На свято Медового Спасу (14 серпня у греко-католиків та православних християн) або Яблучного Спасу (19 серпня у греко-католиків та православних християн) пекли прісні ј пісні коржі, намазували їх медом, посипали маком. Їли їх протягом усього двотижневого поста на Спасу. Українські нарідні кондитерські вироби вельми невитіюваті. Як правило, це зроблені на швидку руку борошняні вироби з великою кількістю яєць і жирів, тобто те, що переважно складаються з пісочного тіста. Для додання солодкості їх присмачують вже по виготовленні або цукровою пудрою, або повидлом, або поливкою з меду у поєднанні з маком або маковим молоком — характерним компонентом українських ласощів. Широко відомі шулики і коржики. Розпушувачем в цих виробах завжди є сода або алкоголь, а не дріжджі.
корж:
1. борошно — 2 скл.;
2. мед — 1 ст. л.;
3. сіль «екстра» — дрібка (до смаку);
4. сода — 0,5 ч. л.;
5. оцет столовиј 9% — 0,5 ч. л.;
6. вода питна — 0,25 скл.;
7. соняхова олія (рафінована) (для змащування) — дещиця.
юшка:
1. мак — 1 скл.;
2. мед — 5 ст. л. або цукор — 6 ст. л.;
3. вода питна (гарячиј окріп) ~ 0,5 л.
Коментарі
Додати коментаранонім
14.03.11, 21:16
Пробачте,але тісто з додаванням яєць,молока,вершкового масла не є пісним.Рецепт смачний, але скоромний.![](//i3.i.ua/v2/smiles2/rose.gif)
нік повинен
25.03.11, 13:30Відповідь на 1 від анонім
Дуже вдячниј вам за хорошиј коментар, що з'ясував мені мою помилку. Звичајно, пані має рацію. Треба відшукати складники пісного тіста, позаяк на Спасівку вони не годяться.