Підготовка
За тиждень до свят, у понеділок, запрошую різника і ріжемо друге паця, відгодоване в основному бульбою і кукурудзою.
Через годину розкладаю м'ясо на підготовлені стелажі у півниці. Доки м'ясо вистигає топлю сало на смалець, готую усе необхідне для приготування кров’янки, буженини, паштетівки, зайців, сальцесону, … тоді обсмалюю голову і ноги – вони підуть на холодець.
Коли м'ясо вистигло (через 8 годин) вирізаю шинки і шпондерки та кладу їх у маринад. Обрізаю м'ясо з реберок воно піде на ковбасу. Самі ж ребра рубаю і готую мясні консерви з квасолею.
У вівторок, увечері готую м'ясо на ковбасу, для цього перемелюю його електром’ясорубкою, додаю жирного перемеленого мяса, добряче перцю, багато часнику і солі. Ставлю пательню і смажу котлетку – знімаю пробу – тоді додаю, якщо потрібно, до великої миски з м’ясом бракуючого інгредієнта. Ретельно вимішую м'ясо кулаками до того часу, поки воно не перестане відставати від рук (хвилин 40-45).
Використовуючи ковбасну насадку і ручну м’ясорубку, набиваю ковбаски невеликої довжини – 30-35 см, зав’язую кінці ниткою і вішаю їх на круглі дерев’яні палички . Залишаю ковбаски до ранку, щоб пройшла дифузія, у холодній півниці.
Ранесенько в середу, о 5 годині розпалюю вогонь під бочкою для вудження. Шинки і шпондерки обмодую марлею та обвязую мідним тонким дротом. Вішаю у бочку, використовуючи гачки різної довжини, - по середині: три палиці з ковбасою, а по краям шинки та шпондерки у два ряди. Вуджу димом яблуньки, з незначним додаванням вишні і виноградної лози - ковбасу 2,5 години, шинки 6 годин.
В суботу освячую у церкві ковбасу, шинки, хрін, шпондерок, сіль, писанки, паску, … .
Технологія приготування м’ясного
В неділю, прийшовши з церкви, приступаю до приготування м’ясного. Для цього беру усе свячене. Чищу яйця і ріжу їх четвертинками та розкладаю хрестом на великий таріль.
По краям кладу шинку і шпондерок, середину заповнюю пластівцями ковбаси. Посипаю яйця свяченою сіллю. Беру ніж і шкрябаю хрін так, щоб він рівномірно розподілився по тарелю. Яйця скроплюю оцтом. І так п’ять шарів.
Подача на стіл
Свячене м’ясне ставлю по центру столу, біля паски і писанок. Розговлятися розпочинаю після молитви і привітання «Христос Воскрес» з яйця …
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
121.05.13, 18:07
Виставив цей рецепт на прохання Друзів !!!
П.С.: Саме так мене навчив готувати цю страву мій дід !!! Друзі, не забувайно ж наших українських традицій !!!
Лесь Кавун
221.05.13, 18:28
додаю пораду: коли виймаємо вже готову вуджену ковбасу з бочки, то одразу ж перевертаємо кожну ковбаску, яка звязана у кільце.
Кислица
321.05.13, 18:57
Лесь Кавун
421.05.13, 19:11Відповідь на 3 від Кислица
*spasi bo*
Лесь Кавун
521.05.13, 19:12Відповідь на 3 від Кислица
Коли родина дуже велика, то ставляться два тарелі - по краях від паски.
Паче
621.05.13, 19:15
Шкода, що я приїду додому в липні, дуже хочеться скуштувати
Лесь Кавун
721.05.13, 19:17Відповідь на 6 від Паче
та ж не біда - по селах люди постійно пацята ріжуть можна ж домовитися і одразу купити усе необхідне а паску спекти недовго
Паче
821.05.13, 19:19Відповідь на 7 від Лесь Кавун
Ложка дорога до обіду
Giyan
921.05.13, 19:20
+!!!Мммууурр!!!
StribogS
1021.05.13, 19:20
жесть