Рецепти   Лесь Кавун

Паска

Паска

На Галичині паски зазвичай випікають для родини та родичів, тому печуть їх у два-три заходи - різних розмірів, і обов'язково декілька великих - для всієї близької родини, що святкує Великдень за одним столом. На Галичині прийнято прикрашати паску візерунками з тіста - подвійними хрестами, решітками, віночками. Також паски оздоблюють візерунками з тіста, «шишечками», жайвороноками зі складеними у формі вісімки крилами, колосками, «баранячими ріжками» та квітами. Для випікання паски використовую спеціальні форми – пасківники, залишені ще бабцьою. У наші дні почали використовувати форми, каструлі, а також жестяні банки з замком. Паску ставлю у духовку і виймаю її з неї, мовляючи молитву. Вважаю, що при випіканні паски на кухні повинна бути тиша, а до печі, не повинен ніхто підходити, крім мене. Паску печу у четвер, бо її не можна випікати у Велику Страсну п'ятницю. Їсти паску можна тільки після її освячення в церкві. Тому, виймаючи паску з печі, не розламую її і не пробу

Інгредієнти:

1. борошно (вищого ґатунку) – 750 - 800 г
2. вода – четвертинка склянки
3. молоко – три чверті склянки
4. вершкове масло (домашнє) – 80 г
5. родзинки (без кісточок) – 100 грамовий стаканчик
6. яйця (домашні) – 4 шт.
7. дріжджі (свіжі, пресовані) – 30 г
8. ванілін - щіпка
9. цукор – 5 ст. ложок
10. сіль – 1 неповна ч. ложечка (2/3)

Спосіб приготування

Інвентар 

Стільниця,  сито,  міксер,  дві  мисочки,  широкий ніж,  пасківники, форми,  маленькі  круглі  бритванки,  ложка,  деревяна лопатка,  духовка з  регулятором  температури.




Технологія   приготування   паски 

Мовлю «Отче  Наш».З умиротворінням і Божою любов'ю у серці приступаю до приготування найважливішого блюда до Великоднього столу  -  ПАСКИ !!!




Приготування  опари

Просіваю  борошно.  Мию  родзинки,  обсушую  їх та 
обвалюю  у  борошні.  
Дріжджі  розчиняю  цукром,  а  тоді   додаю  тепле  молоко та теплу  воду.  Додаю  половину
муки, добре перемішую  і ставлю в тепле місце 
для підйому на 2 години. 
В
мисочку вибиваю  яйця  і  так їх залишаю  на  2  години.  Лише тоді  взбиваю  яйця.




 Приготування тіста

Коли опара піднялася, добре її вимішую деревяною лопаткою, добавляю взбиті яйця, тепле вершкове  масло, сіль, цукор, решту муки, родзинки   і   15 
хвилин 
вимішую на стільниці,  -  вимішую до того часу, поки тісто не перестане відставати від рук.


Відставляю в тепле місце, накриваю рушником і даю  тісту піднятися.  Тоді знову 
вимішую  і  розкладаю по пасківниках. 

Відставляю ще раз на годину  у  тепле  місце.




 Випікання  пасок

Пасківники змащую  вершковим маслом, заповнюю  на третину  ємності тістом  і  даю «підійти». 

Верх  пасок змащую жовтком яйця розтертим з сіллю і олією  і прикрашаю пасхальними посипками.  Через годину-півтори  ставлю пасківники в розігріту духовку (180–130 градусів)  на  45 хвилин.


Готовність паски перевіряю  по вигляду, а тоді обережно встромляю в неї  сірник: якщо він залишається сухим, то паска готова.

Щоб верх пасок в
мене
 не підгоряв, коли вони  вже  досить підрум'янилися, кладу на них змочені у молоці (або воді) аркуші пергаментного паперу.




Прикрашання пасок

Прикрашаю паски: «кольоровою крупою»,  глазурую
цукрово-білковим «кремом», викладаю косички 
з 
тіста  та  хрестики,  посипаю цукровою пудрою,  посипками,  … .


Веселих Великодніх  Свят,  Друзі  і  смачної  Вам паски !!!


показати усі фото

Фотографії блюда

  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
  • Додано автором
показати усіх

В обраному: 17, з них друзів: 0.

  • Aмaзонка*
  • Cяночка*
  • kardiff
  • kondratena
  • lesya )))
  • Sunny Side
  • БілаКоролева
  • Левус
  • Паче
39

23.05.13, 19:42Відповідь на 1 від Sunny Side



Ковбасу, шпондерок і шинки завудив, пасок напік, холодець завтра приготую, ... салати взагалі не рахуються, так що Свята зустріну у всеозброєнні

Гість: Wtug

43.05.13, 19:56Відповідь на 3 від Гість: Wtug

первак настояний на гранатовій шкірці теж чекає недочекається

Гість: Wtug

53.05.13, 19:58Відповідь на 4 від Лесь Кавун

первак настояний на гранатовій шкірці теж чекає недочекається

63.05.13, 20:03Відповідь на 5 від Гість: Wtug

Особливо люблю страву яку я теж готую сам і яку навчив готувати мене ще мій дід. Беру усе свячене: яйця - ріжу на четверо, ковбасу домашню - пластівцями, шинку і шпондер - тонкими пластівцими. Розкладаю усе це в один шар і "настругую" зверха свіженький освячений хрін та скроплюю трішечки усе оцтом та яйця підсолюю свяченою сіллю. І так пять шарів. ... І ось це мясне та з свяченою паскою - нічого смачнішого з мясного у світі немає !!! Гарантую !!!

Гість: Wtug

73.05.13, 20:06Відповідь на 6 від Лесь Кавун

Особливо люблю страву яку я теж готую сам і яку навчив готувати мене ще мій дід. Беру усе свячене: яйця - ріжу на четверо, ковбасу домашню - пластівцями, шинку і шпондер - тонкими пластівцими. Розкладаю усе це в один шар і "настругую" зверха свіженький освячений хрін та скроплюю трішечки усе оцтом та яйця підсолюю свяченою сіллю. І так пять шарів. ... І ось це мясне та з свяченою паскою - нічого смачнішого з мясного у світі немає !!! Гарантую !!!Неимоверно вкусно!
верю!
спасибо за рацепт!

83.05.13, 20:08

З празником ПАСХЕТЪ! http://blog.i.ua/user/295100/967542/
"ПАСКА" – як Символ Чоловічої Сили і Родючості (у слов'ян називається "КОЛ" або "СТРИЖЕНЬ" – саме тому він має Витягнуту Форму і зверху його прийнято поливати БІЛИМ КРЕМОМ зі збитих яєць.
А Круглий Сирний Пиріг - "КОЛО" (який зараз називають ПАСКОЮ) – це символ Жіночого Родючості.
Звідси і форма частувань.
Паска НЕ БУЛА ВІДОМА юдеям у Ветхозавітні часи – бо тоді у Юдо-Християнстві вживали "Пасхального Агнця" (невинне ягнятко) з прісними коржами і гіркими травами...
ПОХОДЖЕННЯ ПАСКИ - ЧИСТО ЯЗИЧНИЦЬКЕ!

93.05.13, 20:11Відповідь на 6 від Лесь Кавун

Особливо люблю страву яку я теж готую сам і яку навчив готувати мене ще мій дід. Беру усе свячене: яйця - ріжу на четверо, ковбасу домашню - пластівцями, шинку і шпондер - тонкими пластівцими. Розкладаю усе це в один шар і "настругую" зверха свіженький освячений хрін та скроплюю трішечки усе оцтом та яйця підсолюю свяченою сіллю. І так пять шарів. ... І ось це мясне та з свяченою паскою - нічого смачнішого з мясного у світі немає !!! Гарантую !!!О! Щось подібне робив і мій дідусь! = треба попробувати відродити традіцію!
Дякую за рецепт!!!

103.05.13, 20:51Відповідь на 6 від Лесь Кавун

Особливо люблю страву яку я теж готую сам і яку навчив готувати мене ще мій дід. Беру усе свячене: яйця - ріжу на четверо, ковбасу домашню - пластівцями, шинку і шпондер - тонкими пластівцими. Розкладаю усе це в один шар і "настругую" зверха свіженький освячений хрін та скроплюю трішечки усе оцтом та яйця підсолюю свяченою сіллю. І так пять шарів. ... І ось це мясне та з свяченою паскою - нічого смачнішого з мясного у світі немає !!! Гарантую !!!
*appl ause*

Додати коментар
Сторінки:
1
2
3
4
6
попередня
наступна