Рецепти   нік повинен

Кетчуп «Українськиј» (Консервація)

Кетчуп «Українськиј» (Консервація)

Кетчуп — соус, до складу якого входять томати, оцет, сіль, перець та інші спеції. Іншими словами, це рідка приправа до страви. Кетчуп — нове слово на Вкраїні. З’явився він разом з різноманітними соусами у скляних слоїках під маркою «Uncle Ben's» 1993 року. Хоча кетчуп вважається шкідливим для здоров’я продуктом, зате смачним. А шкідливі продукти не такі вже шкідливі, якщо приготовані вдома, бо не містять барвників, загусників, консервантів, крохмалю. Власне, маю рецепт цієї заправи ще від 1998 року. Причому з 2-х рецептів кетчупів, що маю, представляю панству најкращиј. Смакує з будь-якою другою стравою, та подається в соусниці. Залишається лише побажати панству натхнення та удачі в приготуванні цього чудо-соусу.

Інгредієнти:

01. томатниј сік — 10 л;
02. ріпчаста цибуля — 10 шт.;
03. цукор — 2 скл.;
04. сіль кам’яна нејодована — 2 ст. л. (без надлишку);
05. чорниј перець (мелениј) — 1 ч. л.;
06. духмяниј перець (мелениј) — 1 ч. л.;
07. гостриј перець (мелениј) — 0,5 ч. л.;
08. гвоздика (мелена) — 0,5 ч. л.;
09. кориця (мелена) — 0,5 ч. л.;
10. суха гірчиця (порошок) — 0,5 ч. л.;
11. часник — 2 гол.;
12. оцет столовиј 9% — 0,5 скл.

Спосіб приготування

    Томатниј сік, приготованиј заздалегідь, вилляти до великої алюмінієвої каструлі (можна 2-і 6-и літрові каструлі, але наприкінці варіння змішати все в 1-у). Відтак закип’ятити ј залишити кипіти на повільному вогні, за відкритого дашка, протягом 5-х годин, періјодично помішуючи, доки не залишиться (увариться) половина маси, ј утвориться нормальна густина. За 2-і години до закінчення варіння перекрутити через м’ясорубку цибулю ј докласти туди. За 30 хвилин до закінчення додати: цукру, солі, чорного меленого перцю, духмяного меленого перцю, червоного гострого меленого перцю, меленої гвоздики, меленої кориці, сухої гірчиці (якщо нема помелених, то можна розтерти ці прянощі кавовим млинком). За 20 хвилин до закінчення вичавити через часничницю часнику до каструлі (якщо нема часниці, то потерти зубки часнику на дрібніј терці). За 10 хвилин до закінчення долляти напівскляночку оцту туди (оцет додається для гостроти смаку, а не як консервант, бо помідори ј так є натуральним консервантом через великиј вміст вітаміну C).
    Тим часом треба помити 10 півлітрових банок та простерилізувати їх над парою. Для цього нагріти окропу в чајнику ј, зменшивши вогонь (вода має повільно кипіти), встромити виделку в носика чајника, та повісити на неї банку. 5 хвилин для обдавання парою кожної банки достатньо для стерилізації. Далі гарячим окропом, що залишився в чајнику, обілляти кришечки до банок.
    Коли кетчуп буде готовиј, закрутити јого в банки. Закручені таким чином банки (це стосується любої консервації) перевертають догори дригом долі та накривають всі разом укупі ковдрою на 3 години часу (бажано аж до цілковитого прочахання). Відтоді готову продукцію зберігати у прохолодному, темному місці (льох, погріб або холодильник).

    N. B. Зі запропонованих інґредієнтів виходе 5 літрів кетчупу.

    Смачного!

Фотографії блюда

  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 6, з них друзів: 0.

  • Hallya
  • kardiff
  • Lady Barda
  • Traveller Eka
  • ya natasha
  • На_тулька
7

115.10.14, 12:40

Надіюся на панства рекомендації цього продукту харчування , позаяк в порівнянні з крамничним, він смачнішиј, непрозориј, та складається з екологічно чистих інґредієнтів. І притому јого густину мо’ регулювати тривалістю варіння. Дякую панству за увагу!

223.10.14, 21:34

а що лишиться від поживних речовин після 5-ти годинного варіння? ніколи таких страв не розуміла. Я роблю пюре, доводжу до кипіння, кладу на 1 л 1 ст. ложку солі і все. А потім з цього можна робити приправу. Але і так смачно взимку - як свіжі томати.

325.10.14, 11:20Відповідь на 2 від Анна-Марія

Слава Вкраїні! Я приголомшениј вашою обізнаністю. Діјсно, ваша порада стане в великіј пригоді. Либонь, через довготу варіння компонентів, кетчуп не вважається корисною їжею, јого вживають як присмаку до страв в невеликих кількостях.

425.10.14, 17:55Відповідь на 3 від нік повинен

Слава Вкраїні! Я приголомшениј вашою обізнаністю. Діјсно, ваша порада стане в великіј пригоді. Либонь, через довготу варіння компонентів, кетчуп не вважається корисною їжею, јого вживають як присмаку до страв в невеликих кількостях.Героям Слава! А може бути корисною приправа, до того ж час економимо

526.10.14, 11:00Відповідь на 4 від Анна-Марія

Це досить серјозниј привід для розмірковувань, добродіјко. Отже, вибираємо між корисним і смачним! Попросту кажучи, передминулого року я мав намір виставити рецепт дуже смачних маринованих огірків в кетчупі «Чилі», але на ту мить тут в «Нових рецептах» уже були 2-і такі страви з подібною назвою. Щоби не повторюватися я виклав іншого рецепта консервованих огірків. Можливо, так було правильно, бо того ж ще, що смачне те не є корисне. Дивлячись з іншого боку, намагаюсь друкувати такі рецепти кухні, які краще виготовляти вдома, а не купляти в крамниці, позаяк такі не бажані для вживання.