Підготовка
Свіжий оселедець промиваю, знімаю шкірку і виймаю кістки, заливаю водою, перекладаю кільцями цибулі, додаю 1 столову ложку оцту та ставлю на 2 - 3 години промаринуватися.
Виймаю оселедець і замочую його у молоці ще на 1 годину.
Телятину заливаю водою на 1 годину.
Сметану змішую з томатом у пропорції 1:1.
Чищу картоплю. Очищаю цибулину від лушпиння та дрібнесенько ріжу.
Технологія приготування форшмаку
Куряче філе відварюю 25 хвилин у підсоленій воді з приправами. Картоплю відварюю у підсоленій воді 20 хвилин. Зливаю воду. Обсмажую цибульку 5 хвилин на маргарині.
Телятину (можна й нежирну свинину) промиваю і ріжу дрібненькими шматочками та обсмажую в маргарині 10 хвилин. Оселедець ріжу кусочками.
Відділяю куряче м'ясо і пропускаю, разом з підсмаженою телятиною та оселедцем, через м’ясорубку з дрібною сіткою - двічі.
Товчу картоплю макогоном, додаю дрібку перчику та дрібку мускатного горіха та обсмажену цибульку. Докладаю отриманий фарш, муку, вершкове масло, сметану. Добре перемішую і ще раз пропускаю через м’ясорубку.
Відділяю яєчні білки від жовтків і збиваю їх міксером у піну. Яєчні жовтки перетираю з гірчицею, оцтом, олією і дрібкою перцю. Додаю до нашого картопляно-мясного фаршу. Досолюю, і доперчую. Перемішую.
Пательню змащую маргарином змішаним з вершковим маслом, посипаю сухарями і викладаю форшмак рівномірним шаром. Вирівнюю верхню поверхню, тоді гусячим пером змащую яйцем і посипаю, натертим на дрібній терці, сиром. Скроплюю розтопленим вершковим маслом і ставлю на середню поличку, в духовку на 20 - 25 хвилин (190°С).
Як тільки форшмак почне відділятися від стінок пательні – він готовий до вживання.
Подача
Форшмак подаю - як закуску, тому «розрізаю» його на 2 частини і лопаткою викладаю одну частину на тарілку, а другу частину ставлю в холодильник. Прикрашаю дрібно нарізаною зеленою цибулею. В соусниці подаю сметанно-томатний соус. Подаю з чорним хлібом. Ставлю на стіл пляшечку "Львівського" пива.
Коментарі
Додати коментарГість: Мартышка Чита
130.01.13, 09:46
Гість: Pamadka*
230.01.13, 10:03
та я разорюсь от твоих рецептов
abuela
330.01.13, 10:06
*bokali *
Лесь Кавун
430.01.13, 10:08Відповідь на 1 від Гість: Мартышка Чита
я би був щиро здивований, якщо б Ви не були першими
Лесь Кавун
530.01.13, 10:08Відповідь на 1 від Гість: Мартышка Чита
Лесь Кавун
630.01.13, 10:09Відповідь на 2 від Гість: Pamadka*
а шо "зайці" галичани вміють готувати з прадавніх часів і додали картоплю та оселедець та й отримали форшмак по-галицьки
Лесь Кавун
730.01.13, 10:10Відповідь на 3 від abuela
Гість: Pamadka*
830.01.13, 10:11Відповідь на 6 від Лесь Кавун
та счас я начинаю мужу к пиву заяц пекти
анонім
930.01.13, 10:11
Я б його і без пива із задоволенням зїв би. От тільки турбує одне -- Ви все готуєте "на протязі". Не застуджуєтеся? А рецепт
Гість: Мартышка Чита
1030.01.13, 10:12Відповідь на 4 від Лесь Кавун