Співтовариство «СТРАВИ на СВЯТО»

Інші співтовариства

Всі рецепти користувача Голубка

ПАСКА

ПАСКА

Гарна та смачна

Інгредієнти:

1 кг борошна
500 мл молока
1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих
5 яєць
280-300 г + 1 ст. ложка цукрового піску
300 г вершкового масла
150-200 г родзинок без кісточок
цедра 1 лимона
паска. інгредієнти
1/3 ч. ложки солі

для глазурі:

1 яєчний білок
4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
1 ст. ложка лимонного соку

Спосіб приготування

Спосіб приготування:

    Просійте борошно і додайте дріжджі.
    Просіюємо борошноДодаємо дріжджі
    Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
    Додайте 280-300 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
    Вилийте молоко з маслом в борошно.
    Додаємо молоко з маслом
    Примітка: Якщо ви використовуєте свіжі пресовані дріжджі, розкришите їх трохи і залийте тепленьким молоком (30°С), щоб покрило. Почекайте трохи, поки дріжджі не розчиняться повністю і потім додайте до борошна разом з маслом, цукром і молоком, що залишилося.
    На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
    Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
    Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
    Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
    Відокремлюємо жовтки від білків
    Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
    Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
    Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
    Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
    Додаємо родзинки та цедру
    Нагрійте духовку до 180°С.
    Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
    Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
    Кладемо тісто у форми
    Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
    Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.Готуємо глазур
    Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
    Додаємо білки до глазурі
    Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.

3-4 паски загальною вагою близько 2,2 кг

Фотографії блюда

  • Додано автором
0