Рецепти   Лесь Кавун

Голубці  (на Святвечір)

Голубці (на Святвечір)

Пропоную львівський рецепт приготування однієї з найголовніших пісних страв для Святої Різдвяної Вечері. За основу рецепту я використав народний традиційний рецепт приготування голубців на Львівщині на Святвечір.

Інгредієнти:

капуста - велика головка;
гриби (корбани (білі)) - 300 г;
рис - 0,75 склянки;
кукурудзяна крупа – 0,25 склянки;
цибуля – 2 головки;
морква - 1 шт.;
томатний соус (домашній) – 1,5 ст.л
часник - 2 зубчики;
пастернак – до смаку;
олія (соняшникова) – 150 г;
сіль – до смаку
свіжо помолотий перец – до смаку

для запрашки (соус):

грибний бульон -500 мл;
пересіяне борошно – 1 ст.ложка;
олія – 2 ст.ложки;
гриби відварені (білі) - 200 г;
цибуля – четвертинка;
томатный соус – 0,5 ст. ложки;
сіль –до смаку

Спосіб приготування

Технологія приготування: 

Звечора /добре/ промиваю білі сушені (якщо немає свіжоморожених) гриби,  замочую їх у невеликій к-сті підсоленої води і ставлю в холодильник до ранку.  Звечора замочую також рис та /окремо/ кукурудзяну крупу. 

Зранку зціджую з рису і кукурудзяної крупи воду, заливаю їх свіжою, солю і ставлю  варити до напівготовності: рис на 25 хвилин, кукурудзяну крупу на 35 хвилин. 

Посоливши воду відварюю гриби на протязі 30 хвилин.

Опускаю капустину в великий баняк з киплячою водою і обережно, коли  верхній листок  стає  м’якеньким,  знімаю його.  Так розбираю усю капустину до кінця. 

На добре розігрітій олії підсмажую дрібненько порізану моркву – 3 хвилини, тоді  досипаю цибульку і  спасерую ще 1 хвилину.

Відціджую гриби через друшляк,  дрібненько нарізаю і підсмажую на олії (вершкове масло і сметана заборонені – бо це одна з 12-ти пісних страв на  Святу Вечерю ) до утворення  золотистого кольору.

Готую пісний фарш:  змішую рис, цибулю і моркву з кукурудзяною крупою і грибами;  додаю сиру нарізану цибулю, дрібнюсінько нарізаний пастернак, перець, сіль і   спеції до рису (0,5 ч.л.). При потребі досолюю.

Використовуючи столову ложку, накладаю на кожний листок капусти 2-3 ст. ложки цього рисового фаршу і  загортаю голубці конвертиками. 

Порада 1. Хто любить малесенькі голубці, то  кладемо  лише одну ложку фаршу.

Складаю їх у 4-ьох літровий баняк. Коли усі голубці розміщені,  доливаю грибний бульон (на дно), додаю 50 г олії, 1 ст. л  домашнього томатного соусу,  сіль і перець.  

Приготування  запрашки (соусів). 

На олії підсмажую пересіяне борошно до золотистого кольору і розводжу рештою грибного бульону.  На  іншій сковорідці підсмажую  гриби з цибулькою майже до золотистого кольору. Змішую разом. Додаю сіль, перець, 1 чайну ложку домашньої томатної пасти. І ставлю на газ,  щоб закипіло. Ретельно перемішую. Запрашка готова. 

Готування. Заливаю голубці запрашкою, закриваю  зверха  капустними листками,  що залишилися.   Ставлю на  невеликий газ  тушкуватися, -  на  40 хвилин. 

Порада 2. Крім запрашки готую ще, й так звану саламаху,  -  перетертий часник (можна замінити цибулею) посмажений  на олії. Подаю  її  окремо.

Подача на стіл. Під скатертину обов’язково тоненько стелю сіно. Ставлю свічку і калач. По чотирьох кутах стола кладу часник. … Перед самою вечерею розігріваю голубці, вареники, капусняк, …   і гарячими ставлю на стіл. Роблю це тоді,  коли на  небі  з'являється перша зірка. Усі холодні пісні страви:  кутя, пампухи, риба, бурячок з грибами, чорнослив з квасолею, …узвар, пательники вже стоять на столі.  Змовивши  молитву, родина  сідає до  Святої вечері. Першим бере  ложку  батько.

За прадавнім звичаєм Свята Вечеря  розпочинається  з куті. 

Христос ся  Рождає !!!

Фотографії блюда

  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 39, з них друзів: 0.

  • ekoil
  • Galine
  • kondratena
  • Mykolaj_58
  • Natasha1990
  • sestryncja
  • virinka
  • ЕленаК
62

11.01.12, 21:07

Якщо немає корбанів (готують в Карпатах) або білих, то можна замінити іншими грибами, ... навіть і печерицями.

Гість: Halynochka71

41.01.12, 21:17Відповідь на 2 від Гість: Halynochka71

беріть за основу !!!

51.01.12, 21:18Відповідь на 3 від Лик ангела

зверніть увагу на саламаху - нею заправляють голубці в Карпатах

61.01.12, 22:23

А виглядає апетитно

71.01.12, 22:27Відповідь на 6 від Горянка

... будучи в Карпатах, я дуже люблю спілкуватися з газдинями і газдами і ось чув від карпатської газдині таку річ, що коли вона варить голубці з грибами, то один край кожного голубця лишає відкритим для того щоб голубці були смачнішими. А як роблять у Вас ???

81.01.12, 22:29Відповідь на 6 від Горянка

крім саламахи, я ще ставлю на стіл і цибульку посмажену на льняній олійці - саме для голубців. А в Вас ???

91.01.12, 22:33Відповідь на 7 від Лесь Кавун

Потім розкажу у блозі. ВІдносно один край вільний - то справа моди .http://blog.i.ua/user/2780480/

101.01.12, 23:53

спасибі!
дружина про це подбає
вона у мене з усієї родини робить найсмачніші голубці.
З Новим роком!

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
4
5
7
попередня
наступна