ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ:
Виноград обриваю з кистей, ретельно перебираю, мию. Стежу за тим, щоб в загальну масу не потрапили пошкоджені виноградинки: недозрілі, сухі, надгнилі або покриті цвіллю ягоди.
Відібрані виноградинки відразу ж видушую у великий 40-літровий поливаний (без відбитої емалі) баняк.
ПОРАДА 1:
Зауваження: все робіть вчасно, бо не можна залишати ягоди на довго (не довше ніж на 10 годин) в такому вигляді, - інакше процес бродіння почнеться раніше, ніж потрібно і почнуться окисні реакції.
Зразу ж тисну виноград спеціальною давилкою, (можна й руками – якщо винограду небагато) Віджимаю його використовуючи вчетверо складену марлю.
Сік з витиснутого винограду розливаю в /заздалегідь пропарені/ 20-ти літрові балони. Заповнюю балони не більше ніж на 3 /4 ємності, інакше суслу ніде буде бродити !
ПОРАДА 2:
Хто любить дуже солодкі вина можна зразу ж додати 1-2 л меду. Я цього не роблю !!!
Балони герметично закручую пластиковими кришками (і заліплюю пластиліном), в які через невеликий отвір встановлюю гнучку поліхлорвінілову трубочку (з капельниць). Ретельно все обробляю пластиліном. Другий кінець трубочки опускаю в маленьку баночку з водою, - саме таким чином з балона при бродінні вина виходитиме вуглекислий газ і метан.
Балони ставлю для бродіння в холодне місце (підвал) з температурою від +13 ° до + 5, на термін в 31 день, … поки воно вперше не «виграє».
Процес бродіння тричі (через 10 днів) контролюю, перевіряю, чи булькають балони (інтенсивне утворення бульбашок в баночці з водою), та міняю і доливаю воду.
Відсутність бульбашок говорить про порушення герметичності. Це слід негайно, терміново виправити, інакше вино під дією повітря окислиться і перетвориться у винний оцет (виливати не треба, його теж можна використовувати ефективно для кулінарних цілей, - замість оцету).
ПОРАДА 3:
Зауваження: в Вас немає підвалу і вино бродитиме у теплому приміщенні, в такому випадку заповніть бутлі лише на 2 / 3 ємності.
ПОКРАЩЕННЯ ВИНА:
Через 2,5 місяці процес бродіння завершується, ваше вино перестає грати, на дні з'являється осад. Вино майже готове.
Зціджую його через шланг на 2/3 об’єму вина з кожного балона у 40-літрові баняки, фус зливаю окремо (піде на вторячок), ретельно мию балони.
Дегустую вино, роблю висновки … і змішую різні сорти вина у відповідних пропорціях, заливаючи отриману суміш вин знову у 20-ти літрові балони, додаю натуральний мед, виходячи з висновків вмісту «цукру» і спирту у комплексному вині.
Ставлю новоутворене вино під водяні затвори ще на 1,5 місяця.
ЗБЕРІГАННЯ:
Коли вино на 100% вибродить і покращиться акуратно зціджую його за допомогою шланга, розливаю по пляшках з під шампанського під саме горлишко, герметично закупорюю і розміщую горизонтально на стелажах в підвалі (температура не повинна бути більшою ніж 13 градусів) для довготривалого зберігання.
Через 3 місяці (кінець березня) вино готове до вжитку. Втішайтеся на здоров’я !!!
Коментарі
Додати коментарГість: bayok
126.12.11, 14:30
Именно этим я и занимался осенью. Токо чуть по-другому. В итоге 500 литров красного сухого молдавского вина. Пью каждый день, когда сажусь кушать. +
Степанов Я
226.12.11, 15:54
отличнейший рецепт и самое главное, что у кого пасека и виноградник, то такое элитное вино стоит 0 грн 0 коп.
Гість: Дженджуриста
326.12.11, 15:59
Супер, треба Депардьє і Пьєру Рішару надіслати... Дякую. Дізнаюся, як мої родичі роблять вино зі смородини, напишу в блозі. Люблю гарні рецепти! І якщо не дуже есенційне і т.д., без денуторатів, то взагалі супер!
Дякую. Чесно!
Traveller Eka
426.12.11, 18:18
да,круто! справлюсь ли я работы не мало,тем более впервый раз делать
Teрминатор*
526.12.11, 21:25
да, винцо то что надо, не сравнить с бормотухой, что нам втюхивают воры-олигархи и лжецы-депутаты в своих гадючниках-супермаркетах по астрономической цене ... иногда кажется, что при такой фантастической цене которую они установили бутылка должна быть из чистейшего золота 999 пробы
Ласточка !
626.12.11, 21:26
Іванка**
727.12.11, 11:21Відповідь на 5 від Teрминатор*
Гість: ТарасЧупринка
827.12.11, 12:43
Щиро дякую за рецепт. Візьму як керівництво до дії.
Smit*
927.12.11, 17:32
вот эт дело полезнейший рецептик
Sasha plus
1027.12.11, 20:34