Рецепти   Лесь Кавун

Консервований компот з  кам’янки, чорних порічок і яблук

Консервований компот з кам’янки, чорних порічок і яблук

Зараз зима і як приємно витягнути з льоху 3-х літрову банку компоту, без хімічних консервантів, компоту домашнього приготування, який так обожнюють наші діти та онуки.

Інгредієнти:

(на 3-ьох літровий слоїк)

1. камянка (брусниця) - 1 л
2. чорні порічки (смородина) - 0,5 л
3. яблука - 2 шт
4. цукор - 385 г
5. вода - 1,5 л

Спосіб приготування


Інвентар

Каструля, скляні слоїки (3-2 л), кришки, кухонний ніж,  шумовка, велика ложка, стільниця, машинка для закатування, ... .


Підготовка

Зазвичай  при зборі в Карпатах  камянки та порічок у відро потрапляють ягоди,  як великі так  і дрібні, зрілі і  трішечки ще не достиглі, попадаються і дрібні  листочки, черешки, хвоя, трава .... Тому,  я спочатку чорні порічки і брусницю перебираю,  використовуючи похилу  стільницю. Після цього стиглі  відібрані ягоди промиваю двічі. Другий раз промиваю в  кип'яченій охолодженій  воді. Даю воді стекти. Яблука  розрізаю, очищаю від плодоніжки і кісточок, ріжу дольками.

Технологія приготування

Банки добре вимиваю окропом, перевертаю. Кришки кладу в киплячу воду і «кип'ячу» приблизно 10 хвилин.

Спочатку готую сироп з розрахунку:  на  2  л  води додаю не повну півлітрову банку цукру. Воду  нагріваю в емальованій каструлі,  додаю  цукор і продовжую нагрівати, помішуючи цукор до повного його розчинення.


Після цього сироп обов'язково доводжу до кипіння і відставляю для осідання твердих  частинок на дно.

В цей же час насипаю смородину і брусницю та  яблуки  /шматочками / на 2/3  місткості  в 3-х літрові банки і  навіть трішечки «трамбую» її,   потряхуючи банкою. Заливаю сиропом по горлишко.

Виливаю цей  вміст  3-х літрової  банки в каструлю. Ставлю  на газ  - на 10 хвилин. Знімаю шумовкою піну.


В 3-х літрову банку вставляю велику столову ложку /щоб слоїк не тріс/ і  переливаю компот з кастрюлі у банку майже по вінця. Ставлю в іншу велику каструлю, на дно якої кладу у восьмеро складену марлю, прикриваю  банку кришкою і стерилізую 30 хвилин. Регулюю газ, щоб засильно не кипіло. ... Закручую.

Зберігання

Зберігаю  в погребі, де температура приблизно 13 градусів Цельсія.  

Вживання

Бажано всі  компоти спожити в зимовий-весняний період. Я так і розраховую.


Способи вживання

1)Відкриваю банку, зливаю лише компот і розводжу його кип'яченою холодною водою (на фото) до потрібного смаку. Наливаю в графин.

2) Додаю в узвар  - на 3 л дві склянки.

Друзі, приємного Вам і  Вашим  дітям   апетиту  і  побільше  здорової  їжі  !

Фотографії блюда

  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 15, з них друзів: 0.

  • Julia_21*
  • kardiff
  • Smit*
  • Teрминатор*
  • Іванка**
  • Олигарх**
  • Пусік*
  • Степанов Я
  • Толян Одессит
31

123.12.12, 12:10

Підходять Різдвяні Свята і всі ми будемо готувати на Святкову Вечерю узвар. Рекомендую до узвару додати і склянку компоту. Це урізноманітнює смак.

223.12.12, 12:12Відповідь на 1 від Лесь Кавун

Дякую...візьму до уваги

Гість: Little Rabbit

323.12.12, 12:15

Я всегда знала что имееш вкусн. рецепты !!!

423.12.12, 12:17

а я помиті і висушені ягоди і фрукти насипаю в стерилізовані банки і заливаю сиропом, закатую і трішки кипячу

523.12.12, 12:26Відповідь на 2 від кАмарик222*

між іншим, можна й експерементувати, тільки слід мати на увазі те, що не всі ягоди і фрукти можна змішувати між собою

623.12.12, 12:27Відповідь на 5 від Лесь Кавун

між іншим, можна й експерементувати, тільки слід мати на увазі те, що не всі ягоди і фрукти можна змішувати між собоюА я знаю...

723.12.12, 12:28Відповідь на 4 від Sunny Side

а шо, теж варіант особливо, коли багато сушених яблок, грушок і слив по суті - готовий узвар та ще й з ягодами

823.12.12, 12:29Відповідь на 3 від Гість: Little Rabbit

дякую за комплімент адже сідаємо тричі на день за стіл і має дуже велике значення, що ми даємо їсти своїм дітям

923.12.12, 15:46

а чому саме 385 г цукру ???

1023.12.12, 18:58

оригинально

Додати коментар
Сторінки:
1
2
4
попередня
наступна