Інвентар
Каструля, скляні слоїки (3-2 л), кришки, кухонний ніж, шумовка, велика ложка, стільниця, машинка для закатування, ... .
Підготовка
Зазвичай при зборі в Карпатах камянки та порічок у відро потрапляють ягоди, як великі так і дрібні, зрілі і трішечки ще не достиглі, попадаються і дрібні листочки, черешки, хвоя, трава .... Тому, я спочатку чорні порічки і брусницю перебираю, використовуючи похилу стільницю. Після цього стиглі відібрані ягоди промиваю двічі. Другий раз промиваю в кип'яченій охолодженій воді. Даю воді стекти. Яблука розрізаю, очищаю від плодоніжки і кісточок, ріжу дольками.
Технологія приготування
Банки добре вимиваю окропом, перевертаю. Кришки кладу в киплячу воду і «кип'ячу» приблизно 10 хвилин.
Спочатку готую сироп з розрахунку: на 2 л води додаю не повну півлітрову банку цукру. Воду нагріваю в емальованій каструлі, додаю цукор і продовжую нагрівати, помішуючи цукор до повного його розчинення.
Після цього сироп обов'язково доводжу до кипіння і відставляю для осідання твердих частинок на дно.
В цей же час насипаю смородину і брусницю та яблуки /шматочками / на 2/3 місткості в 3-х літрові банки і навіть трішечки «трамбую» її, потряхуючи банкою. Заливаю сиропом по горлишко.
Виливаю цей вміст 3-х літрової банки в каструлю. Ставлю на газ - на 10 хвилин. Знімаю шумовкою піну.
В 3-х літрову банку вставляю велику столову ложку /щоб слоїк не тріс/ і переливаю компот з кастрюлі у банку майже по вінця. Ставлю в іншу велику каструлю, на дно якої кладу у восьмеро складену марлю, прикриваю банку кришкою і стерилізую 30 хвилин. Регулюю газ, щоб засильно не кипіло. ... Закручую.
Зберігання
Зберігаю в погребі, де температура приблизно 13 градусів Цельсія.
Вживання
Бажано всі компоти спожити в зимовий-весняний період. Я так і розраховую.
Способи вживання
1)Відкриваю банку, зливаю лише компот і розводжу його кип'яченою холодною водою (на фото) до потрібного смаку. Наливаю в графин.
2) Додаю в узвар - на 3 л дві склянки.
Друзі, приємного Вам і Вашим дітям апетиту і побільше здорової їжі !
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
123.12.12, 12:10
Підходять Різдвяні Свята і всі ми будемо готувати на Святкову Вечерю узвар. Рекомендую до узвару додати і склянку компоту. Це урізноманітнює смак.
кАмарик222*
223.12.12, 12:12Відповідь на 1 від Лесь Кавун
Дякую...візьму до уваги
Гість: Little Rabbit
323.12.12, 12:15
Я всегда знала что имееш вкусн. рецепты !!!
Sunny Side
423.12.12, 12:17
а я помиті і висушені ягоди і фрукти насипаю в стерилізовані банки і заливаю сиропом, закатую і трішки кипячу
Лесь Кавун
523.12.12, 12:26Відповідь на 2 від кАмарик222*
між іншим, можна й експерементувати, тільки слід мати на увазі те, що не всі ягоди і фрукти можна змішувати між собою
кАмарик222*
623.12.12, 12:27Відповідь на 5 від Лесь Кавун
А я знаю...
Лесь Кавун
723.12.12, 12:28Відповідь на 4 від Sunny Side
а шо, теж варіант особливо, коли багато сушених яблок, грушок і слив по суті - готовий узвар та ще й з ягодами
Лесь Кавун
823.12.12, 12:29Відповідь на 3 від Гість: Little Rabbit
дякую за комплімент адже сідаємо тричі на день за стіл і має дуже велике значення, що ми даємо їсти своїм дітям
Іванка**
923.12.12, 15:46
а чому саме 385 г цукру ???
Алінка_1****
1023.12.12, 18:58
оригинально