Рецепти   Rиsя

Вареники це вам не пельмені

Вареники це вам не пельмені

Після того, як за рецептом вареників з книги української кухні, що її було видано у часи СССР, в мене вийшли велетенські пельмені - я серйозно зайнялася питанням пошуків справжніх наших рецептів вареників. Викладаю, аби й самій не загубити.

Інгредієнти:

200 г - кефір, або кисле молоко, або сироватка зі зкислого молока (чим кисліше, краще - домашнє);
1 шт - яйце;
400 г- борошно;
2 ст. л. - олія;
1 ч. л. - сода без гірки;
дрібка - сіль;

Спосіб приготування

Передмова

Часто тісто для вареників готують на простій воді. Але хіба може зрівнятися такий виріб із борошна зі справжніми пишними, ніжними та смачними українськими варениками?

Сьогодні пропонуємо тобі приготувати легке і пухке тісто для вареників, яке, як коштовна оправа в ювелірному виробі, прикрасить і облагородить собою будь-яку начинку, будь то солодкі ягоди, сир, м'ясний фарш чи картопелька з грибами і засмажкою.

Тісто для справжніх українських вареників замішується тільки на кисломолочних продуктах, але ні в якому разі не на воді. Це тільки в піст православним українцям доводиться задовольнятися тістом для вареників на воді.

Щоб приготувати тісто для вареників, береться кефір, кисле молоко, кислий йогурт, навіть проста сироватка, але обов'язково на основі кислого молока. Можна використовувати суміш цих продуктів, наприклад, півсклянки кефіру і півсклянки сироватки. В ідеалі краще брати справжні домашні, а не магазинні продукти.

Пухке тісто для вареників має ще одну хитрість: соду не потрібно гасити заздалегідь. Змішана з борошном сода, потрапивши у кисломолочну середу, загаситься самостійно, водночас допомагаючи тісту стати більш рихлим і пухким.


1. У глибокій мисці трохи збий виделкою яйце, додай кисломолочний продукт, посоли і перемішай.
2. Просіяне борошно з'єднай із содою і потроху всипай у рідку суміш
3. Додай олію.
4. Ретельно вимішуй тісто, додаючи борошно, поки воно не перестане прилипати до рук. Тісто має вийти м'яким, пухким, але не дуже тугим.
5. Сформуй із тіста кулю, накрий її серветкою і дай "відпочити" 20 хвилин, приділивши цей час приготуванню начинки.
6. У процесі подальшої обробки тісто для вареників потребуватиме ще борошна - підсипай його, щоб тісто не прилипало до робочої поверхні і до рук.
7. Сформуй із тіста невеликі кульки, з них розкачай коржі. Врахуй, що справжні українські вареники не мають бути занадто маленькими за розміром.
8. Також май на увазі, що вареники, зліплені з такого тіста, збільшуються в процесі готування майже в двічі, тому варити їх потрібно невеликими партіями по кілька штук у великій кількості води, щоб вони не злипалися.
Варяться ці вареники 2 хвилини, і важливо їх не переварити.



Фотографії блюда

  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 15, з них друзів: 0.

  • Al Horezmi
  • gurina-l
  • jujujq
  • Natox
  • svd_79
  • svetik219
  • Vita F
  • Анна-Марія
  • ВВика
  • тыквочка
15

Гість: Nur_se

116.06.15, 22:18

Дякую!

24.07.15, 20:11

щоб легко зробити кругляшки для вареників з тіста, треба сформувати ковбаску, а потім нарізати, розкачати качалкою і ліпити

35.07.15, 00:54Відповідь на 2 від Анна-Марія

Але вони тоді виходять не однаковими. Роблю так, коли часу мало. Але вони неоднакові тоді за розміром.
Я для себе знайшла інакший спосіб.
Розкачую тісто, кладу на відстані десь 5 см від краю начинку грудочками, а тоді загортаю край тіста щільно до фаршу і одразу відрізаю вареник стаканом у вигляді напівмісяця. І тоді ще пальцями защіпую, щоб міцніше. А перед тим края змазую водою, бо тісто може бути у борошні чи підсохше і не зліплюється добре.

417.06.17, 10:40

Масло это что сливочное подсолнечное, машинное?

523.06.17, 13:57Відповідь на 4 від Манго

О Л І Я
користуйтеся гугл-перекладачем, якщо не знаєте української

Гість: ЮРКА 1972

61.01.18, 18:29

*br avo*