Перебираю та промиваю рис. Заливаю його водою і залишаю на 1-2 години.
Зливаю воду і знову промиваю його водою, використовуючи друшляк.
Технологія приготування куті:
Відварюю мак.
Відварений мак і 1 ст. ложку горіхів тричі перемелюю м’ясорубкою. Викладаю у макітру. Додаю 50 г цукру і перетираю макогоном до отримання макового молочка.
Розміщую розпилювач і вмикаю великий газ. Засипаю в товстостінний казанок рис, заливаю 1.5 склянками кипятку, підсолюю, накриваю кришкою.
В той час, як рис вариться, підготовлюю інші інгредієнти. Мигдаль і ізюм добре промиваю кип’ятком, використовуючи друшляк.
Ножем подрібнюю горіхи і мигдаль.
Цукор розводжу в невеликій кількості остудженого кип'ятку та додаю мід. Добре вимішую.
Накладаю остуджений рис у святковий горщик, додаю мак, горіхи, мигдаль, ізюм, вкидаю щіпку кориці. Поливаю цукрово-медовим сиропом. І добре вимішую.
Порада: якщо кутя вийшла дуже густою, трішечки розводжу її узваром.
Можна прикрасити кутю горіхами. Можна посередині поставити свічку.
Друзі, смачної Вам куті і веселих Свят !!!
П.С.: Готую я кутю обов'язково й на Водохреща. Традиційно, за звичаєм ставлю її на стіл, підмостивши під скатертину трохи сіна. Бо існує повіря, щоб і худобі у новому році було чим харчуватися.
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
13.01.13, 12:03
Здебільшого відносив на покуть кутю господар. ... Але чоловіки частенько перевагу віддавали і жінкам. Господиня ж, несучи горщик, казала: «Кутю на покутю, узвар - на базар, а пироги - на торги: кво-кво…»; діти ж услід піддакували: «Цяп-цяп…». Прилаштувавши горщик, підходила до малят і, поскубуючи їх за чубчики, приказувала: «Чуб-чуб…» - це для того, щоб курчата були чубатими.
Лик ангела
23.01.13, 12:44
Отличный рецепт!
renatashka
33.01.13, 12:47
смачного!
Лесь Кавун
43.01.13, 12:53Відповідь на 2 від Лик ангела
Коли кутю несла господиня, перед тим наказавши всім присутнім сісти і супроводжувати дію звуками квочки («кво-кво»); коли ж ставила узвар, то просила всіх устати й кудкудакати («куд-кудах, куд-кудах»). Це для того, щоб гарно неслися кури і виводили курчат.
Лесь Кавун
53.01.13, 12:56Відповідь на 3 від renatashka
*bokali *
Кутю в Україні традиційно готували з пшеничних, ячмінних, рисових зерен. Пшеничні зерна вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.
П.С.: червоний кут, в якому тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами».
Олигарх**
63.01.13, 15:08
* bravo*
Alen Rid
73.01.13, 18:07
Обожнюю їсти кутю
tani4ka_lady
83.01.13, 19:02
Лесь Кавун
93.01.13, 19:47Відповідь на 6 від Олигарх**
Лесь Кавун
103.01.13, 19:48Відповідь на 7 від Alen Rid
а хто ж її з українців не любить ???