Рецепти   waldi

Хліб з крупки (ярої пшениці - Semolina) з олією

З ярої пшениці ніжнішого хліба зробити неможливо, не чіабата, звісно, але на смак набагато кращий за чіабату. Для тістоміса/міксера та духовки, але мусите трохи забруднити руки в липкому тісті. Смачний і довго не псується. Можна їсти на третій і навіть на п’ятий день. Частину хліба я заморожую в пакетах, коли треба витягаю з морозилки і за годину свіжий хліб на столі. Вихід 1600+ грам. Хлібини можна придавити, але вони розправляються.

Інгредієнти:

борошно крупка з ярої пшениці (для макаронів в/г) — 800 г
сироватка — 450 мл
олія нерафінована кукурудзяна, гірчична або оливкова — 60 г
сіль — 1 ст. ложка без горба
дріжджі львівські пресовані 15-20 г
цукор — 20 г (1 ст. ложка з горбом)
масло вершкове (для змащування форм) — 10-15 г

Спосіб приготування

Нагріваємо сироватку до кімнатної температури, додаємо цукор та дріжджі. Розмішуємо і залишаємо на кілька хвилин.
Виливаємо у діжу, додаємо олію, насипаємо борошно та сіль, запускаємо міксер з насадкою “листочок” на мінімальну швидкість на 10 хвилин до повного перемішування. Помістіть тісто в чисту, змащену олією миску (краще одразу розділити тісто на 2 порції в 2 миски), накрийте скляною кришкою і дайте йому постояти півтори - дві години, десь при 21–26°C, поки не збільшиться вдвічі. Кожні 35-45 хвилин перевертаємо та складаємо тісто навпіл, щоб підвести кисень з повітря до дріжджів (перед цим змащуємо руки олією), робимо це тричі - останній раз перекладаючи у форми для випікання. Цей час потрібен не лише для роботи дріжджів, але й для дозрівання клейковини.
Змастіть дві антипригарні жорстяні форми 22х22х4.5 см маслом, обережно викладаємо в них тісто. Кожен ковалок тіста згорнути, щоб зверху було рівне, і розправити по кутках, бо це тісто не розтечеться само!!! Накриваємо скляною кришкою чи прозорою мискою (не люблю використовувати плівку) та ставимо підходити. Вібрації та протяги неприпустимі! Чекаємо поки тісто підніметься по стінках до зрізу форм (десь 1 - 1 1/2 години), посередині на 4 см вище форми. Розігріваємо духовку до 190°С і ставимо дуже обережно на 40 хвилин. Має потемнішати зверху та присісти трохи від максимальної висоти. Скоринка зверху виходить дуже тонка.

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
0

13.08.19, 23:35

На відміну від хліба зі звичайного пшеничного борошна, від цього практично немає печії, вміст білку (глютену або клейковини) ярої пшениці майже втричі більший ніж озимої, тож хліб менш калорійний але корисніший. Не годиться для 1-2% людей, які страждають на целіакію. Я вже кілька років не їм іншого хліба ніж оцей та житній власної випічки.