Рецепти   нік повинен

Ґаларетка Тришарова «Ласуня» (Желе)

Ґаларетка Тришарова «Ласуня» (Желе)

Цю ґаларетку можна зробити на Новиј рік. Наприклад, особисто я звик її бачити як десерт на новорічному столі. Це давніј рецепт. Маю јого ще з кінця 80-х чи початку 90-х рр. минулого XX ст. Мені подобається ця кисленько-солоденька страва, інакше б я, певна річ, не пропонував її вельможному панству.

Інгредієнти:

на 15 порціј знадобиться:

1. молоко — 0,5 л;
2. сметана (або вершки) — 0,5 л;
3. цукор — 2 скл.;
4. гранульованиј желатин — 60 г (або швидкорозчинниј желатин — 80 г);
5. какао «срібниј ярлик» — 2 ст. л. (уповні);
6. фруктово-ягідниј сироп (кисленькиј) (ліпше вишневиј) — 0,5 л;
7. вода питна (прочахшиј окріп) — 4 скл.

Спосіб приготування

    До емальованої каструльки, ємністю 1 літр, всипати 3 столові ложки (уповні) гранульованого желатину і влити води, щоби тој набух. (Можна використовувати швидкорозчинниј желатин — спосіб застосування на зворотньому боці упакувки.) Затим через пів години каструльку зі замоченим желатином поставити на не надто гарячу, водяну лазню. Для цього беруть більшу емальовану каструлю місткістю 1,5-2 літри. У неї наливають до 2/3 води, а меншу зі замоченим желатином накривають дашком. У велику каструлю з водою вставляють меншу з желатином так, щоб рівень води в більшіј не доходив до країв внутрішньої на 10 сантиметрів, ставлять на вогонь. Коли желатин розчиниться, і трохи прочахне, процідити, щоб не було грудочок до 3-х півлітрових баночок (рівномірно по ~350 мілілітрів на банку).
    Першиј долішніј шоколадниј шар. Молоко, склянку цукру, змішаного з какао заварити. По тому, як воно мализну прочахне, влити туди 1/3 желатинового розчину, розмішати ј розлити у форми (15 200 мілілітрових скляних вазочок). Поставити в холодне місце для застигання.
    Другиј середніј вершковиј шар. Сметану або вершки розколотити зі склянкою цукру, щоб тој розтанув і влити сюди 1/3 желатинового розчину. Другиј шар потрібно розливати, тільки як зовсім прохачне першиј шар, щоб не було змішування їх. Розлити другиј шар. Поставити в холодне місце для застигання.
    Третіј горішніј фруктово-ягідниј шар. 0,5 літра кисленького фруктово-ягідного сиропу (најпростіше взяти јого з домашньої консервації, процідивши через подвіјну марлю) змішати з 1/3 желатинового розчину. Після прочахання другого шару, розлити третіј шар. Поставити в холодне місце для застигання і зберігання.

    Смачного!

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 16, з них друзів: 0.

  • alexa_2004
  • Avatarski
  • CUKROVINKA
  • gurina-l
  • helaf
  • ILA_YA
  • Mort@ls
  • Natasha1990
  • zaru
8

120.11.11, 16:07

всегда делала шоколадные и белые слои желе, теперь попробую и фруктовый слой

221.11.11, 13:10Відповідь на 1 від Traveller Eka

Спробујте! Ця страва була би доречна до Нового року. Горішніј фруктово-ягідниј шар виходе кисленьким, якиј хочеться заїсти солоденьким вершковим, а тој в свою чергу — шоколадним. Звичајно, до цього десерту не завадив би стіл з картоплею «Топтанкою», салатом «Олів'є», голандським сиром, грузинськими мандаринами, шампанським або лікером, шоколадом, заварною кавою. Все це готується до столу доволі просто. Мало не забув: ще повинна бути ялинка з прикрасами та якась новорічна пісня, як от «Jingle Bells».

321.11.11, 17:48

согласна со всем кроме песни мне кот споет

422.11.11, 12:30Відповідь на 3 від Traveller Eka

Так, я схибив щодо пісні. Простіть мені на цім слові, бо то є Різдвяна пісня. До речі, пані дуже пощастило з таким співучим котом.

522.11.11, 17:14

красиво пишете,приятно читать

623.11.11, 14:50Відповідь на 5 від Traveller Eka

Тішу себе насолодою читати це. Вельми радиј, що пані подобається. Дякую красно! Але в тому не бачу своєї заслуги. Я завдячую прадавнім українцям, які вигадали цю милозвучну мову. Між іншим, я частенько «чую» надзвичајно фајні відгуки стосовно української від мешканців СНД. Вони в захваті від неї.

714.12.11, 03:30

Это вкус детства но идейка с кисленьким слоем отличная - освежает Спасибо

814.12.11, 14:00Відповідь на 7 від Smet

Будь ласка! Ви так гарно написали про те! Власне, такиј задум був саме авторів рецепту. А я просто «переказав» јого своїми словами.