Плоди чорниці карпатської містять вуглеводи (глюкозу, сахарозу, фруктозу, пектини), органічні кислоти (лимонну, молочну, яблучну, янтарну, щавелеву), вітаміни (А, В, С, РР), флавоноїди (гіперин, кверцетин, астрагалін), антоціани (дельфінідин, мальвідин, ідаїн, міртилін), феноли, мінеральні речовини макро- та мікроелементи (залізо, манган, селен, кобальт, мідь, золото, срібло, цинк). Плоди чорниці містять багато дубильних речовин, рутину.
Застосовують при проносах, кровотечах, анемії, гастриті, гепатиті, набряках, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, ревматизмі, псоріазі, цукровому діабеті, лейкозі, ангіні, бронхіті, циститі, уретриті, шлункових і кишкових коліках, захворюваннях ока (кератит, іридоцикліт).
У зв'язку з тим, що чорниця містить багато заліза, її доцільно призначати при анемії. Залізо чорниці краще засвоюється порівняно з лікарськими препаратами, оскільки в ягодах рослини його супутниками є аскорбінова кислота та інші корисні для організму сполуки. Вживання ягід чорниці покращує кровообіг у сітчатці ока, загострює нічний зір.
Технологія приготування тіста
Наливаю у миску остуджену кип’ячену воду, додаю сіль, перемішую, щоб вона розчинилася. Взбиваю яйце. Змішую з водою. Всипаю просіяне борошно, добре замішую - в мисці утворюється круте тісто.
Порада: додаю борошно, що залишилося та вимішую тісто. Або додаю воду, якщо на те є потреба, бо тісто повинне бути пружним, але не дуже тугим.
Перекладаю тісто на стільницю посипану мукою і добряче його виминаю. Тоді ставлю на пів години у холодильник, щоб надобріло.
Ліпимо і готуємо вареники з чорницею
Розділяю тісто на 4 шматки, розкатую їх качалкою на тонкі пласти і склянкою вирізаю кружечки для вареників (або розкатую їх качалкою).
На кожен кружечок кладу столову ложку чорниць та посипаю їх цукром. Ретельно заліплюю краї. Складаю усі вареники на кухонну дошку. Ставлю її у холодильник ще на пів години.
Варю вареники в підсоленій воді. Після того як я вкинув вареники в окріп обов’язково проводжу ложкою по дну каструлі, щоб вареники до нього не прилипали. Варю вареники ще 5 хвилин після їх спливання.
Виймаю вареники шумівкою у велику миску шарами і кожен шар поливаю вершковим маслом.
Подача на стіл:
Подаю вареники зразу ж гарячими, по 8 штук на тарілку, поливши їх домашньою сметаною.
Порада: можна замість сметани використати улюблений фруктовий сироп.
Коментарі
Додати коментарЛесь Кавун
128.06.13, 22:38
Смачного, Друзі !!!
Кислица
228.06.13, 22:46
Лесь Кавун
328.06.13, 22:48Відповідь на 2 від Кислица
*spasi bo* зїздив в Карпати і так захотілося вареників, що не витримав
Кислица
428.06.13, 22:50Відповідь на 3 від Лесь Кавун
а я прочитала и аж руки засвербилы так захотилось вареникив налипить.. мабуть завтра
Лесь Кавун
528.06.13, 23:05Відповідь на 4 від Кислица
між іншим, - можу похвалитися, відро і кошик, що на фото, то мій збір з мандрівки. Чорниці в Карпатах цього року зародили на славу закинув у морозильну камеру так що взимку не раз будуть - і пиріжки, і пиріг з чорницями, ...
Olg@Crimea
628.06.13, 23:12
И вкусно и красиво. И полезно!!!!! Ай, молодец
Лесь Кавун
728.06.13, 23:15Відповідь на 6 від Olg@Crimea
чорницю обовязково треба їсти усім вона дуже корисна ще рекомендую готувати пиріжки з чорницями: і швидко і дуже смачні
Кислица
829.06.13, 00:16Відповідь на 5 від Лесь Кавун
Ай молодец!
с любовью
929.06.13, 00:58
смакота
Rusinka
1029.06.13, 10:22
* mmmm*