Рецепти   нік повинен

Картоплянка

Картоплянка

Вітання панству! Під час посту на «Спасівку» мо’ зготувати ласу, пісну «Картоплянку» з молодої картоплі та помідорів, що робиться зі свіжої городини. Пам’ятаю, бабця готувала неодноразово її влітку 1983 року, а я брався обтереблювати бульбу. Це є оригінальниј рецепт в одному примірнику, де більше ніде не існує. Але я дещо змінив јого, осучаснивши, а саме: натомість кам’яної солі запропонував «Екстру», а замість пахучої олії — рафіновану. Також бабця пряжила помідори, порізавши їх на декілька частин, а не терла на тертушці. Назву ж так само вигадав іншу, бабця називала її наче… «Пісна печеня». До речі, це є одна з најукоханіших моїх страв у минульщині, нарівні з компотом, зготовленим з різноманітної свіжої садовини. Через те без жодних вагань раджу її панству!

Інгредієнти:

1. молода бараболя — 800 г;
2. червоні баклажани (тобто помідори) — 4 шт.;
3. ріпчаста цибуля (середня) — 4 шт.;
4. лавровиј лист — 1 шт.;
5. сіль «екстра» — 1 ст. л. (без надлишку);
6. соняхова олія (рафінована) (для змащування) — дещиця;
7. вода питна ~ 0,6 л.

Спосіб приготування

    Насамперед принести з городу молодої картоплі, червоних баклажанів, і ріпчастої цибулі. Помити віхтиком у великіј мисці картоплини ј баклажани. А цибулини облупити, помити, та нарізати півкільчиками не дрібно до миски. Баклажани порізати навпіл і потерти на довгеньку тертушечку, відокремлюючи шкірку, до іншої миски.
    Тепер на, змащеніј олією, пательні, смажити цибулю на слабкому вогні до напівпрозорого стану протягом 10-х хвилин (тре’ перевірити ложкою, чи не тверда). Далі до цибулі докласти тертих баклажанів і пряжити разом ще 3 хвилини. Відтак ретельно обшкрябати молоду картоплю від лушпиння (волога картопля легше облущується), порізати не дрібно. Тим часом поставити на вогонь каструлю з підсоленою водою, коли окріп нагріється сипнути варити картоплю на протязі 12-и хвилин (вода ма покривати картоплю). За бажання кинути туди помитого лаврового листочка. В міру можливості потрібно збирати крохмальну пінку з варива до помијного відра. Потім до варива додати доливку (заправку) з баклажанів і цибулі (кладеться наприкінці, бо з томатами картоха не розвариться). Загасити вогонь на плиті коли все разом покипе 2-і хвилини (про всяк випадок проконтролювати бульбу на твердість).
    Наостанок куховаріння картопля ма розкипіти ј утворити з баклажанами смачну кисленьку картоплянку (картопляну юшку).

    Смачного!

Фотографії блюда

  • Додано автором

В обраному: 4, з них друзів: 0.

  • kardiff
  • vilga
  • yura1978
  • Юльчик@
3