Рецепти   waldi

Швидкий житній хліб на дріжджях та сироватці з волоськими горіхами

Швидкий житній хліб на дріжджях та сироватці з волоськими горіхами

Це справжній житній хліб з солодом, з натуральним смаком. Для міксера та духовки. Раніше робив на заквасці (без дріжджів), але він кислуватий і аж занадто тривалий та марудний процес. Цей варіант - оптимальний і за смаком і за швидкістю приготування. Волоські горіхи та кмин дуже покращують смак, але це лише опція (як на мене найкраща). Можна додавати родзинки, моркву, гарбуз, зіру, чабрець. Борошно можна зробити самому млинком з жита, солод також можна робити самому - жито пророщується 2 дні, тоді висушується в духовці, підсмажується (карамелізується) і на млинок. В ідеалі можна додати малясу, але бурякова не годиться, вона кормова, а тростникової в Україні не знайдеш.

Інгредієнти:

борошно житнє обдирне (цільнозернове) - 750 гр.
сироватка (вода) - 1130 гр.
житній солод - 120 гр.
сіль - 1 ст. ложка без горба
дріжджі львівські пресовані 15-20 г
цукор - 10 г (1 ч. ложка з горбом)
масло вершкове - 10-15 г
волоські горіхи рублені - 1-2 склянки

Спосіб приготування

            1. Запарюємо киплячою сироваткою (400 г) 120 г солоду у літровій кружці, гарно перемішуємо, залишаємо вистигати десь на годину.
            2. Зважуємо у діжу 750 грамів борошна та 700 грамів сироватки,  1 ст.л. солі без горба, кмин. Частину сироватки влити в солод і перемішати ложкою — так швидше охолоне солод.
            3. 15 г дріжджів + 30 г сироватки + 1 ч.л. цукру. Перемішуємо, за 5 хвилин вливаємо в діжу. Після вистигання додаємо запарений солод. Перемішуємо в діжі дерев’яною ложкою.
            4. Мішаємо тістомісом 20-25 хвилин (кілька разів ссовуємо ложкою зі стінок), додаємо наприкінці  порубані на чвертки волоські горіхи — 1-2 склянку. Краще використовувати насадку “листок”. Тісто виходить як на оладки, трохи густіше.
            5. Змащуемо вершковим маслом форми (чавунну сковорідку без ручки та квадратну антипригарну форму 22х22х4.5см), вивалюємо туди тісто. Підходить 80-100 хв у духовці 30°С.  
            6. Як тільки тісто піднімається до краю стінок (посередині вище), вмикаємо духовку на 220°С на 30 хв. Тоді 60 хв. на 205°С для жорстяної форми. Чавунна пательня печеться повільніше — 80 хв. Між спеченим хлібом та стінками форми утворюється зазор десь 6 мм висотою урівні з формою. Зазор по періметру - ознака готовності.

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
1

14.08.19, 00:23

Якщо хочете схуднути, не їжте білий хліб, особливо після шостої вечора. Житнього багато не з'їсиш, але з маслом він такий добрий! Ну і купованого хліба більше не схочеться. Заморожується в пакетах і дістаєш скільки треба на день, може, чвертку хлібини.