Рецепти   Лесь Кавун

Кутя

Кутя

Традиційно на Святвечір кожна господиня/господар готує 12 страв. Бо в українській Християнській традиції - це символізує 12 Апостолів. І центральною стравою є кутя. З куті розпочинається Свята Вечеря. І закінчується нею. Після чого виголошуються побажання. На місці, де має стояти кутя, - покуті, підкладаю під скатертину сіно. На нього і ставлю святковий горщик з кутею, прикривши його хлібом з дрібкою солі.

Інгредієнти:

1. рис - 200 г
2. мак - 120 г
3. горіхи (лущені) – 0.2 склянки
4. горіхи (ліщинові) – 0.1 склянки
5. мигдаль – 0.1 склянки
6. ізюм – 0.2 склянки
7. мед (липневий) – 1.5 ст.ложки,
8. цукор - 1 ст.ложка,
9. кориця – щіпка
10. сіль – 2-3 щіпки
11. вода (кип’ячена) - 0.5 склянки

Спосіб приготування

П і д г о т о в к а:

Перебираю та промиваю рис. Заливаю  його  водою  і  залишаю  на  1-2 години. 
Зливаю воду і знову промиваю  його водою,  використовуючи  друшляк.

Технологія  приготування  куті:

Відварюю мак.

Відварений мак і 1 ст. ложку горіхів тричі  перемелюю м’ясорубкою. Викладаю у макітру. Додаю 50 г цукру і перетираю макогоном до отримання макового молочка.


Розміщую розпилювач і вмикаю великий газ. Засипаю в товстостінний казанок рис, заливаю 1.5 склянками кипятку,  підсолюю, накриваю кришкою. 

Варю 4 хвилини на сильному газі,  тоді газ  зменшую  до  середнього і варю  ще  7  хвилин,  після  цього  газ  зменшую  до  мінімуму і варю ще 5 хвилин. Після цього газ виключаю і даю рису  настоятися на  пару  15  хвилин. 

 Рис  має  бути звареним, м’яким і одночасно з цим розсипчастим.

В той  час,  як рис вариться,  підготовлюю інші  інгредієнти.  Мигдаль і  ізюм добре  промиваю кип’ятком, використовуючи  друшляк.  

Ножем подрібнюю  горіхи  і  мигдаль.

Цукор  розводжу в невеликій кількості остудженого кип'ятку та додаю мід. Добре вимішую.



Накладаю остуджений рис у святковий горщик,  додаю мак, горіхи, мигдаль, ізюм, вкидаю щіпку кориці.  Поливаю цукрово-медовим сиропом. І  добре вимішую. 

Порада: якщо кутя вийшла дуже густою,  трішечки розводжу  її  узваром.

Можна прикрасити кутю горіхами. Можна посередині поставити свічку.

Друзі,  смачної  Вам  куті  і  веселих  Свят !!!



П.С.: Готую я кутю обов'язково й на Водохреща. Традиційно,  за звичаєм  ставлю  її  на стіл,  підмостивши під скатертину трохи сіна.  Бо існує повіря,  щоб і худобі у новому році було чим харчуватися.

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 23, з них друзів: 0.

  • Aмaзонка*
  • Chloe McKayla
  • Fate
  • Julia_21*
  • kardiff
  • vilga
  • валентин007
  • Лесь Кавун
  • Пан нОЧкА
36

13.01.13, 12:03

Здебільшого відносив на покуть кутю господар. ... Але чоловіки частенько перевагу віддавали і жінкам. Господиня ж, несучи горщик, казала: «Кутю на покутю, узвар - на базар, а пироги - на торги: кво-кво…»; діти ж услід піддакували: «Цяп-цяп…». Прилаштувавши горщик, підходила до малят і, поскубуючи їх за чубчики, приказувала: «Чуб-чуб…» - це для того, щоб курчата були чубатими.

23.01.13, 12:44

Отличный рецепт!

33.01.13, 12:47

смачного!

43.01.13, 12:53Відповідь на 2 від Лик ангела



Коли кутю несла господиня, перед тим наказавши всім присутнім сісти і супроводжувати дію звуками квочки («кво-кво»); коли ж ставила узвар, то просила всіх устати й кудкудакати («куд-кудах, куд-кудах»). Це для того, щоб гарно неслися кури і виводили курчат.

53.01.13, 12:56Відповідь на 3 від renatashka

*bokali *

Кутю в Україні традиційно готували з пшеничних, ячмінних, рисових зерен. Пшеничні зерна вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.

П.С.: червоний кут, в якому тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами».

73.01.13, 18:07

Обожнюю їсти кутю

93.01.13, 19:47Відповідь на 6 від Олигарх**

103.01.13, 19:48Відповідь на 7 від Alen Rid

а хто ж її з українців не любить ???

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
4
5
6
8
попередня
наступна