Рецепти   Rиsя

Паветра

Паветра

Торт на повітрі)) Торт з нічого, адже з продуктів майже самі яйця. Повітряний, солодкий, повністю знежирений продукт, не шкодить фігурі. Насичений білком та вуглеводами. Це фантастично пухкий, повітряний бисквіт з власноруч приготованими меренгами. Невагомий, легкий, і просто неймовірний десерт. Страва підходить бідним студентам, яким неможна товстішати. Вигадала цей десерт особисто я, аби чимось пригостити неочікуваних гостей на неспланований свій день народження.

Інгредієнти:

1. яйця 8 шт.
2. 1 пакетик розчинної кави "еспрессо". важливо: розчинна кава має бути
дрібним порошком, а не гранульованою.
3. цукор 1 кг
4. цукор ванільний 1 пакетик
5. один великий важкий апельсин (важливо: важкий апельсин не сухий
всередині, соковитий)
6. ромова ессенція. 1-2 ампули.
7. ром десь 150 мл. можна замінити улюбленим лікером. (я використала суміш
коньяку і анісової ракії)
8. пів чайної ложки солі.
9. борошно 4 столових ложок.

Спосіб приготування

Приготування полягає в правильному розрізанні одного бісквіту на три шари, обережному просочуванні сиропом, та у формуванні власне десерту (торту).
Але спочатку потрібно приготувати бісквіт, сироп, меренги, та два креми: один кавовий, другий білий.

Почати краще з того, що потрібно настоюватись. Це бісквіт та сироп.

Бісквіт:
Увімкнути на прогрівання духовку.
Форму для випікання діаметром 24 см з дном, що виймається, обкладаємо промасленим папером для випікання. Для цього вирізати кружальце на дно, та полоски (чи одну полоску) для боків.
обираємо посуд об'ємом 3л, та 1л і дві банки 0,5 л. Крім того кастрюлю наповнену до половини водою ставимо на вогонь (це наша парова баня). Слідкуємо, щоб посуд для білків був чистим та сухим (воду після миття протерти серветкою)
Відокремлюємо білки від жовтків дуже обережно. Краще щоб трохи білку потрапило до жовтка, але ні в якому разі не можна допускати потрапляння жовтка до білка.
Три білки в посуд об'ємом 3л. Решту - до баночки.
жовтки в посуд об'ємом 1л.
Посудину 3л з білками ставимо до морозилки. Жовтки, що в посуді 1л. збиваємо в піну. Додаємо 1 ст. цукру, ванільний цукор (половину). Збиваємо в густу піну на водяній бані поки не отримаємо густу білу жовтувату масу. Знімаємо з парової бані, в другу банку відокремлюємо десь 1 стакан маси і відставляємо.
В решту через сито всипаемо повільно чотири ст. л. борошна продовжуючи збивати. Відставити.
Виймаємо посудину з білками з морозилки. Збиваємо (дуже важливо чистим) вінчиком в щільну стійку піну. через сито всипаємо пів чайної ложки екстра солі продовжуючи збивати, та дві ст. ложки цукру також через сито малими порціями продовжуючи збивати.
У тісто з жовтків порціями кладемо білкову піну, обережно гумовою або дерев'яною (або просто ложкою) змішуємо. Дуже важливо знизу вверх від дна.
Швидко одразу ж викладаємо у підготовлену форму, розправляємо рівним шаром лопаткою, та поставити випікатися на 30-40 хв при температурі 180. Коли зубочисткою проштрикнути до дна і вони лишиться сухою, а поверхня набере кремового кольору - бисквіт готовий.
Вийняти з духовки. Дати охолоти повністю. Вийняти, зняти папір. гострим тонким довгим ножем розрізати на три шари.



Меренги:
половину залишених білків збити, як описано для тіста, але не додавати сіль, зате цукру покласти повний стакан (один). Має вийти дуже густа дуже щільна біла маса (вінчиком рухати має стати важко).
На промащений олією папір для випікання розрівняти тонким шаром масу.
Поставити до духовки і сушити при температурі 100 градусів кілька годин. Перевіряти щоб не надто рум'янилося (тоді зменшити температуру).



Добре затверділі меренги вийняти. Охолодити.
Одне кружальце меренгів зберегти для верху тортика. Друге кружальце розламати на уламки. Уламки розділити на три частини. Одна частина великих уламків, а інші дві частини подрібнити в крихти розміром з горішки.

Сироп:
Апельсин помити. На дрібній терці натерти цедру з усієї поверхні. Апельсин почистити, нарізати дрібно. В кастрюльці з товстими стінками карамелізувати апельсин з натертою цедрою та десь 125 г цукру, ваніліном, та ромовою есенцією.
Розвести ромом (або іншим спиртним). прокип'ятити. Відкинути на сито, віджати сік.
Дивитись по консистенції. Має вийти не більше дві треті стакану сиропу. Якщо менше - додати води, прокип'ятити.



Один корж добре просочити сиропом і відкласти для намокання.

Крем кавовий:
У збиті жовтки, що лишилися додаємо пакетик кави. Збити в теплому (на паровій бані).

Крем білий:
Збити решту залишених білків як описано збивання для тіста, але не додавати сіль. Цукру покласти від половини до дві треті стакану. Маса має бути густою, але не настільки, як для меренгів.

Формування:
непросочений корж кладемо на форму для готового торта. Добре промастити сиропом. Далі промастити білим кремом. Далі прокласти одну з двох частин дрібних крихт меренгів. Беремо другий корж, промастити білим кремом і покласти промащеною стороною на крихти. Далі кладемо той корж що намокав. Повторити процедуру виклавши другу частину дрібних крихт і промащений сиропом та білим кремом третій корж.
Обережно гострим ножем обрізати краї, надаючи рівної форми бокам тортика.
Боки змастити білим кремом, та викласти на нього грубі уламки меренги ніби укладаємо кафельну плитку у ванній)))
верх тортика знову збризнути сиропом, промастити білим кремом. Викласти суцільний пласт меренги. Зверху хаотично розкласти частинки білого крему.
Тонкою цівкою розлити по поверхні кавовий крем. Де не де має проглядати білий крем та меренга. Проявити творчість. Можна виделкою чи ножем трохи поводити по поверхні, щоб з'явилися візерунки.
Присипати залишками дрібних крихт меренги.

Години дві має постояти в холодильнику.

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором

Рецепт від bigmir)net Блюда на Новый год: Запеченный карп с лимоном

В обраному: 2, з них друзів: 0.

  • blu-sky
  • maskaholms
1

126.08.14, 10:58

Смачно!
Але важко! І довго!

226.08.14, 15:47Відповідь на 1 від Vseprosto

Насправді - дрібниця. Але тільки для тих людей, які не поспішають і вміють чекати

326.08.14, 16:05Відповідь на 2 від Rиsя

Насправді - дрібниця. Але тільки для тих людей, які не поспішають і вміють чекати Так хочеться вже ж! Зараз же!

426.08.14, 16:23Відповідь на 3 від Vseprosto

Гість: nebo_

528.08.14, 15:20

Мабуть справжня смакота.
Але у мене чомусь виникли сумніви, що 1 кг цукру не зашкодить фігурі

628.08.14, 20:58Відповідь на 5 від Гість: nebo_

Якщо збираєшся поглинати весь тортик самостійно - звісно щось таки буде. Якщо ж розділиш 1 кг на кількість шматочків (десь 12 шт), то це 84 грами цукру. Однаково як пригоршня льодяників. Всі знають, що від льодяників дуже мало шкоди. Значно менше як від масного шоколаду.
За день з чаєм цукру більше випивається.
Діабетикам, звісно, зась.