ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ:
Виноград обриваю з кистей, ретельно перебираю, мию. Стежу за тим, щоб в загальну масу не потрапили пошкоджені виноградинки: недозрілі, сухі, надгнилі або покриті цвіллю ягоди.
Відібрані виноградинки відразу ж видушую у великий 40-літровий поливаний (без відбитої емалі) баняк.
ПОРАДА 1:
Зауваження: все робіть вчасно, бо не можна залишати ягоди на довго (не довше ніж на 10 годин) в такому вигляді, - інакше процес бродіння почнеться раніше, ніж потрібно і почнуться окисні реакції.
Зразу ж тисну виноград спеціальною давилкою, (можна й руками – якщо винограду небагато) Віджимаю його використовуючи вчетверо складену марлю.
Сік з витиснутого винограду розливаю в /заздалегідь пропарені/ 20-ти літрові балони. Заповнюю балони не більше ніж на 3 /4 ємності, інакше суслу ніде буде бродити !
ПОРАДА 2:
Хто любить дуже солодкі вина можна зразу ж додати 1-2 л меду. Я цього не роблю !!!
Балони герметично закручую пластиковими кришками (і заліплюю пластиліном), в які через невеликий отвір встановлюю гнучку поліхлорвінілову трубочку (з капельниць). Ретельно все обробляю пластиліном. Другий кінець трубочки опускаю в маленьку баночку з водою, - саме таким чином з балона при бродінні вина виходитиме вуглекислий газ і метан.
Балони ставлю для бродіння в холодне місце (підвал) з температурою від +13 ° до + 5, на термін в 31 день, … поки воно вперше не «виграє».
Процес бродіння тричі (через 10 днів) контролюю, перевіряю, чи булькають балони (інтенсивне утворення бульбашок в баночці з водою), та міняю і доливаю воду.
Відсутність бульбашок говорить про порушення герметичності. Це слід негайно, терміново виправити, інакше вино під дією повітря окислиться і перетвориться у винний оцет (виливати не треба, його теж можна використовувати ефективно для кулінарних цілей, - замість оцету).
ПОРАДА 3:
Зауваження: в Вас немає підвалу і вино бродитиме у теплому приміщенні, в такому випадку заповніть бутлі лише на 2 / 3 ємності.
ПОКРАЩЕННЯ ВИНА:
Через 2,5 місяці процес бродіння завершується, ваше вино перестає грати, на дні з'являється осад. Вино майже готове.
Зціджую його через шланг на 2/3 об’єму вина з кожного балона у 40-літрові баняки, фус зливаю окремо (піде на вторячок), ретельно мию балони.
Дегустую вино, роблю висновки … і змішую різні сорти вина у відповідних пропорціях, заливаючи отриману суміш вин знову у 20-ти літрові балони, додаю натуральний мед, виходячи з висновків вмісту «цукру» і спирту у комплексному вині.
Ставлю новоутворене вино під водяні затвори ще на 1,5 місяця.
ЗБЕРІГАННЯ:
Коли вино на 100% вибродить і покращиться акуратно зціджую його за допомогою шланга, розливаю по пляшках з під шампанського під саме горлишко, герметично закупорюю і розміщую горизонтально на стелажах в підвалі (температура не повинна бути більшою ніж 13 градусів) для довготривалого зберігання.
Через 3 місяці (кінець березня) вино готове до вжитку. Втішайтеся на здоров’я !!!
Коментарі
Додати коментарволиняночка
2128.12.11, 17:50
люблю винце домашнє і сама роблю.
Gaydamaka
2228.12.11, 18:00
Рецепт гарний, але для чого джерельна вода?
Гість: петро сірак
2328.12.11, 20:47
мфыф
2429.12.11, 14:21
полезный рецепт
золото вам
2529.12.11, 14:56
Rino_2
2629.12.11, 15:33Відповідь на 22 від Gaydamaka
я чекав цього питання цей рецепт я отримав у спадок від свого діда, а мій дід в свою чергу від свого діда. Дід пояснював мені це так: для того, щоб відбувалося бродіння так як треба. І це дійсно так і є: не даш води - бродіння мляве. даш забагато води - те саме. Але вода має бути джерельна, кришталево чиста, а не з колодзіка !!!
prostoserg
2729.12.11, 17:29
Додам від себе для новорічного настрою та реготу. Ото і я якось з дружиною робили вино вдома, виноград тоді гарно визрів на дачній ділянці. Відіграло те вино як треба, прийшов час зцідити, щоб чисте було. Перелив я те вино до гарної такої сулії на 20 літрів і вирішив поставити в кухні в куток. З тим бутлем в руках йду через кухню - і попадаю саме на розлиту пляму води. Сам - на підлозі, сулія - вщент, а вся кухня залита вином так сантиметрів на 5-7. Добре, що підлога ще тоді була не вирівняна в квартирі, то вино з кухні нікуди не розтеклось. Доки ми те вино збирали, то на такий запах "винзаводу" збіглись сусіди на три чи чотири поверхи нижче. Словом, цілий під'їзд повеселився тоді з нашого виноробства.
Толян Одессит
2829.12.11, 19:14Відповідь на 27 від prostoserg
представил, как бы все смеялись я ведь вино бочечками делаю
Рецепт интереснейший, потому !!! что используется мёд !!! Вот именно мёд и надо использовать, но использовать в тех количествах, как пишет автор - не более 1,5 л на 20 л вина
Lily-cj
2929.12.11, 19:25
У меня знакомый вина делает для домашнего пользования, подскажу рецепт, пусть зовет на пробу
Гість: Тигричка
3029.12.11, 20:46
виноградное вино ммм... супер ...