани, рибна консерва, цибуля)).  

Часто  галичани  подають до  юшки  пампушки  з  часником,  -  також  дуже  смачно !!!



Смачного,  Друзі !!!

Порада:  ніколи  не  посипайте  грибну  юшку  зеленню  кропу, петрушки, …

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 26, з них друзів: 0.

  • algena
  • Bimep
  • CAPMAT_3M
  • Chloe McKayla
  • kardiff
  • sa_pe
  • Sunny Side
  • Ulyasha
  • Ленка Коленка
52

18.04.13, 19:09

Звісно це все на любителя.

28.04.13, 19:17Відповідь на 1 від Korsar-K

сьогодні смакував

П.С.: поки сів за компік описати рецепт, кастрюля залишилася майже пустою ... Взяв фотік, щоб сфоткати, ... а мої так єхидно усміхаються, ... прийшов на кухню, а вони так нагло піджартовують - а шо, - ми тобі трішечки лишили ... .

Грибна юшка - це одне з найсмачніших перших блюд !!! Але погоджуюся - готувати ВАЖКО !!!

38.04.13, 19:33

Порада: ніколи не посипайте грибну юшку зеленню кропу, петрушки, …
А почему?

48.04.13, 19:39Відповідь на 3 від Tutti-frutti

різкий запах і смак зеленого кропу зіпсує елітний смак грибочків !!! Адже наші смакові рецептори дуже чутливі !!!

П.С.: тому я й даю малесеньку щіпку тільки сушеного кропу !!!

58.04.13, 19:41Відповідь на 3 від Tutti-frutti

цю грибну юшку я приготував з шляпок осінніх карпатських підберезовиків, тому колір ледь-ледь сіруватий, але зате який смак !!! Кращий, ніж коли б я приготував з білих !!!

68.04.13, 19:58Відповідь на 5 від Лесь Кавун

цю грибну юшку я приготував з шляпок осінніх карпатських підберезовиків, тому колір ледь-ледь сіруватий, але зате який смак !!! Кращий, ніж коли б я приготував з білих !!!Здорово

78.04.13, 20:00Відповідь на 4 від Лесь Кавун

різкий запах і смак зеленого кропу зіпсує елітний смак грибочків !!! Адже наші смакові рецептори дуже чутливі !!!

П.С.: тому я й даю малесеньку щіпку тільки сушеного кропу !!!
А я вот почему-то ни чеснок , ни укроп сушёный не люблю. Ну, о вкусах не спорят

88.04.13, 20:01Відповідь на 6 від Tutti-frutti

Корсар каже, що це на любителя. А я з цим твердженням не погоджуюся, бо у нас у Львові, у кафешках часто готують грибну юшку. Готують тому, що це дуже смачне блюдо !!!

98.04.13, 20:04Відповідь на 7 від Tutti-frutti

Так це ж не головні інградієнти, якщо їх не додавати взагалі, то смак не дуже то й зміниться.

П.С.: але все таки - існує ГОЛОВНЕ правило кухаря: чим більше інградієнтів, тим смачнішою є страва.

108.04.13, 20:05Відповідь на 2 від Лесь Кавун

Ми готуемо без борошна і круп,тому і кажу на любителя.

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
5
попередня
наступна