- Борошно просійте в миску разом з сухими дріжджами.
- Молоко підігрійте до 28-30°С, влийте його в борошно.
- Яйця збийте з цукром і додайте в миску.
- Розтоплене вершкове масло, охолоджене до температури близько 30°С,
додайте в миску, перемішайте. Потім місіть тісто в мисці або на обробній
дошці до тих пір, поки воно не вбере в себе весь жир. Тривалість
вимішування дріжджового тіста має вирішальне значення для якості
готового виробу. Тісто повинне як слід збагатитися киснем, тому місіть
його не менше 30 хвилин.
- Додайте до тіста натерту лимонну цедру і маленькими порціями коньяк. Місіть тісто ще 10 хвилин.
- Наглухо зав’яжіть посуд з тістом тканинною серветкою, поставте в тепле місце, дайте підійти удвічі.
- Обімніть тісто (просто трохи перемішайте його в мисці рукою або
дерев’яною ложкою, щоб випустити з тіста вуглекислий газ, що
накопичився) і, знову накривши серветкою, дайте знову підійти удвічі. - Змастіть руки, ніж, а також робочу поверхню вершковим маслом. Розділіть тісто на 3 частини, з кожної частини скачайте джгут.
- Деко змастіть маслом, в його центр поставте перевернуту піалу або іншу посудину, заздалегідь змастивши її боки маслом.
- З підготовлених джгутів сплетіть косу, обв’яжіть її навколо піали, зліпіть кінці.
- На піалу зверху покладіть 4 зварених яйця. Це потрібно, щоб при
підйомі тісто не закрило повністю вставлений всередину посуд і у
випеченому виробі залишалося місце для яєць. - Накрийте деко тканиною і поставте підходити на 1 час.
- Жовток для збивання злегка розбийте пензликом, але не збивайте.
Змастіть їм вінок і випікайте в розігрітій до 180°С духовці до рум’яної
скориночки близько 40 хвилин. - Готовий пасхальний вінок зніміть на решітку, прикрийте сухим рушником і дайте охолонути.
Коментарі
Додати коментар