Технологія приготування грибів у сметані:Виймаю з морозильної камери свіжозаморожені молоденькі підосичники і підберезовики. Залишаю їх на 5 хвилин – хай трішечки відійдуть. Тоді нарізаю їх середніми кусочками (1 см).
Ставлю сковорідку на великий газ, кладу вершкове масло і коли воно розтопиться, кладу гриби, солю їх та закриваю кришкою на 4 хвилини.
Тоді збавляю газ до середнього і зовсім знімаю кришку. Смажу гриби ще 6 хвилин.
Перемішую і пробую їх на смак. При потребі досолюю. Посипаю їх товченими сухарями та дрібно порізаною цибулею. Смажу ще 6 хвилин. Під час смаження гриби і цибулю часто перемішую.
Додаю сметану, щіпку перцю, спеції і сушений кріп. Витискаю 1 зубчик часнику. Збавляю газ до маленького і коли сметана закипить, ретельно усе перемішую і виключаю газ.
Порада: гриби будуть ще смачнішими, якщо одночасно з сметаною ви додасте трохи хорошого м'ясного бульйону, в пропорції 1:1.Технологія приготування тертюхів:Для тертюхів вибираю лише велику картоплю. Чищу 5 картоплин і промиваю їх у воді. Натираю на дрібній терці. На велику миску ставлю сито і у сито висипаю картопляну масу. Залишаю на 10 хвилин, щоб картопля пустила сік, який має стекти.
Очищаю велику цибулину від лушпиння і теж натираю її на дрібній терці.
Сир натираю на дрібній терці. Сюди ж видушую 1 зубчик часнику. Добре вимішую.
В столову ложку всипаю 2 чайні ложки пересіяної муки, четвертинку чайної ложки солі і 2 щіпки перцю. Перемішую.
Картопляну масу не віджимаю !!!, а перекладаю з сита у миску. Змішую з натертою цибулею. Додаю одне збите яйце і 1 столову ложку сметани. «Припудрюю» мукою з сіллю тричі, при цьому ретельно вимішую картопляний фарш до одержання однорідної маси.
Порада: чим однорідніший картопляний фарш ви зробите, тим смачнішими будуть тертюхи !!!Соняшникову олію розігріваю на сковороді. Газ збавляю до середнього.
На сковорідку кладу ложку картопляного фаршу. На неї чайну ложку сирної маси і зверху накриваю знову ложкою картопляного фаршу, так, щоб не було видно сиру. Розправляю картопляних фарш столовою ложкою у вигляді невеликих коржиків-тертюхів.
Обсмажую тертюхи з одного боку 3 хвилини до утворення рум’яної скоринки. Потім перевертаю на інший бік і теж обсмажую 3 хвилини. Перекладаю на іншу розігріту сковорідку (газ виключений) і закриваю кришкою, щоб тертюхи "дійшли".
Подача тертюхів:На кожну тарілку кладу 4 тертюхи і зверху на кожен тертюх кладу 1 столову ложку грибів у сметані.
Можна також подавати тертюхи і гриби в сметані окремо.
Порада: якщо Вам ліньки готувати ще й гриби у сметані, то можете їх замінити звичайнісіньким сметанно-часничним соусом або саламахою.Смачного, Друзі !!!
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
14.01.13, 13:21
До столу тертюхи подаються зі сметаною, ряжанкою, сиром, шкварками чи соломахою. За традиційними народними рецептами іноді додавали білий сметанний соус із підсмаженою цибулею та грибами або заправляли підсмаженим борошном (запрашка). Нерідко готові тертюхи, переважно без начинки, складали у макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили у гарячу піч.
У традиційній українській кухні тертюхи споживали найчастіше у неділю - на сніданок або вечерю.
В наш час тертюхи вже стаютьнавіть ресторанною стравою, як-от, наприклад: тертюхи із червоною ікрою.
Гість: Мартышка Чита
24.01.13, 13:22Відповідь на 1 від Лесь Кавун
Отаке я дуже люблю
Лесь Кавун
34.01.13, 13:25Відповідь на 2 від Гість: Мартышка Чита
то після свят запрошую у гості на тертюхи
Гість: Мартышка Чита
44.01.13, 13:27Відповідь на 3 від Лесь Кавун
мабуть жартуєте?
Лесь Кавун
54.01.13, 13:36Відповідь на 4 від Гість: Мартышка Чита
*ro se*
renatashka
64.01.13, 13:36
спасибо
Гість: Мартышка Чита
74.01.13, 13:38Відповідь на 5 від Лесь Кавун
я так і подумала
Лесь Кавун
84.01.13, 13:46Відповідь на 6 від renatashka
Це рецепт дуже специфічний, але й тертюхи смачнющі, бо поєднання ідеальне: тертюхи, гриби, сметана !!!
П.С.: Він має спірні нюнси: це - невіджимання картопляної маси і додавання чайної ложки муки !!! В принципі я не буду сперечатися з знавцями кулінарної справи, якщо хтось вважає, що треба віджимати - хай віджимає !!! якщо хтось не додає муку, то нехай і не додає !!! Це вже нюанси !!! Але ж у традиційній кухні, спокон віків, наші діди і прадіди додавали ложку муки !!! І ніхто картопляну масу не витискав !!!
Sunny Side
94.01.13, 13:51
так... іще саламаха намалювалась щось пропустила..
Sunny Side
104.01.13, 13:51Відповідь на 8 від Лесь Кавун