Картоплянка

Вітання панству! Під час посту на «Спасівку» мо’ зготувати ласу, пісну «Картоплянку» з молодої картоплі та помідорів, що робиться зі свіжої городини. Пам’ятаю, бабця готувала неодноразово її влітку 1983 року, а я брався обтереблювати бульбу. Це є оригінальниј рецепт в одному примірнику, де більше ніде не існує. Але я дещо змінив јого, осучаснивши, а саме: натомість кам’яної солі запропонував «Екстру», а замість пахучої олії — рафіновану. Також бабця пряжила помідори, порізавши їх на декілька частин, а не терла на тертушці. Назву ж так само вигадав іншу, бабця називала її наче… «Пісна печеня». До речі, це є одна з најукоханіших моїх страв у минульщині, нарівні з компотом, зготовленим з різноманітної свіжої садовини. Через те без жодних вагань раджу її панству!

Печеня З Сиром

Печеня — популярна в Україні страва зі запеченого або смаженого м’яса та картоплі. Вона входе до складу мајже всіх урочистих гостин, які відбуваються не в піст. Готуватися може різними способами. Отже, пропоную панству один з варіянтів приготування печені, що на мою думку, виходе смачно, слово гонору, але доволі дорого. Одначе, ця страва чудово пасуватиме до врочистостеј і свят у поєднанні з олів’єм і грибами.

Печериці Тушковані

Печериця або шампіньјон має французьке походження та перекладається просто як гриб. Печериці — один з нечисленних сортів грибів, що вдало піддалися культивації. Неабиякою мірою це сталося через їх невибагливість та безпеку. Шампіньјон можна зїсти сирим без боязні отруїтися. Натомість не можна пригощати лісовими грибами дітеј, літніх людеј, вагітних жінок та мам, що годують немовлят. Гриби зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші містять речовини, які тільки при взаємодії з алкоголем викликають бурхливе отруєння. Тому, власне, щоби не отруїтися дикорослими грибами, ліпше споживати штучно вирощені печериці, купуючи їх у крамницях. Не варто купляти гриби на стихіјних базарах чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціјонарних ринках, де вони проходять відповідниј контроль. Рецептів приготування печериць безліч. Я розповім панству про один з них, що дуже смакує мені.

Чебуреки

Рецепт смачненьких чебуреків узято з телепередачі «Кулінарія Від Андрія», яка виходе до етеру на Черкаському реґіјональному телерадіоканалі «Рось» щосуботи вранці о 10:25, повторюється у неділю ввечері о 19:20, а відтак вже середи надходе до читачів у черкаськіј газеті «Акцент». П. Андріј презентує чебуреки. Сам чебурек — це споконвічна націјональна страва караїмів з Кримського півострова. Через те чебурек має пряме відношення до України. Хоча згодом чебурек увіјшов до націјональних кухонь інших народів, зокрема казахів. Це мусульманські народи, можливо тому чебурек робиться у вигляді півмісяця.