Рецепти   Rиsя

як власноруч зробити сир кремової консистенції (творог)

як власноруч зробити сир кремової консистенції (творог)

коли з магазинного сиру вийшли вареники начинені гумою - вирішила навчитися робити сир власноруч. Кілька невдалих спроб, і нарешті - вийшло. Тож, занотую.

Інгредієнти:

Спосіб приготування

Увага! Час приготування - 84 години


Вам знадобиться:
- марля 50 х 90 см;
- сито;
- глибока каструля в яку входить сито;
- каструля не менше 2л яка входить в першу каструлю, або будь-що важкеньке, що можна використати як прес.

1. Молоко прямо у пакеті, не розкриваючи, покласти на підвіконня, куди потрапляє сонце, і забути про нього дні на два. Має лежати в теплому місці (зауважіть, якщо холодна пора року і у приміщенні прохолодно).

2. Перелити молоко у каструлю і нагрівати на невеликому вогні, допоки не почне ледь-ледь закіпати. В мене зкисле молоко нагрівалося десь з пів години, а потім ледь "дихало" на малій температурі на плиті десь з 10 хвилин.

3. Відставити, охолодити.

4. Підготовити інвентар для проціджування. Сито або другляг поміщаємо над посудиною в яку зцідимо сироватку, а у сито чи у друшляг кладемо марлю складену вдвоє або втричі.

5. Проціджуємо через марлю утворену масу. В мене сироватка не була відділена, і маса виглядала суцільною, густою, трішки взялася грудочками. Я навіть сумнівалася, чи процідиться щось - здавалося, що воно все разом витече і буде як сметана. Але процідилося.

6. Збираємо краї марлі у пучок і починаємо закручувати грудочку у марлі, витискаючи сироватку. Сильно не тисніть - поволі, щоб не проступив назовні сир.

7. Зав'язуємо марлю у вузел, стиснувши грудку сиру.

8. Сироватку переливаємо у банку і з неї можна щось готувати.

9. На дно більшої посудини (що ми підготували заздалегідь) кладемо сито догори сіткою (в мене це був металевий друшляг без ручок). На сито кладемо зав'язаний у вузол сир у марлі. На сир зверху ставимо важіль. В мене це була каструля 2л з водою. І все разом ставимо у холодильник до ранку.

10. На ранок виймаємо з марлі чудовий кремової консистенції сир, якого в магазині не знайдеш.

З 1л молока отримуємо 200 г сиру



Фотографії блюда

  • Додано автором

В обраному: 1, з них друзів: 0.

  • Jeday
8

114.06.15, 00:42

Я теж так готую, але якщо немає часу на скисання, то добавляю 1 ст. л. оцету. Сироватка використовується для приготування хліба, млинців...

214.06.15, 15:43Відповідь на 1 від sagapo

Самий перший раз, я, пам'ятаючи властивості молока звертатися від кислого, теж додала лимоного соку, сподіваючись на швидке зкисання.
Але нічого не вийшло!
Молоко простояло більше трьох днів у теплі і замість знайомого кисляку, я отримала якусь прогірклу густу масу зовсім не кислу.
Через день - було рідке і не кисле, і на другий день теж було рідке і не кисле. Було просто звичайне молоко зі смаком лимончика.
Що правда домашнього я не робила ніколи - магазинне. Може воно якесь синтетичне - не знаю. Але у герметичному пакеті на сонці зкисає відмінно.