Рецепти   Лесь Кавун

Чанахи  по-галицьки

Чанахи по-галицьки

Мабуть, багато з Вас, або й усі, полюбляють таку страву як чанахи. Чанахи з'явилися, як блюдо, у XVI столітті, — коли картопля потрапила в Европу з Америки. Львівяни люблять це гостре блюдо, рецепт якого прийшов з карпатського регіону, де чанахи готували з баранини і фасолі, додаючи багато паприки і часнику. І хоча чанахи, рахується блюдом грузинської кухні /з баранини, баклажанів, помідорів, … тушених в глиняних горшиках/ вони отримали популярність і далеко за межами Грузії - в тому числі і у Львові, де це блюдо сприймається жителями, як елемент галицької кухні і їх подають ледь не в кожному кафе або ресторані. Хоча і готують чанахи з деякими відмінностями від класичного грузинського рецепту, бо свій вплив вніс карпатський рецепт. Що цікаво, всюди /Азербайджан, Арменія, …/ чанахи смакують по іншому, оскільки відрізняються рецептом їх приготування. Поділюся і я своїм. Рекоменду.ю !!!

Інгредієнти:

1. м'ясо (жирна свинина) – 750 г
2. борошно – 1 купачиста ст.. ложка
3. картопля – 650 г
4. баклажани (свіжозаморожені) – 250 г
5. смалець – 2 + 2 ст. ложки
6. томатна паста (домашня (або один помідор «малинівка»)) – 2 ст. ложки
7. фасоля (червона) – 400 г
8. олія (соняшникова) – 3 ст. ложки
9. цибуля – 1 велика головка
10. морква (маленька) – 1 шт.
11. грибний порошок – 1 ст. ложка
12. кріп – пучок
13. спеції (до мясних страв) – 1 щіпка
14. перець – 3 щіпки
15. часник – 5 зубчиків
16. приправа (овочева) – 1 щіпка
17. лавровий лист – 1 листочок
18. паприка – на кінчику ножа
19. сіль – до смаку

для коржів

1. квасне молоко - 1 склянка
2. яйце - 2 шт
3. масло - 70 г
4. цукор – пів ч. ложки
5. сода – пів ч. ложки
6. мука – 2,5 склянки

Спосіб приготування

Підготовка:

Звечора замочую червону квасолю у воді.  Зранку  замочую м'ясо на годинку в холодній воді.  Квасолю,  заливши свіжою водою,  ставлю  на газ і відварюю 1,5 години.  Чищу  картоплю. Нарізаю цибулю та  моркву  дрібними кубиками, картоплю великими кубиками.  Дрібнесенько  нарізаю  часник. Очищаю  баклажани від шкірки та насіння і дрібнесенько нарізаю та просолюю.  Через пів-години промиваю в холодній воді.  

Технологія приготування:

Коли  квасоля  відвариться,  то  половину  її  перемелюю  електром’ясорубкою на «пасту».
Картоплю, посоливши,  обсмажую у великій кількості олії до отримання  нею золотистої шкірочки.



М'ясо ще раз добряче промиваю у холодній воді  і  нарізаю великими кубиками.  Кладу у пательню 2 столові ложки смальцю та  обсмажую  м'ясо 10  хвилин на великому газі.



Тоді газ  збавляю до середнього,  солю і добряче перчу та додаю мясні  спеції. Перемішую  і  смажу ще  15  хвилин,  щоб  м'ясо  отримало  коричневу  скоринку.



Тоді  додаю  моркву  і  досмажую  ще  5  хвилин,  декілька разів перемішуючи,   після  чого додаю  цибулю  і  смажу  ще  4  хвилини,  знову ж таки декілька разів ретельно  перемішуючи  мясо.



В  5-ти літрову поливану каструлю  вливаю 3 л води,  ставлю на великий газ,  кладу  посмажену  картоплю,  баклажани  і  цілу та перемелену квасолю,  добряче солю,  додаю паприку,  приправи,  спеції. 



Коли вода  закипить,  збавляю  газ  до  маленького і  додаю обжарене з  морквою і цибулею м'ясо  та  томатну  пасту  і  грибний  порошок.  Добре  перемішую  і  пробую  на  смак. При  потребі  додаю ще трохи перцю /або паприки/,  адже  чанахи  повинні  бути гострими на  смак.

Порада:  томатну  пасту  бажано  замінити склянкою томатного соку  власного приготування.

Ставлю  пательню на газ,  даю  дві  ложки  смальцю  і  купачисту ложку  борошна.  Перемішуючи,  підсмажую   борошно на великому  газі  до  золотистого  кольору - 7  хвилин.  Тоді  доливаю 2 черпаки  чанашного бульону і  добре  розмішую  до  отримання  однорідного «соусу» .  Виливаю  його  назад  у  чанахи. 



Готую  чанахи  30  хвилин.  Після  цього  додаю  дрібнесенько  порізаний  свіжозаморожений кріп  та  часник.  Готую  ще  3 хвилини.  Виключаю  газ,   відставляю і,  накривши рушником,   даю  надобріти   чанахам   15-20 хвилин.  Після  цього подаю  до столу.

Подача на стіл  

Порада:   якщо  Ви  готуєте  чанахи  як  святкове  блюдо,   то  бажано  їх  порційно розлити  у  глиняні  чанашні  глечики,  довести до кипіння,  накрити коржем змащеним саламахою   і  в такому  вигляді  /разом з пляшечкою гарного грузинського вина/ подати на стіл.



Подаю  чанахи  дуже гарячими,  з  чорним  /можна й  білим/  хлібом  ледь-ледь  змащеним  вершковим  маслом.  Чанахи  бажано посипати зеленню  петрушки,  але  я  доставляю  на  стіл  зелену  цибулю,  редиску,  часник,  зелену  петрушку  і  кріп.  Ставлю  також  по  склянці  компоту  з  червоних порічок (домашня консервація).



Смачного,  Друзі !!!

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 37, з них друзів: 0.

  • Hudson Hawk
  • iSan
  • ivan007
  • martinkadp
  • Mykolaj_58
  • sa_pe
  • sestryncja
  • svd_79
  • волиняночка
33

128.04.13, 15:37

Дякую! Дуже смачно!

228.04.13, 15:39Відповідь на 1 від renatashka



весна - хочеться чогось такого

328.04.13, 19:14

ось через тиждень я чанахи за цим рецептом і приготую !!! Лесь, в мене не має грибного порошку ??? Якщо я заміню його печерицями ? Можна ?

428.04.13, 22:00

Вкусно и красиво!!!!!!!!!

528.04.13, 22:40

я придивилася до другої і третьої фотки, то Ви не лише грибний порошок сипите, але й білі сушені гриби теж

729.04.13, 09:21

вкусняшка

829.04.13, 11:40

как всегда рецептик, то что надо всегда удивляюсь, это ж сколько надо потратить времени, чобы подготовить такой рецепт да ещё и з фотками

929.04.13, 19:30

додав в обране; хай жінка після свят приготує

1030.04.13, 11:49

в нас в Карпатах це блюдо має назву - печеня. Мясо з верхньої частини стегна барана. Багато паприки, фасолі і часнику. Є й бульба. Готуємо у глиняному горщику, який ставиться у піч на ніч.

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
попередня
наступна