Рідина складного складу на основі водного розчину кухонної солі, нерідко з додаванням спецій і прянощів. Утворюється як побічний продукт виробництва в процесі соління, квашення або мочіння продуктів: овочів, фруктів, грибів, м'яса або риби (ікри).
Овочевий або фруктовий розсіл широко використовується в кулінарії.
Так, повністю або частково на огірковому розсолі робляться такі супи національної російської кухні, як калья, солянка, іноді розсольник. Капустяний розсіл додається в щи і також може бути доданий в солянку (в деяких її різновидах).
На овочевому розсолі може готуватися заправка для окрошки, а також інші холодні супи, в побуті звані окрошкою (так звана «зимова окрошка»). Огірковий, помідорний або капустяний розсіл служить чудовою приправою для картопляного пюре. Також розсіл може використовуватися в якості середовища для тушкування, наприклад для азу по-татарськи. Розсіл може використовуватися в якості основи для соусів, нарешті, на розсолі можна замішувати тісто для пирогів, вареників або хліба.
Крім того, розсіл можна використовувати як компонент для коктейлю або як замінник оцту в салатних приправах.