Середні по величиі бурячки ретельно очищаю від землі і двічі ретельно промиваю. Варю у підсоленій воді 30 хв. Тоді додаю 2 ст.ложки столового оцту – для закріплення кольору. Варю ще 45 хвилин.
Синю цибулину ріжу дрібненько, обсмажую на олійці 3 хвилини, присипаю мукою і досмажую ще на протязі 4–ьох хвилин.
.
Білу цибулю нарізаю дуже дрібненько. Перетираю часник. Тру хрін.
Зливаю воду, даю час остигнути бурячкам. …
Нарізаю їх тоненькими брусочками (соломкою). /Частину бурячків нарізаю в вигляді гранатних зерен/. Додаю посмажену цибульку. Додаю нарізану сиру білу цибульку - частинами. Солю. Перемішую. Пробую, якщо цибулі замало дорізаю ще.
Відкриваю баночку з маринованими опеньками, переціджую через друшляк і гарно промиваю водою. Нарізаю дрібнесенько і додаю до бурячків - частинами. Ретельно перемішую і пробую.
Приправляю олійкою, яблучним оцтом, тертим хріном, перетертим часником (хто не любить - можна й не давати; я
рекомендую трішечки додати), перчиком, спеціями та приправами . Пробую і досолюю до смаку. Гарно перемішую. Шухи готові. Ставлю їх на дві години в холодне місце, щоб відбулася дифузія.
«Гранатні зерна» збризкую перетертим часничком, посмаженим на олійці. В середину миски ставлю склянку і за допомогою пластикового листочка, формую з «гранатних зерен» стінки - середину заповнюю бурячками. Акуратно перевертаю миску на тарілку.
Подаю на Святу Вечерю, як одну з 12-ти пісних страв. Всередину «калача» ставлю свічку.
Коментарі
Додати коментарГорянка
14.01.12, 17:10
Треба буде спробувати але трощки марудно.
Лесь Кавун
24.01.12, 17:23Відповідь на 1 від Горянка
Зате, як смачно. Є два варіанти шухи: з цибулькою і з часничком. Я тут запропонував з цибулькою, тобто, хто не любить часнику, може його зовсім не давати. Але, якщо говорити за справжні шухи, то вони робляться з часником !!!
Лесь Кавун
34.01.12, 17:27Відповідь на 1 від Горянка
Ще одне - хрону дається лише дрібка, як приправа, він не повинен відчуватися в шухах. Знову ж, хто не любить хрін - не давайте; але наші прадіди давали, ... чому ... бо хрін, як і часник, має лікувальну дію ... - від простудних захворювань.
Лесь Кавун
44.01.12, 17:30Відповідь на 1 від Горянка
і останнє: шухи робляться виключно з маринованими опятами; будь-які інші гриби, навіть і білі, використовувати не бажано - буде менш смачно !!!
Горянка
54.01.12, 17:33Відповідь на 4 від Лесь Кавун
От з цим інгредієнтом цього року проблема. А бурячок люблю у всякому виді навідь аля по пекінськи. З хріном він чудово жовчегінний засіб.
Лесь Кавун
64.01.12, 17:42Відповідь на 5 від Горянка
та не може такого бути, я з Бескиду возив мішками - в середині жовтня /були і осінні, і літні/; по північних схилах, біля потічків
Горянка
74.01.12, 17:46Відповідь на 6 від Лесь Кавун
А тут білі були а опеньків ніц.
candy-candy*
84.01.12, 17:56
Гарний рецепт і опеньки є, обов'язково попробую приготувати. Дякую
Лесь Кавун
94.01.12, 18:04Відповідь на 7 від Горянка
а ось з білими осінніми була біда - від Чесного Хреста і до листопада з кожної поїздки 10 - 20 білих, тобто по мінімуму - засушило літом грибниці.
А Твої біленькі в кошичку, то й зараз памятаю - як світлину !!!
Лесь Кавун
104.01.12, 18:10Відповідь на 8 від candy-candy*
саndy для Тебе порада - будеш купляти буряк, вибирай такий, який зовсім немає запаху землі, бо його ніхто не миє в марганцовці і не сушить і не зберігає в піску.
Якщо ж все таки при варінні відчуєш характерний запах, то слід, після того, як наріжеш соломкою, кинути на розігріту сковорідку, додати 1 ст.ложку яблочного оцту, закрити кришкою і протушити декілька хвилин. Запах пропаде.