Інвентар
Стільниця, сито, міксер, дві мисочки, широкий ніж, пасківники, форми, маленькі круглі бритванки, ложка, деревяна лопатка, духовка з регулятором температури.
Технологія приготування паски
Мовлю «Отче Наш».З умиротворінням і Божою любов'ю у серці приступаю до приготування найважливішого блюда до Великоднього столу - ПАСКИ !!!
Приготування опари
Просіваю борошно. Мию родзинки, обсушую їх та
обвалюю у борошні. Дріжджі розчиняю цукром, а тоді додаю тепле молоко та теплу воду. Додаю половину
муки, добре перемішую і ставлю в тепле місце
для підйому на 2 години. В
мисочку вибиваю яйця і так їх залишаю на 2 години. Лише тоді взбиваю яйця.
Приготування тіста
Коли опара піднялася, добре її вимішую деревяною лопаткою, добавляю взбиті яйця, тепле вершкове масло, сіль, цукор, решту муки, родзинки і 15
хвилин вимішую на стільниці, - вимішую до того часу, поки тісто не перестане відставати від рук.
Відставляю в тепле місце, накриваю рушником і даю тісту піднятися. Тоді знову
вимішую і розкладаю по пасківниках.
Відставляю ще раз на годину у тепле місце.
Випікання пасок
Пасківники змащую вершковим маслом, заповнюю на третину ємності тістом і даю «підійти».
Верх пасок змащую жовтком яйця розтертим з сіллю і олією і прикрашаю пасхальними посипками. Через годину-півтори ставлю пасківники в розігріту духовку (180–130 градусів) на 45 хвилин.
Готовність паски перевіряю по вигляду, а тоді обережно встромляю в неї сірник: якщо він залишається сухим, то паска готова.
Щоб верх пасок в
мене не підгоряв, коли вони вже досить підрум'янилися, кладу на них змочені у молоці (або воді) аркуші пергаментного паперу.
Прикрашання пасок
Прикрашаю паски: «кольоровою крупою», глазурую
цукрово-білковим «кремом», викладаю косички з
тіста та хрестики, посипаю цукровою пудрою, посипками, … .
Веселих Великодніх Свят, Друзі і смачної Вам паски !!!
Коментарі
Додати коментарSunny Side
13.05.13, 19:36
Лесь Кавун
23.05.13, 19:42Відповідь на 1 від Sunny Side
Ковбасу, шпондерок і шинки завудив, пасок напік, холодець завтра приготую, ... салати взагалі не рахуються, так що Свята зустріну у всеозброєнні
Гість: Wtug
33.05.13, 19:52
Лесь Кавун
43.05.13, 19:56Відповідь на 3 від Гість: Wtug
первак настояний на гранатовій шкірці теж чекає недочекається
Гість: Wtug
53.05.13, 19:58Відповідь на 4 від Лесь Кавун
Лесь Кавун
63.05.13, 20:03Відповідь на 5 від Гість: Wtug
Особливо люблю страву яку я теж готую сам і яку навчив готувати мене ще мій дід. Беру усе свячене: яйця - ріжу на четверо, ковбасу домашню - пластівцями, шинку і шпондер - тонкими пластівцими. Розкладаю усе це в один шар і "настругую" зверха свіженький освячений хрін та скроплюю трішечки усе оцтом та яйця підсолюю свяченою сіллю. І так пять шарів. ... І ось це мясне та з свяченою паскою - нічого смачнішого з мясного у світі немає !!! Гарантую !!!
Гість: Wtug
73.05.13, 20:06Відповідь на 6 від Лесь Кавун
Неимоверно вкусно!верю!
спасибо за рацепт!
Богдан Ляшко
83.05.13, 20:08
З празником ПАСХЕТЪ! http://blog.i.ua/user/295100/967542/
"ПАСКА" – як Символ Чоловічої Сили і Родючості (у слов'ян називається "КОЛ" або "СТРИЖЕНЬ" – саме тому він має Витягнуту Форму і зверху його прийнято поливати БІЛИМ КРЕМОМ зі збитих яєць.
А Круглий Сирний Пиріг - "КОЛО" (який зараз називають ПАСКОЮ) – це символ Жіночого Родючості.
Звідси і форма частувань.
Паска НЕ БУЛА ВІДОМА юдеям у Ветхозавітні часи – бо тоді у Юдо-Християнстві вживали "Пасхального Агнця" (невинне ягнятко) з прісними коржами і гіркими травами...
ПОХОДЖЕННЯ ПАСКИ - ЧИСТО ЯЗИЧНИЦЬКЕ!
Богдан Ляшко
93.05.13, 20:11Відповідь на 6 від Лесь Кавун
О! Щось подібне робив і мій дідусь! = треба попробувати відродити традіцію!Дякую за рецепт!!!
Cяночка*
103.05.13, 20:51Відповідь на 6 від Лесь Кавун
*appl ause*